• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2017

10:00

MOGERINI: Članstvo će doći s reformama i normalizacijom s KiM

Politika

MOGERINI: Članstvo će doći s reformama i normalizacijom s KiM

Podeli vest

Datum pristupanja Evropskoj uniji u najvećoj meri zavisi od Srbije, a članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za portal "Juropean Vestern Balkans" (European Western Balkans)

U susret Samitu lidera Zapadnog Balkana koji danas počinje u Trstu, Mogerini je u intervjuu istakla da je Srbija postigla sjajne rezultate u proteklim godinama, otvorivši 10 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorivši dva, i ukazala da se "reforme isplate, prvo i najvažnije za građane Srbije". 

 - Predsednik Vučić zna - kao i lideri u regionu - da u najvećoj meri od Srbije zavisi kada će odrediti datum pristupanja EU. Članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom. Oboje želimo Srbiju u EU. Srpsko rukovodstvo ja ambiciozno, pa smo i mi -  rekla je Mogerini.

U pogledu budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, šefica diplomatije EU izražava optimizam, ističući da "dobra doza optimizma i posvećenosti uvek može da doprinese dijalogu".
 

 - Ovo je bila veoma intenzivna godina za odnose između Beograda i Prištine: pre samo nekoliko meseci situacija je bila napeta, ali danas vidimo novu i jedinstvenu mogućnost za pomirenje. Kada postoji politička volja da se krene napred, uvek postoji prostora za optimizam -  kaže Mogerini.

U tom kontekstu, podseća da su se prošle nedelje, kada se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, svi složili da počnu novu fazu dijaloga ka punoj normalizaciji odnosa i saglasili se o važnosti primene postignutih dogovora iz dijaloga bez odlaganja. 

Kad je reč o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU, visoka predstavnica Unije kaže da su "kriterijumi za pristupanje jasni za sve i tu nema prečica", a tempo reformi, prema njenim rečima, zavisi od svakog glavnog grada i svakog rukovodstva jedne zemlje. 

 - Naša vrata su stalno otvorena: sve zavisi od svakog iz zapadnobalkanske šestorke, da pređu liniju i pridruže nam se - poručuje Mogerini.

U isto vreme, ukazuje ona, postoji jasna veza između regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i napretka zemalja regiona ka EU pri čemu, naglašava, regionalna saradnja svaku članicu zapadnobalkanske šestorke čini snažnijom.

Ona ukazuje i da ne postoji stabilnost bez demokratije, i to jake demokratije. 

 - Promocija dobrog upravljanja i poštovanja vladavine prava su srž našeg svakodnevnog angažmana s našim partnerima na Balkanu... Razumemo da su evropske integracije pitanje čitavog društva, ne samo rukovodstva jedne zemlje. Baš zato u celom regionu radimo direktno sa građanima, institucijama, civilnim društvom, biznis zajednicom, a ne samo sa vladama. Svako ima svoju ulogu u ovom procesu - objašnjava Mogerini.

Kako ističe, region Zapadnog Balkana je visoko na agendi EU i njena je svakodnevna tema.

 - Nastavićemo da budemo najsnažniji partner regiona - zato što verujemo u evropsku perspektivu Balkana i zato što nam je potrebna saradnja kako bismo odgovorili na potrebe naših građana, od bezbednosti do ekonomskog rasta - poručuje Mogerini.

Za četvrti sastanak na visokom nivou u okviru Berlinskog procesa, koji danas počinje u Trstu, kaže da je ključni deo šireg angažmana EU sa regionom, ističući da Berlinski proces olakšava zajednički rad u cilju uvođenja Zapadnog Balkana u EU. 

 - EU neće nikada biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Region je u srcu Evrope. Narodi Zapadnog Balkana dele i doprinose evropskoj kulturi, istoriji i ekonomiji. Ovaj region je deo Evrope, a takođe će biti i deo EU - u to ne postoji sumnja - zaključuje Mogerini, koja je i potpredsednica Evropske komisije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dajana

pre 6 godina

Srbija je maksimalno zalaze i daje sve od sebe... Potrebno je da znamo datum.

Sanja

pre 6 godina

Srbija je sprovela i sprovodi brojne reforme kako bi dostigla nivo zapadnih zemalja ali neke crvene linije povodom Kosova nikada nece preci.

Luka

pre 6 godina

Normalizacija da, ali ne i priznanje. Onda nikada ni ne treba da bucemo clanica EU.

Bane

pre 6 godina

Od 2012 godine je predjen veliki put na polju reformi i normalizacije odnosa sa nasom juznom pokrajinom i uveren sam da ce se tim tempom i nastaviti.

Ines

pre 6 godina

Srbija da nastavi da pregovara i radi kao i do sada i bice pomaka ka EU. Sigurno.

Sasa

pre 6 godina

Sve mozemo da zavrsimo i sredimo ali odnose sa albancima ne mozemo. To iskljucivo zavisi od njih.

Dejan

pre 6 godina

Srbija ide ka clanstvu u Eu i verujem da ce u narednih par godina i taj problem biti resen.

Kondor

pre 6 godina

To može jednostavno da se reši , Nato se povuče i vrate nam ingerencije nad našom teritorijom , konkretno oni su sami kočnica za to pitanje !

Zoran

pre 6 godina

Ova ce na kraju skrenuti od nas.Imace teze posledice nego Florens Artman.

Yole

pre 6 godina

Neka pojasni sta znaci normalizacija? Kako siptare normalizovati osim priznati ih?

Ivan

pre 6 godina

Da mi dostignemo te standarde i propise kao u EU, pa kad bude clanstvo bice!

fic

pre 6 godina

Srbija je mnogo radila da bi postala deo EU, nadam se da ce nas trud ceniti.

Danda

pre 6 godina

Samo da nas ne uslovljavaju da biramo i bice sve u redu.

Tomica

pre 6 godina

Srbija nema razloga da priznaje nezavisnost Kosova, ali moramo ekonomski da uspostavimo saradnju sa istim. Čekamo bolja vremena.

Ivana

pre 6 godina

Do normalizacije odnosa Beograda i Pristine moze doci samo dijalogom,kako je rekla i Mogerini.

Toke

pre 6 godina

Dugo se bežalo od reformi koje su bolne, ali sada su rezultati sve vidljiviji.

svedski beli landras

pre 6 godina

U pogledu dijaloga Beograd-Pristina Mogerini je optimista i to bi bio napredak za obe strane.

mala

pre 6 godina

Srbija je vec ulozila ogroman trud i napor da bi postala clanica Evropske unije.

mala

pre 6 godina

Mogerini je prijatelj Srbije i verujem da se trudi da pomogne.

Tamara

pre 6 godina

Samo bez priznavanja nezavisnosti te kvazi države.

milorad

pre 6 godina

Об те причём нема ништа ,МИ КОСОВО НЕ ДАМО

Ivan

pre 6 godina

Srbija radi sve sto je bila njena obaveza, a sta cemo sa siptarima koji koce svaki dogovoreni sporazum sa njima

uki

pre 6 godina

Srbija je mnogo napredovala i svu snagu je ulozila u to. Zato i mi zasluzujemo da uskoro postanemo clanica EU.

oli

pre 6 godina

Nismo mi krivi sto KiM koci sve moguce pregovore i dobre odnose.

Fosil

pre 6 godina

Eto , pustili su macku iz dzaka ! Znaci kad se prizna , "drzava Kosovo" onda mozemo u EU ! Mislim , da to nece nikad da se desi , i koj je taj sto ce to da uradi !?

brane k

pre 6 godina

Samo nam pošteno reci konkretno šta hoćete od nas.

ina

pre 6 godina

Pristina je stvorila veliki zid izmedju Srbije. Oni ne zele da saradjujemo.

Maka

pre 6 godina

Pristina mora da se menja, nece ona moci jos dugo godina ovako. Mora da ima dobru saradnju sa Srbijom.

Vlada

pre 6 godina

Posle reformi koje već uveliko traju, pametnom politikom i normalizacijom odnosa sa Kosovom doći će i do ulaska Srbije u EU.

Nenad

pre 6 godina

Ubrzanje reformi vodi nas ka boljem zivotu i brzom prikljucenju EU.

boki

pre 6 godina

Normalizacija sa kosovom je opet smicalica kao i sve što nam postavljate kao uslov.Priznanje ne dollazi u obzir to vam je valjda jasno jer niko u Srbiji nema pravo da potpiše takvu idiotariju.Srbija je ispunila sve zadatke koje ste dali ali ovaj neće i nemože nikada.

marko

pre 6 godina

Zavisi od Srbije ali zavisi i od EU ... Ne moze se sve prebacivati na Srbiju a posebno ne pitanje Kosova i Metohije jer tu srbija ulaze enormne napore ka normalizaciji ali druga strana opstruise sve sto je dogovoreno dijalogom ... npr zajednica srpskih opstina ...

Stefan

pre 6 godina

Srbija radi sve što može, problem je sa KiM.

Laza

pre 6 godina

Mora vlada da nastavi reforme kao sto je bilo za vreme vucica,to nas vodi ka Eu i boljem Zivotu gradjana srbije.

Una

pre 6 godina

Srbija je sve bliža Evropskoj uniji koja je pred nama.Otvaranjem poglavlja počeli smo da radimo najkonkretnije reforme i da se još brže približavamo.Odlučni smo i istrajni na tom putu.

jeca1995

pre 6 godina

KiM je vrlo osetljiva tema i treba polako sa njom.

an

pre 6 godina

Necemo priznati ne zavisnist Kosova da bi usli u EU

ceca

pre 6 godina

Srbija je uvek otvorena za pregovore a nikada za ucene

jeca1995

pre 6 godina

Da ali opet onda treba pritisti sve strane da ozbiljno shvate svoju ulogu.

Nina

pre 6 godina

A kako bi bilo da clanstvo dodje sa reformama i vracanjem Kosova i Metohije i priznanjem EU da su delovale protiv internacionalnog prava to jest kriminalno. Zaista se divim srpskim politicarim koji pregovaraju sa EU i sa Siptarima. Svi se pretvaraju da pregovaraju a u stvari gledaju na koji nacin ce da prevare Srbiju.

Sonja

pre 6 godina

Bolji smo mi od nekih zemalja koje su primljene u EU , ali šta da se radi.

Vodolija

pre 6 godina

Srbija otvara poglavlja i približava se evrointegracijama , ali nikada neće priznati nepriznatu državu Kosovo.

Mateja

pre 6 godina

Srbija neče nikada priznati Kosovo niti uvesti sankcije Rusiji , ako nas ovakve želite u EU onda nam kažite .

Ivan

pre 6 godina

Srbija je zapocela opsezne reforme, dijalogom resava probleme, maksimalno se zalozila za dijalog sa Pristinom, sada je vreme da vi izvrstite pritisak na drugoj strani i da pruzite ruku Srbiji

Ljuba

pre 6 godina

Kosovski Albanci su ti koji ne dozvoljavaju da dodje do normalizacije odnosa, Beograd se maksimalno potrudio

Maja

pre 6 godina

A ste se podrazumeva pod normalizacijom odnosa sa KiM....Najmanje od nas zavisi, ali mi ipak ne odustajemo od svog evropskog puta

Goran

pre 6 godina

Nikada nece svanuti taj dan da mi predamo Kosovo zarad clanstva u Uniji.

Olivera

pre 6 godina

Mogerinijeva je uzela u obzir činjenicu da Srbija ne provocira i da Priština koči proces normalizacije?! Datum treba da se označi!

Ljilja

pre 6 godina

Srbija ulaže maksimalan napor u normalizaciju odnosa sa Prištinom ali Priština ne može da uslovljava i ucenjuje saradnju sa Beogradom.

Sanja

pre 6 godina

Srbija uspešno sprovodi reforme a EU mora da nađe način i utiče na Prištinu u sprovođenju briselskog sporazuma.

Ognjen

pre 6 godina

Formiranje ZSO je put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine!

mimi

pre 6 godina

Srbija ce sve uciniti da se sacuva mir i bezbednost

DarkoS

pre 6 godina

Srbija je vec uveliko na putu reformi. Situacija u regionu je stabilna upravo zahvaljujuci Srbiji. Tako da verujem da cemo uskoro dobiti datum za ulazak u EU.

Sasa

pre 6 godina

Nije dobro što je EU našla princip da nas uslovljava sa KiM.

mara523

pre 6 godina

Normalni odnosi sa KIM ne zavise samo od nas, mi se trudimo sve bude ok

Baki

pre 6 godina

Pitanje je samo sta ste sve upakovali u ono "normalizacija odnosa sa Kosovom"?

sasa

pre 6 godina

Reforme su vec u zavrsnoj fazi a pregovori sa pristinom zapoceti, clanstvo u Eu nam je jako blizu.

gasa

pre 6 godina

Dijalog sa Pristinom je odavnopoceo jer se samo kroz dogovor moze obezbediti miran zivot nasih gradjana na severu Kosova.

Branko

pre 6 godina

Reforme nisu problem, narmalizacija je problem jer albanci sabotiraju pregovore, a niko ih ne kaznjava za to.

mimi

pre 6 godina

Nadam se da ce se mir i stabilnost sacuvati i da ce Srbija ostvariti svoje ciljeve

deda Raša

pre 6 godina

Sve je rekla. Priznajte Kosovo i bicete clanica EU. E sad je potrebno naci i nekog Brankovica.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija