• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

07.07.2017

22:48

SRBIJA NEĆE U EU JOŠ 30 GODINA! Brajan Hojt Ji poručio svima u regionu da se ne nadaju Evropi!

Politika

SRBIJA NEĆE U EU JOŠ 30 GODINA! Brajan Hojt Ji poručio svima u regionu da se ne nadaju Evropi!

Podeli vest

Pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD i "specijalac za Balkan" rekao da naš region neće dostići Evropsku uniju ni za tri decenije!?

Pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, koji u stručnoj javnosti važi za "američkog specijalca za Balkan", poručio je da od članstva Srbije u EU nema ništa. Bar ne u naredne tri decenije!
Hojt Ji je u intervjuu za nedeljnik NIN rekao da naša zemlja, baš kao ni region Zapadnog Balkana, neće dostići EU ni za punih trideset godina!?!

Dvostruki aršini

Politička odluka

Preuzete obaveze mi na vreme ispunjavamo, ali ne zavisi sve od nas jer je odluka o članstvu politička
Dubravka Filipovski, odbor za EU

 

Ovakva poruka iz SAD stigla je baš u trenutku kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od evropskih zvaničnika zatražio da se jasno izjasne o rokovima ulaska Srbije u EU. Izjava američkog zvaničnika, smatraju analitičari, pokazuje da Zapad bar za sada uopšte ne razmatra prijem Srbije u Uniju.

Hojt Ji je, inače, u intervjuu izjavio da za Srbiju i ostale zemlje regiona prioritet mora biti ekonomski napredak.

- Većina država regiona ima rast od tri ili četiri odsto godišnje, ali čak i sa tim razvojem, ili razvojem od šest odsto, one neće dostići prosek EU u sledeće tri decenije - rekao je Hojt Ji.

AMERE BAŠ ŽULJA RUSKI HUMANITARNI CENTAR! Ji: Sumnjive namere Moskve, ali neka Srbija odluči!

Stručni sagovornici Informera kažu da Srbija ispunjava sve obaveze prema EU i naglašavaju da je odluka o članstvu pre svega politička i da ne može biti doneta bez saglasnosti SAD. Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da se Amerikanci očigledno vode dvostrukim aršinima i da pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju.

Informer

mojugao

DUŠAN PROROKOVIĆ
CENTAR ZA STRATEŠKE ALTERNATIVE

Gledano iz njegovog ugla i s informacijama kojima raspolaže, Hojt Jijeva izjava je realna. Kada se tome dodaju iskustva Bugarske i Rumunije, apsolutno je jasno kako će teći proces daljeg proširenja EU.

- Ako Amerikanci danas pričaju o evropskim standardima, kako to isto nisu konstatovali kada su u EU ulazile Bugarska i Rumunija? Pa, Bugarska i Rumunija ni kao članice EU još nisu ispunile evropske standarde, te zemlje su po brojnim pokazateljima ispod nivoa Srbije... Ali, znate kako, kada je SAD neko potreban da uđe u NATO, oni zaborave sve, pa i te EU standarde. A kad nekog treba ucenjivati da se udalji od Rusije, onda se sete svih živih standarda i radikalizuju ih maksimalno - objašnjava Anđelković.

Poslanica Dubravka Filipovski, članica Odbora za evropske integracije, kaže da Srbija ispunjava svoje obaveze.

- Poglavlja u pregovorima sa EU mogu da se otvaraju i pregovaraju i brže, ali moram da istaknem da to ne zavisi sve od nas, jer je odluka o članstvu i politička. Mi kroz skrininge i otvaranje poglavlja tačno znamo šta treba i do kada da uradimo, a prema izveštajima koje dobijamo u odboru sve ide po planu. Očekujem da ćemo standarde EU dostići mnogo ranije nego što to gospodin Hojt Ji predviđa... - navodi Filipovska.

(VIDEO) RUSKI HUMANITARNI CENTAR NAPRAVITI I U REPUBLICI SRPSKOJ: SAD bi volele da ne postoji ni Srbija, ni Rusija!

Ovo je pritisak na Srbiju
Kada je Amerikancima neko potreban da uđe u NATO, zaborave sve, pa i EU standarde. A kad nekoga treba da ucenjuju da se udalji od Rusije, onda se sete tih evropskih standarda
Dragomir Anđelković, politički analitičar

Strah od Rusije

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, s druge strane, kaže da Vašington ima jasne interese na Balkanu koji nisu u skladu sa srpskim nacionalnim interesima.

-SAD žele da se pozicioniraju i aktivnije uključe u dešavanja na Balkanu, pre svega zbog straha od Rusije. Poznato je da nova američka administracija nema baš svetla predviđanja o budućnosti i perspektivi EU. Čak i neki evropski lideri nisu u potpunosti sigurni kakva je sudbina Unije, koja je suočena s velikim problemima. U toj i takvoj atmosferi prijem Srbije u EU je jako daleka priča... - ističe Jovanović.

Sumnjamo da Rusija ima drugačije namere u Nišu

Tanjug

Hojt Ji je izjavio da su SAD sumnjičave prema Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.
- Ne protivimo se da Rusija pomaže u krizama i vanrednim situacijama, ali nije mi poznato da je humanitarnim radnicima potreban diplomatski imunitet. Smatramo da Rusija ima druge namere s ovim centrom - istakao je Hojt Ji, dodajući ipak da je Srbija suverena zemlja i da će sama odlučiti da li će odobriti diplomatski status za osoblje ruskog humanitarnog centra.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zvezda

pre 6 godina

Дај Боже да никада не уђемо, коме уопште требају ти шлогови из Брисела? Ми смо ионако у Европи, а уз Русију бићемо још јачи!!!

M2

pre 6 godina

Ima lice kao likovi koji tumace zlo u americkim filmovima. Poslali prototip humanoida zlog lika da nam sredjuje kucu. Oni i dalje misle u Americi da ovde niko nista ne vidi i ne kapira. Pomocnik pomocnika savetnika za region sekretara podpredsednika...za u PM. Funkcija do jaj..

zagor

pre 6 godina

Hvala Bogu,jer i EU ce da pukne za 2-3 god,a pocece otcepljenjem Katalonije na jesen!!!!\n

Vasko

pre 6 godina

Pa to vi rusofili rekoste pre 2-3 godine da ce EU da pukne za 2-3 godine. Pa kad ce da prodju vise te 2-3 godina, aman.

Mile

pre 6 godina

Idete vi brzo u EU..sad ste njemacki igrac i oni vas vuku..a znate kako je kad oni stanu iza vas...koja ironija a tolko su vam krivi u povijesti....da se nasmijes...

Čiča Draža

pre 6 godina

Šesti pomoćnik četvrtog zamenika portira u JKP. Sektor za uredjivanje parkova.

Vasko

pre 6 godina

Ovo je totalni spin. Covek je rekao da necemo po standardu stici EU sa ovakvim privrednim rastom za jos 30 godina a ne da necemo uci u EU za 30 godina. Dajte uozbiljite se malo i lepo prenosite vesti.

xxdet

pre 6 godina

Pa nece ti sigurno reci: `e brate Vasko nema ulaza u EU za 30 godina` Ovako je na fin nacin izmedju redova rekao da ustvari necemo nikad uci. Uslovi su poznati, priznanje Kosova, odricanje od Rusije, odricanje od sopstvene zemlje i da pustimo da rade sta oce i uzmu koliko hoce. Sto nisu primili Srbiju u EU kada je Djindjic preuzeo vlast 2002 a peta kolona vodila zemlju gotovo 10 godina ? Oni ne zele Srbiju uopste, plase se Rusa i Srba i tamo gde ih nema.

Vasko

pre 6 godina

Srbija ce uci u EU i svi navedeni uslovi ce biti ispunjeni. To se odavno zna samo se ne govori javno o tome. Interes Zapada nije da nas ostavi neintegrisane zbog njihovih geopolitickih interesa a ne zbog nas samih.

Vasko

pre 6 godina

I jos samo da dodam. Bugari isto nece stici prosek EU za jos 30 godina a vec 10 godina su u EU. Dakle opet cisti geopoliticki interesi a to je da se neutralise uticaj Rusija na Balkan i ovaj deo sveta u cemu ce uspeti. To su sredili u CG, sad u Makedoniji tako da je Srbija jedina ostala i ona je za njih macji kasalj.

xxdet

pre 6 godina

Malo si pozurio da se predas i promenis veru. Nato nece uspeti da istera Ruse odavde jer su Rusi ovde vec u rovu i to prilicno spremni i na nasu srecu nece otici dragi Vasko. Krajnja linija je povucena, bez njih Srba nema, a ti bi trebalo da imas mnogo vise svoje vere.

PETAR 1

pre 6 godina

Nerazumem ovog privremenog funkcionera amerike, dali smo mi kandidati za ulazak u sjedinjene drzave ili EU, ko koga ovde farba pitam se ja.\n

Da li znas

pre 6 godina

Da li znas, kinezu, koliko nas zaboli racku zbog toga? Pocela je WU da puca po svim savovima, koji cemo racku mi tamo?

Ljubo

pre 6 godina

Ako se misli na stizanje ,dostignuce u razvoju ,ekonomiji ,ima pravo ,ali nemoj da se iznenadimo ako manje od godinu budemo u EU bez Kosova ,mislim Srbija bez Kosova u EU ,ne mora se priznati ,ali ....

amerika

pre 6 godina

Kako mi bude smesno, pojavi se neko iz pm I kaze da je expert za balkan, expert je isto ko ja za tunguziju, valjda prvo moras da udjes u dusu tog naroda, da razmisljas kao oni, pa tek malo da si im se priblizio, a ne ovako bio 2 do 3x na balkanu, procitao 1 do 2 knjige o narodu sa balkana I postao expert, da ne poverujes...\n

zoran miljkovic

pre 6 godina

МИ СМО ЈАСНО ОБАЋАЛИ РУСКОМ АМБАСАДОРУ ДА АКО ТРЕБА ДА БИРАМО, ИЗМЕЂУ ЕВРОПЕ И РУСИЈЕ,РУКОВОДСТВО ЈЕ ЗА РУСИЈУ,ДОК СУ ГРАЂАНИ ЗА ЕУ.ОВО ЈЕ КАО ШТО ЈЕ ГРУЕВСКИ РАДИО СА МАКЕДОНЦИМА,ОБЕЋАВАО ЕУ А РАДИО ЗА РУСЕ.

miloš

pre 6 godina

On stručnjak za Balkan? Nismo ni mi sami veliki stručnjaci što živimo ovde, jer skoro svako selo ima drugo mišljenje, a i tamo se ne slažu. Da su Ameri stručnjaci za Balkan, bar bi znali koliko smo njihovih pilota spasili za vreme rata. Znali bi takođe da je srbski narod uvek bio na strani pravednih i da je preko 2 miliona izginulo za slobodu tog istog Balkana.

Marcco

pre 6 godina

Nije rekao da nećemo ući u EU nego da nećemo dostići EU. Čista matematika. Ako se EU "kreće brzinom" od BNP $39,212 i "ubrzava" za 2,80% godišnje, a Srbija se "kreće brzinom" od BNP $15,321 i "ubrzana" za 2,75% godišnje... onda nema teorijske šanse da Srbija dostigne prosek EU. A ako kojim slućajem, Srbija "ubrzava" sa 5% godišnje, potrebno je 45 godina da dostignemo prosek EU, pod uslovom da njihovo "ubrzanje ostane" na 2,8%.

u magnovenju

pre 6 godina

Dobro je. Kako su ovi naši zapeli, uplašio sam se da će nas sutra primiti.

Mile

pre 6 godina

....ako uvedemo sankcije Rusiji, ako pristupimo NATO-u, ako priznamo Kosovo, možda i do kraja godine uđemo u EU. Još kada bi mogli žute da vratimo na vlast., e to bi vama odgovaralo g-dine Hojt Ji, i onda bi do kraja godine bili u EU, a za 30 godina nas nebi ni bilo.

vlada

pre 6 godina

....znamo mi to, a i ne žurimo! Za 30 godina EU će biti samo DVA samoglasnika, gde će većina pitati - šta je to značilo! E, da ne zaboravim vašu "iskrenu" američku podršku!?

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija