• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2017

10:42

(VIDEO) KUBUROVIĆ NA TV PINK: Promena Ustava obaveza preuzeta poglavljem 23

Politika

(VIDEO) KUBUROVIĆ NA TV PINK: Promena Ustava obaveza preuzeta poglavljem 23

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Ustav Srbije treba menjati i podseća da se Srbija na to obavezala otvaranjem poglavlja 23 u procesu priključenja EU

 

Tim poglavljem, precizirala je, predviđeno je da se Ustav menja u oblasti pravosuđa na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva i DVT.

- Da ne bi bilo zabune, Komisija za sprodođenje strategije je sačinila analizu postojećih ustavnih odredbi, krenulo se u javnu raspravu, održano je već nekoliko okruglih stolova, pozvani svi zainteresovani da iznese sugestije - navela je Kuburović gostujući na Pink televiziji. 

Ona je izrazila nadu da će do kraja meseca na jednom okruglom stolu biti prilika za analiziranje svih tih stavova. 

Nakon toga, dodala je, predlog izmena Ustava biće dostavljen Venecijanskoj komisiji bez čijeg pozitivnog mišljenja se ne može dalje u prceduru. 

Podsetila je i da je predsednik Aleksandar Vučić do sada više puta najavio da treba da se radi na izmeni celokuponog Ustava, ali je za to potrebno obezbediti širi politički konsenzus.

Kuburovićeva je izjavila da Srbija ima uveravanja specijalnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika tzv OVK da će postupci protiv optuženih biti vođen profesionalno, te izrazila uverenje da će sud ispoštovani sve ono zbog čeka je i osnovan. 

printscreen

Podsetila je da se na formiranje suda čekalo više godina, te da je do njegovog formiranja došlo na osnovu izveštaja Dika Martija iz 2011. 

Ne može, dodala je, da kaže da su nedavni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji doveli do odugovlačenja u početku rada ove pravosudne institucije. 

Odugovlačenja je, kazala je, bilo i ranije zbog samih procedura koje su nedostajale da bi se krenulo sa postupcima. 

- U samom zakonu stoji da ovaj sud treba da radi nepristrasno, nezavisno i profesionalno i procesuira ratne zločine i zločine protiv humanitarnog prava. Nadamo se da će tako i biti - rekla je Kuburović, gostujući na Pink televiciji. 

Istakla je da su nade velike ne samo kada je u pitanju Srbija, već i od međunarodne zajednice. 

Srbija je, kazala je, spremna da dostavlja određene dokaze ukoliko bude takvih zahteva. 

- U izveštaju Dika Martija se govori o liderima i komandantima OVK, pa se nadamo da će sud ispoštovati ono zbog čega je i osnovan. Imamo tvrdnje specijalnpog tužioca da će da postupa profesionalno tako da se nadamo da će ovog puta biti drugačija situacija - zaključila je Kuburović. 

printscreen

Ministarka pravde je izjavila i da je od primene novog Zakona o nasilju u porodici prošlo tek mesec i po dana i da je za to vreme izrečeno blizu 1.200 hitnih mera, a onima koji su pokušali da prekrše izrečene meru u pomenutom periodu je izrečeno 150 kazni zatvora zbog dela počinjenog u prekršajnm postupku. 

Govoreći o slučaju nedavnog ubistva supruge i majke troje dece kod Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, Kuborivh je rekla da ne može da kaže da pomenuti zakon ima manjkavosti. 

U konkretnom slučaju, rekla je, sada je na nadležnima da preispitaju da li je bilo propusta . 

- Ono što moram da istaknem da će u narednih par dana na vladi biti osnovan savet za praćenje implementacije ovog zakona. Ako se pokaže da postoji neki nedostatak spremni smo da adekvatno reagujemo - navela je Kuborović gostujući na Pink televiziji. 

Napomenula je i da je izvršitelj ovog ubistva, koji je potom izvršio samoubistvo, već bio pravosudno osuđivan dva puta zbog nasilja u porodici - prvi put zbog nasilja nad ženom, a drugi put zbog nasilja nad maloletnim detetom. 

On je, podsetila je, imao zabranu prilaska i odluku o iseljenju iz stana, a susret u Centru je bio način da vidi decu u kontrolisanim uslovima, ali je on to zloupotrebio. 

- Verujem da će nadležni da preispitaju da li je bilo propusta u radu organa koji su bili u obavezi da pruže zaštitu majci i deci - rekla je Kuborović.

Ministarka pravde Nela Kuburović, koja je nedavno boravila u Sarajevu, izjavila je da Srbija i BiH sprovode Protokol o saradnji koji je potisan pre više od 10 godina, a koji se tice unapređenja regionalnih odnosa. 

Kuburović je rekla da Ministarstvo pravde Srbije pruža pomoć kolegama u BiH u unapređenju Sistema iz ršenja krivičnih sankcija. 

- Srbija ocenjena kao zemlja koja je unapredila smeštajne kapacitete i uslove osuđenicima i mi pomažemo kolegama u BiH. Sada je potpisan i protokol o uručenju softvera koji treba da se primenjuje u novom federalnom zatvoru BiH. 

Taj zatvor bi trebalo da počne sa radom do kraja godine. 

Dobra saradnja i pravna pomoć dve države treba da bude osnov za dalje unapređienje saradnje", rekla je Kuborović. 

Govoreći o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoć i zaštiti podataka o ličnosti, Kuburović je rekla da su to samo dva zakona koja se pripremaju u okviru poglavlja 23. 

Na Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kazala je, dugo se čeka i pretpostavlja da će se na njega još dugo čekati s obzirom na nerazumevanje koje za to pitanje postoji u Advokatskoj komori, ali i na relaciji advokatura i NVO. 

Ipak, nada se da će to pitanje biti rešeno u što skorijem periodu. 

- Dosta toga se još radi, u što skorijem period nas očekuje i zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Nakon izbora direktora nadam se da ćemo imati sve neophodne uslove da radna ghrupa nastavi sa radom i da ćemo tokom jeseni imati taj zakon u proceduri - rekla je Kuburović. 

Ministarka je saopštila i da je nakon drugog konkursa za raspodelu više od 350 miliona dinara, 97 projekata dobilo sredstva, a za petak je planirano svečano uručenje ugovora. Sredstva su, kazala je, dobili resori zdravstva, obrazovan


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jana

pre 6 godina

Srbija mora menjati Ustav, to smo znali i ranije.

miki

pre 6 godina

Slazem se da neke stvari treba menjati. Kao i sto Ustav treba malo menjati.

oki

pre 6 godina

Ovo je lepo cuti, sve pohvale za sve sto se dobro desava kod nas.

brane k

pre 6 godina

Biće teško doći do dogovora ali vreme je za promenu Ustava.

Ujko

pre 6 godina

zelimo u EU, a ako zelimo onda moramo da ispunimo zahteve koji se stavljaju pred nas, a to je promena Ustava

Tanja

pre 6 godina

Srbija je izabrala put u EU i nista ne treba da je remeti na tom putu...resavamo deo po deo

Davor

pre 6 godina

S godinama mnogo toga se menja, moramo biti u koraku s vremenom.

Marijana

pre 6 godina

Srbija mora da se menja i uskladjuje zakone i ustav sa EU.

Gale

pre 6 godina

Ustav svakako moramo da menjamo jer smo se na to obavezali.

gradjanin

pre 6 godina

Mnogo toga moramo da promenimo, kako bi ostvarili svoj cilj i postali deo EU.

Jovana

pre 6 godina

SRbija postepeno menja Ustav i time ispunjava standarde za članstvo u EU!

milica

pre 6 godina

ustav mora da se promeni ali u ustavu mora da ostane da je Kosovo i Metohija sastani deo Srbije

una

pre 6 godina

Moramo to da postujemo ako zelimo da budemo clanica EU.

nela

pre 6 godina

Sigurno ce ova promena biti veoma dobra za nasu zemlju.

olivera

pre 6 godina

Mi moramo prvo sebe da promenimo da pre svega postanemo ljudi i da poštujemo jedni druge

Anamarija

pre 6 godina

Znamo šta je obaveza Srbije u ovom smislu. To ni malo nije jednostavan lak i brz zadatak.. pogotovo kada govorimo o promenu Ustava

jeca1995

pre 6 godina

Ako ce to biti dobro po Srbiju treba menjati.

Djole

pre 6 godina

Ne vidim u cemu je problem, preuzeli smo ovu obavezu u procesu pridruzivanja i trebamo da je ispostujemo i napravimo potrebne izmene u ustavu kako bi se usaglasili sa EU.

DanicaG

pre 6 godina

Vredno i radno...Srbija je napokon pravna drzava koja se i dalje razvija

Lala iz Banata

pre 6 godina

Не дирајте Устав - на којем сте се...ЗАКЛЕЛИ...!! Немате на то... - морално право...!!

milos

pre 6 godina

Srbija je svesna ako zeli da udje u EU da pora da ispuni sve uslove

jeca1995

pre 6 godina

Ako ce se time postize da se Srbija razvija treba promeniti.

Dejan

pre 6 godina

Ustav se nije menjao od 2006 gdoiune mora se postići konsenzus i da se nađe najbolje rešenje,

Janko

pre 6 godina

Ustav moramo prilagoditi trenutnim stanjem samo razgovorima međusobno možemo to i uraditi.

Taurunum

pre 6 godina

Srbija će u pregovorima maksimalno štititi vlastite interese.

Saki

pre 6 godina

Ustav treba menjati samo ako je to krajnje neophodno.

srki

pre 6 godina

Poromena da ali Kosovo da ostane sastavni deo Srbije

todor

pre 6 godina

Srbija se mora prilagotiti Eu, jer na tom putu smo krenuli.

goran

pre 6 godina

Srbija ce uciniti sve kako bi ispunla svoje obaveze prema EU, nista nas nece zaustaviti na tom putu.

Branko

pre 6 godina

Nase sudstvo se mora uskladiti sa Evropskim normana, a to zahteva promenu Ustava.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija