• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

05.07.2017

21:07

HRVATI SPREMAJU UCENU, OTIMAJU NAM APATIN: Lazanski upozorava na planove neoustaškog režima u Zagrebu!

Politika

HRVATI SPREMAJU UCENU, OTIMAJU NAM APATIN: Lazanski upozorava na planove neoustaškog režima u Zagrebu!

Podeli vest

Hrvati će nam blokirati pregovore EU, tražiće 10.000 hektara sa naše strane Dunava! Oni tvrde da im pripada i predgrađe Apatina, upozorava Lazanski... Dačić: To jeste problem, možda ćemo morati na arbitražu

Neoustaški režim u Zagrebu uskoro će blokirati pregovore Srbije i Evropske unije zbog spora oko granice na Dunavu!

Hrvati traže da im pripadne čak 10.000 hektara sa srpske strane Dunava sa sve predgrađem Apatina, lukom, marinom i brodogradilištem!

Zagreb zahteva nemoguće
Granica treba da ide sredinom Dunava. Ono što Hrvatska traži je nelogično i teško izvodljivo
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova

antrfile

(VIDEO) NA POMOLU NAJSMEŠNIJI RAT U ISTORIJI: Slovenija i Hrvatska u sukobu zbog presude iz Haga i Piranskog zaliva!

Ovo dramatično upozorenje objavio je u svojoj emisiji na "Sputnjiku" vojno-politički analitičar "Politike" Miroslav Lazanski. On je objasnio da se Hrvatska poziva na katastarske podatke iz vremena Austrougarske prema kojima njima pripadaju velika urbana područja u našoj zemlji, dok Srbiji na drugoj strani Dunava pripada oko 3.000 hektara jaruga, močvara i livada!?!

Sumanuti zahtevi

Lazanski navodi da Hrvatska poteže katastarske podatke samo kad joj to odgovara i da u ovom slučaju treba biti spreman na ozbiljnu i brzu reakciju.

- Badinterova komisija odlučila je da posle raspada SFRJ granica Srbije i Hrvatske bude Dunav. Hrvati, međutim, to ne priznaju i pozivaju se na podatke katastra iz doba Austrougarske. Zahtevaju čak 10.000 hektara na našoj strani Dunava, sve do predgrađa Apatina sa lukom, marinom i brodogradilištem! Nasuprot tome, Srbija ima 3.000 hektara na hrvatskoj strani, ali to su sve jaruge, močvare i nekakve livade - objašnjava Lazanski za Informer.

printscreen

On dodaje i da je bivša vlast odlučila da formira komisiju koja bi se bavila ovim pitanjem, ali da ona nikada ništa nije uradila.

- Potpuno sam siguran da će Zagreb usloviti otvaranje poglavlja ovim sumanutim zahtevom. Svašta je tu moguće, pa i međunarodna arbitraža. Ipak, prema svim zakonima i konvencijama, mi to ne moramo da prihvatimo i onda sve ostaje status kvo. U svakom slučaju, možemo dosta da učimo iz spora Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva, koji je većim delom pripao Slovencima iako je Zagreb i tamo potezao katastar... - podvlači Lazanski.

Činjenice

15 GODINA BEZ DOGOVORA O RAZGRANIČENJU
145 KILOMETARA GRANICE NA DUNAVU SPORNO
10.000 HEKTARA SRPSKE OBALE TRAŽI HRVATSKA
3.000 HEKTARA HRVATSKE 'PRIPADA' SRBIJI
2 REČNA OSTRVA SU DEO SPORA - ŠARENGRADSKA I VUKOVARSKA ADA

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Kako rešiti problem granice na Dunavu - HRVATI MERKAJU APATIN, SRBIMA JARUGE!

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da problemi s Hrvatskom nisu mali, ali da još nismo došli do faze za arbitražu.

- Granica između naše dve zemlje po svakoj logici treba da ide sredinom Dunava, ali Hrvatska misli da granicom treba prelaziti s jedne na drugu stranu reke, što je nelogično i jako teško izvodljivo. Iako je raniji dogovor bio da formiramo komisiju, Hrvatska još nije odredila predstavnike... Izgleda da im nije stalo da se ovo brzo završi, ali im je stalo da to bude tema pred međunarodnom zajednicom. Na kraju, nećemo imati drugo rešenje nego da se obratimo nekom za stručno mišljenje koje bi kasnije svi prihvatili - ističe Dačić.

Večiti neprijatelji

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocenjuje da Hrvatska konstantno ima izrazito neprijateljski stav prema Srbiji.

- Naše je da ne nasednemo na provokacije i da pravnim putem odbranimo državnu teritoriju. Primer Slovenije pokazuje kako treba raditi. Spuštanje na hrvatski primitivno-agresivno nivo ne priliči civilizovanim nacijama. Ne treba da se spuštamo na nivo nacije koja se ponosi Jasenovcem, Pavelićem i Stepincem... - naglašava Deđanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Прво: да плате ратну одштету за злочине и пљачку у Срему почињено: 1941-44. А онда да се на тој истој међународној арбитражи прво решава питање српске Барање, која је одувек била саставни део...- српске Војводине, а коју су Милован Ђилас и Хрватска комунистичка врхушка незаконито припојили Хрватској... - без икаквог правног основа...!! Прво то да решимо а онда може на дневни ред остало...!!

BRANKO

pre 6 godina

Bravo ! Citajuci tekst odmah mi je to palo na pamet. Nije mi jasno kako onome , ko je pokrenuo ovu temu ovim tekstom, to nije palo na pamet.

Tito

pre 6 godina

Kako bre da plate? Hrvati su završili rat kao pobednici u 2. sv. ratu.

ratko

pre 6 godina

pa nek blokiraju . a kakve svrhe od te evropske unije ... ni pedaljzemlje Srbije nikomeeeeeeee..... koga bre vise ta stoka da ucenjuje...

Tucko

pre 6 godina

E od ovakvih strucnjaka najvise naj...smo kao drzava!!ma ko tebe sta pita i kad su to ujkani pomenuli??Sta im ti dajes ideje??To su ti ubaceni igraci kod nas!!Nicim izazvan dade im ideju sta da rade,jbt isto kao i onaj Jeremic kad je postavljao ono nesrecno pitanje i pocinio veleizdaju!!

Major crni

pre 6 godina

Kakva ideja momak, pa hrvati to govore godinama, već koriste neke delove npr adu kod vukovara, samo što smo mi zatucani na sve i s e dopuštamo, malo se informisi

Radaše

pre 6 godina

Ne gledaju oni katastar nego kazu kad može velika albanija može i velika kroacija,na račun Srbije.n

re

pre 6 godina

...nije jasno ko plasira ovakve ustške gluposti i patološke nebuloze...rvati treba da srbima vrate srbske krajine koje su okupirale sa natofašistima...i $ milijarde štete za srbsku imovinu i terorisanje srbskog naroda...ustaše zato nemogu dobiti više ni 1 milimetar srbske teritorije...

Braco

pre 6 godina

Ako oni hoce to da traze mi odmah treba da trazimo Republiku Srpsku Krajinu.

ATOMSKA SPARTA

pre 6 godina

Ako se pozivaju na dokumente to jest na katastar iz vremena Austro-Ugarske onda oni ne bi trebalo ni da postoje!

NATO u blato

pre 6 godina

Могу да нам отму шта хоће, кад имамо евроунијате на власти, који ће све да дају за ЕУ!!!

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Ako se pozivaju na podatke katastra iz doba Austrougarske onda bi bilo posteno da nam vrate Dalmaciju Vojnu Krajinu Dybrovnik posto ti delovi u vreme austrugarske nisu pripadali pod upravu hrvata iz Zagreba jer im austrougari to nisu dali zbog toga sto je u tim delovima vecinski narod (preko80%) bio Srpski. Ne moze se niko pozivati na austrougarsko posto je austrougarska bila okupator kao i otomani na balkanu.

jova

pre 6 godina

1945 god.NDH država izgubila je rat,i Hrvatska po ratnom pravu gubi teritoriju i nepostoji, to je jedno,a drugo Hrvatski teroristi Tuđman, Mesić i ostali teroristi su nasilno oteli Republiku Srbska Krajina od Srba koja se mora vratiti Krajišnicima, To što Hrvatska traži od Srbije nije Hrvatska teritorija, već Krajiška teritorija, koja propada Republici Srbskoj Krajini,tu se Krajišnici pitaju,a ne Hrvatska,kada 8.Kralj preuzme vladavinu nad celim svetom.Krajišnici će se tada vratiti svojim kućama.Taj 8.Kralj će im to omogućiti,Hrvati će tada morati da plate svu štetu koju su načinili Srbima,ako to ne urade ostat će bez svoje Hrvatske,živi bili pa videli.to će se desiti najkasnije do 2020.god. to Hrvate čeka uskoro

Vasko

pre 6 godina

To sto ti pricas mozda postoji u snovima ali u realnosti je samo pusta zelja.

Aleksandar Veliki

pre 6 godina

Danas sam slusao Hrvate u " temi dana " i u toj emisiji se u sporu sa Slovenijom oko Savudrije i Piranskog zaliva zauzimaju sa strascu za stav o ne povredivosti granica iz SFRJ , koje je priznala i Badinterova komisija i o cemu sad naklapaju oko Apatina i granice na Dunavu.!? Znaci kad im odgovara moze granica iz SFRJ a kad im treba da otimaju onda to ne vazi ! Boze ima li pokvarenijeg naroda od Hrvata i iskompleksiranijeg ?

Rodoljub

pre 6 godina

Vojvodina je bila sačinjena od Bačke, Banata, Srema i BARANJE. Prema tome, duguju nam BARANJU! Ona je kupljena zlatom.

vns

pre 6 godina

Ovaj lik non stop dize paniku, bolje da komentarise kojekakve misice po izborima

živko

pre 6 godina

Lazanski ne diže paniku. To je stav Hrvata odmah kako je HDZ preuzeo vlast.U jesen i zimu 1990 postavljene su straže na potezu-ušče Drave u Dunav do Batine. Naravno i šatori,pod isprikom, da ide dobro smuđ na Dunavu. Bilo je tu i naivnh Srba.Oni su otvoreno pričali o njihovom području sa druge strane Dunava.Ovih 3000 ha što katastarski pripada Srbiji bilo bi povoljno samo onome tko bi otvorio farmu komaraca.

Ivan

pre 6 godina

Voli bajke i da pali i zari ljude koji veruju u sve sto se objavi!!!!n

Ucitelj

pre 6 godina

Mnogo su nam oni oteli i zla ucinili. Sve ce se to jednog dana vratiti.Ali gospodine Lazinski, molim vas. prestanite da dizete tenzije. Vec decenijama vas citam, i kao istoricar mislim da cesto pisete gluposti. Veoma cesto. Pa sta vi moslita: narod ce sedeti skrstenih ruku i dobrovoljno dati nase teritorije??? Glupost

mikica

pre 6 godina

Ustase ostaju ustase dajte ljudi da im pokazemo gde im je mesto pustite specijalce da ih proteraju do Zagreba za citavih dva sata i neka cute jezik za zube.

Glavonja

pre 6 godina

Kako bi bilo da im pripojimo celu Srbiju? Ja to predlažem. Imali bi i veliku Hrvatsku i Srbiju do Slovenije!

Dragomir

pre 6 godina

ДА СЕ ЗНА! ... Ми који смо позивали геометре да нам одраде послове око наслеђених плацева често смо се шокирали како су уцртани плацеви!Кажу да су у околишу Београда аустроугарски геометри те послове радили и цртали мапе некретнина?Ретко који плац,њива или шумарак је у облику квадрата или правоугаоника.Да две паралелне стране буду једнаке?Кад оно будубог са нама!Ћошкасто?Избочине?Неправилне стране.Хрватска и Војводина?Средина Дунава и крај приче!Ако се установи да нешто имају у Војводини и суд пресуди за Хрватску - КОЛИКО ПАРА И ИЗВОЛТЕ! Ако нас зезају да не уђемо у Евро зезанцију онда - ХВАЛА ИМ!Сами знају колико штете од тога имају!

XXL

pre 6 godina

O-ho dobro je ako Apatin ode pod okrilje Hrvatske onda smo ODMAH u EU (mada skoro svi imaju i 'putovnice' ovde), a ostatak Srbije i srbadije aplicirajte i ispunjavajte i dalje uslove i da budete dobri u tome. Oooo, hvala Bogu oa nas je Režim razoružao od nepotrebnog ličnog i trofejnog oružja kako bi mogli da cvećem dočekamo drugu vojsku.

Boogeyman

pre 6 godina

A sto ne kazete da je sve to, ona ustva, Vuk Draskovic poklonio Hrvatskoj dok je bio ministar inostranih poslova i da je to gotova stvar!!!!!!!!

zoran miljkovic

pre 6 godina

ЕВО ОДМАХ СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ХУШКАЈУ ХРВАТЕ ДА ТРАЖЕ АПАТИН,ОДАКЛЕ ЊЕМУ ТО САЗНАЊЕ,ТО НЕ ПОМИЊЕ НИКО ИЗ ВЛАДЕ,ПА КОЈУ МИ ПОЛИТИКУ ОНДА ВОДИМО,КУДА МИ ТО ИДЕМО,ДВЕ СТОЛИЦЕ,А ГУБИМО ПОЛАКО ТЕРИТОРИЈЕ,БРАВО.

Milos

pre 6 godina

А кад су Хрвати били на Дунаву? Историјски су први пут изашли на Дунав када смо им поклонили Барању у авнојевским границама. Пре тога је Барања са Вуковаром била у саставу Српске Војводине која је заједно са тим територијама изгласала прикључење Србији на крају Првог светског рата.

ANTE BAN

pre 6 godina

Mi ćemo vas da blokiramo i zbog drugih razloga; zato što još niste ukinuli sporni zakon o jurisdikciji, razjasnili sudbine nestalih, i isplatili ratnu štetu!

milan

pre 5 godina

kakva arbitraža proćićete kao žuti u vezi KIM oni su naklonjeni njima sećno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija