• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.07.2017

10:31

ODALOVIĆ: Dokazi su tu, nadamo se kažnjavanju zločinaca!

Politika

ODALOVIĆ: Dokazi su tu, nadamo se kažnjavanju zločinaca!

Podeli vest

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović veruje da će Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK u Hagu dati odgovore bar na neka pitanja u vezi sa počinjenim zločinioma na KiM, da će izvršioci biti kažnjeni, a žrtve i njihove porodice dobiti satisfakciju i mir

Govoreći o tim zločinima, Odalović je izdvojio tri, kako je rekao, teška koja su počinili pripadnici OVK na teritoriji KiM - rudarima koji su krajem juna 1998. kidnapovani na površinskom kopu Belaćevac, napadu na civile iz okoline Orahovca iste godine i ubistvu žetelaca 1999. godine u Starom Gackom.

Upozorio je da dok god su počinioci tih zločina na slobodi i na javnim funkcijama s "ambicijama da sutra budu predsednici država i vlada izmišljenih teritorija", to govori da problem nije rešen.

- To su pogrešni idoli, pogrešni profili ljudi, koji ne smeju da ne budu sankcionisani - poručio je Odalović.

Osvrnuvši se na rezultate vanrednih parlamentarnih izbora na KiM od 11. juna, posebno na koaliciju proisteklu iz rata okupljenu oko Tačijeve Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koja je osvojila i najviše glasova građana, Odalović je ocenio da to što su oni još na slobodi je osledica globanog ćutanja i izbegavanja da se procesiraju oni koji su zločine izvesno počinili.

Kazao je i da treba imati na umu da je od 1990. godine stiglo 27 novih mladih generacija na KiM koje su odrasle na "mitovima i epopejama" koje je gradila OVK, a koji danas imaju pravo glasa.

Ukazao je da nisu samo liste Tačijeve DPK ili Haradinajeve ABK ekstremne u svojim stavovima i zahtevima, već su to i druge, kao što je Demokratski savez Kosova odlazećeg premijera Ise Msutafe, pa i pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

- To je zabrinjavajuće jer od te tri liste, koje su osvojile najveći broj glasova među kosovskim Albancima, dve moraju da nađu zajednički jezik. Pred Srpskom listom je poseban teret i izazov da, ako im bude ponuđeno, sa takvim ljudima uđu u vlast - kazao je Odalović.

Nije isključio mogućnost da su vanredni parlamentarni izbori na KiM raspisani upravo da bi pojedinci ušli u vlast i na taj način izbegli podizanje optužnica pred Specijanim sudom.

- Poruke koje stižu od pojedinih lidera i veterana OVK prema tom sudu i optužnicama, koje će se očekuju, su negativne. Vodi se jedna kampanja, sve se radi da se stvori pritisak i utisak da se, ako se bilo šta krupnije desi, to neće ostaviti ravnodušne kosovske Albance - rekao je Odalović.

On, ipak, smatra da Srbi ne treba toga da se boje.

- Ono što Sud mora da uradi, što verujem da je tužilaštvo uradilo u dovoljnoj meri jeste da prikupi dovoljno dokaza da može da podigne prve optužnice. Dokazi su tu i nema mnogo nepoznanica... - rekao je Odalović.

Odalović ne veruje da će optužnica biti podignuta protiv Aljbina Kurtija, osnivača pokreta Samoopredeljenje, jer je on "nešto drugo", lider koji je proistekao još iz studentskog pokreta i bez te neke ratne prošlosti.

Nije, kaže, problem u dokazima za zločine koje su sprski državni organi predstavili, već je problem to što nije i ne postoji podrška i razumevanje međunardnih organizacija i međunarodnih sudova za izručenje pojedinaca koji su nesporno počinili zločine.

Podsetio je i na likvidaciju svedoka koji su trebalo da svedoče u Hagu protiv, na primer Haradinaja, i dodao da je gotvo neverovatno da za to niko nije odgovarao, kao i da je, kako je rekao, strašno to što ti procesi nisu okončani zato što su svedoci ubijeni ili nestali.

- Ta opasnost lebdi i sada, kosovsko društvo je zatvoreno, nije lako naći svedoke među njima - upozorio je Odalović.

On je zaključio da će biti dobro da se jednom zauvek zatvori ta priža, a ukoliko se to ne dogodi pitanje budućnosti odnosa Beograda i Prištine ostaće zauvek otvoreno.

- Neće postojati poverenje u one za koje postoje dokazi i svedoci da su počinili zločine, a koji se slobodno šetaju - naveo je Odalović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija