• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2017

20:36

ISTORIJSKA ODLUKA U TRSTU: Lideri Zapadnog Balkana podržali plan za regionalni ekonomski prostor!

Politika

ISTORIJSKA ODLUKA U TRSTU: Lideri Zapadnog Balkana podržali plan za regionalni ekonomski prostor!

Podeli vest

Šest lidera sa Zapadnog Balkana (ZB6) podržali su danas na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu (MAP)

MAP je izrađen kako bi omogućio neometan protok robe, usluga, kapitala i kvalifikovane radne snage, čineći ovu regiju atraktivnijom za ulaganja i trgovinu i ubrzavajući približavanje EU, donoseći tako prosperitet građanima Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju.

MAP predviđa mere koje će pomoći privatnom sektoru da se ostvari na tržištu od gotov 20 miliona ljudi, i preusmeri model rasta na regionalni, uz dugoročne pokretače. 

Mere se fokusiraju na promovisanje dalje trgovinske integracije,uvođenje dinamičnog regionalnog prostora za investicije, olakšavanje regionalne mobilnosti, stvaranje programa digitalne integracije.

Sekretarijat Saveta za regionalnu saradnju (RČ) dobio je zadatak da, uz CEFTA-u zaduženu za područje slobodne trgovine, redovno informiše samite u okviru Berlinskog procesa o ostvarenom napretku u sprovođenju mera utvrđenih MAP-om.

Tanjug/AP


- Mi u RČ-u smo zadovoljni što smo od regionalnih lidera i EU dobili zaduženje da pripremimo ovaj ambiciozan plan. On je važna stepenica za Zapadni Balkan u pravcu boljeg integrisanja u evropske i globalne lance vrijednosti i bržeg približavanja ostatku kontinenta- rekao je generalni sekretar RČ-a, Goran Svilanović. 

KANCELARKA PODRŽALA SRBIJU: Brnabić se sastala sa Merkelovom u Trstu!

Prema njegovim rečima, šest lidera sa Zapadnog Balkana izrazili su potpunu opredeljenost za sprovođenje MAP-a. 

- Ovo će dati značajan podstrek procesima pristupanja EU na osnovu individualnih zasluga, ubrzati potpuno ispunjavanje ekonomskih kriterija iz Kopenhagena i osloboditi veće ekonomske potencijale- kaže Svilanović.

MAP proizlazi iz obaveza preuzetih u okviru Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, a zasniva se na pravilima i principima EU iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodao je on. 

Tanjug/AP

EVROPA DA KAŽE DA LI ŽELI SRBIJU I U KOM ROKU: Vučić u intervjuu za agenciju ANSA istakao da Beograd nema vremena za čekanje!

Lideri ZB6 prepoznali su da će sprovođenje sveobuhvatnog programa utvrđenog MAP-om zahtevati posvećenost i snažnu koordinaciju i partnerstvo između organa vlasti, postojećih regionalnih organizacija, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i donatora koji su aktivni u relevantnim oblastima politika i Evropske unije. 

Stoga su lideri ZB6 pozvali međunarodne organizacije, međunarodne finansijske institucije i donatore koji podržavaju reforme u oblastima politika iz MAP-a da svoje programe pomoći usklade sa utvrđenim potrebama u implementaciji MAP-a.

DAČIĆ U TRSTU: Berlinski proces znak zaintresovanost EU za region

Za te svrhe, potrebno je organizovati konferenciju posvećenu koordinaciji donatora do kraja 2017. godine, navodi se u saopštenju.

U Trstu se danas održava Samit o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, a delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić. 

NEMAČKI MEDIJI IMAJU SVOJU TEORIJU: Ekonomska unija na Zapadnom Balkanu je stvaranje nove Jugoslavije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragon

pre 6 godina

Krenimo putem EVROAZIJSKE UNIJE jer od e.u. IMAMO samo STETU

Nikola

pre 6 godina

Da li je Rusija ulozila dinar u nasu privredu? 98% gradjana Srbije nisu ni culi za tu Evroazijsku uniju.

drago

pre 6 godina

Pa,"Dragce',kao sto i sam odlicno "znades","DOS-manlije su uporno blokirale Moskvu",po izricitom nalogu,njihovih,Bosova, "iz Nato i coo." Prema tome:"Daj se kontrolirat,Neupuceni"!!!Pozz

Lala iz Banata

pre 6 godina

Шта је "мишеви бедни"; сад кад сте схватили да без Србије не можете... - Одговара Вам... - "економска" Југославија....?! Што нисте своје телевизоре , фрижидере и веш- машине ... - продавали Европској Унији...?

gagula

pre 6 godina

A zašto srbi ne idu na istok trbuhom za kruhom nego na zapad?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17