• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2017

23:52

ITALIJANSKI MINISTAR ALFANO: Evropa gaji velika očekivanja od Samita lidera Zapadnog Balkana u Trstu

Politika

ITALIJANSKI MINISTAR ALFANO: Evropa gaji velika očekivanja od Samita lidera Zapadnog Balkana u Trstu

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano izjavio je da će na samitu u Trstu 12. jula, od lidera zemalja Zapadnog Balkana biti zatraženo da se snažno obavežu da će konsolidovati demokratske institucije, primeniti vladavinu zakona i razviti modernu i konkurentnu ekonomiju

- Neophodno je prevazići unutrašnje podele i uzajamne optužbe iz prošlosti i bespovratno izabrati Evropu. Samo putem dijaloga i snažne posvećenosti pomirenju biće moguće pogledati u budućnost sa optimizmom. Nema više oklevanja, sada je vreme da se napravi izbor- rekao je Alfano u autorskom tekstu za list Danas od utorka.

Alfano je rekao da je samit u Trstu četvrti korak - posle Berlina, Beča i Pariza, u procesu koji je započet "dalekovidošću" nemačke kancelarke Angele Merkel kako bi se dao impuls demokratskoj, ekonomskoj i socijalnoj tranziciji Zapadnog Balkana.

On je rekao da očekuje da će u Trstu biti odobren značajan paket novih infrastrukturnih projekata u domenima energetike i transporta, što bi bilo praćeno otvaranjem u toku ove godine prvih gradilišta za projekte odobrene na ranijim skupovima.

Alfano je rekao da se očekuje i da na samitu bude produbljen proces regionalne ekonomske integracije u cilju oslobadjanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi, kao i da bude unapredjen razvoj privatnog sektora, naročito malih i srednjih preduzeća.

Informer

U autorskom tekstu Alfano je naveo da će samit lidera EU i Zapadnog Balkana biti prilika da se razmotre ključna pitanja za budućnost gradjana, a očekuje i da bude potpisan ugovor o uspostavljanju transportne zajednice, kao i osnaženi kapaciteti za sprečavanje i potiskivanje korupcije.

Takodje će biti postavljeni temelji za snažnu saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suprotstavljanju nekontrolisanim migrantskim tokovima koji su u rukama kriminalnih grupa, naveo je Alfano.

- Ovo su značajni koraci koji svedoče o našoj volji da pratimo Zapadni Balkan u pravcu ispunjavanja suštinskog cilja o evropskoj integraciji, ali oni, takodje, pokazuju povećanu volju Balkana da uzme svoju sudbinu u svoje ruke- rekao je Alfano.

Oslanjajući se na zaključke koje je Evropski savet usvojio u martu, i na Deklaraciju donetu povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, potvrdićemo da vrata Evrope ostanu otvorena za države koje dele naše vrednosti i da ćemo učiniti sve što možemo da pratimo evropski proces Zapadnog Balkana, poručio je Alfano.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija