• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.07.2017

07:51

(FOTO) VUČIĆ I CIPRAS usaglasili zajedničku Deklaraciju, POTPISANO ŠEST MEĐUDRŽAVNIH SPORAZUMA!

Politika

(FOTO) VUČIĆ I CIPRAS usaglasili zajedničku Deklaraciju, POTPISANO ŠEST MEĐUDRŽAVNIH SPORAZUMA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras sastali su se danas u Solunu u četiri oka na sastanku koji je trajao duže od planiranih sat vremena, tokom kojeg su usaglasili tekst zajedničke Deklaracije

 

Deklaraciju treba da usvoji Visoki savet za sarađnju Srbije i Grčke.

Zvaničnici Srbije i Grčke su razgovarali o pospešivanju već dobre saradnje dve zemlje, kao i o situaciji u regionu.

Predsednik Srbije Vučić predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović,  ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji su učestvovali na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju.

informer.rs

Zasedanje Visokog saveta je dogovoreno prilikom posete premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu početkom godine, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje, zajedničkih investicija i projekata, određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dveju zemalja.

Između Srbije i Grčke potpisano je danas u Solunu šest međudržavnih sporazuma, a tom činu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i Nikos Kocijas potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti kulture između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture i sporta Grčke za period od 2017. do 2021. godine, Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Grčke o saradnji u oblasti diplomatske obuke.

informer.rs

Dačić i ministar infrstrukture i saobraćaja Grčke Hristos Spircis potpisali su Memorandum o razumevanju između Srbije i Grčke o razvoju železničkog transporta.

Sporazum između Srbije i Grčke o socijalnom osiguranju potpisali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i šef grčke diplomatije Kocijas.

Ministar Ljajić je potpisao i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u oblasti turizma sa ministrkom turizma Grčke Elenom Kundurom.

Sporazum između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar infrastrukture i saobraćaja Hristos Spircis.

U Solunu će se danas održati Prva sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Tanjug

Predsednik Vučić učestvovaće i na trilateralnom sastanku Srbija - Grčka - Bugarska, kome prisustvuju predsednici vlade Grčke i Bugarske, Aleksis Cipras i Bojko Borisov.

Sastanak u Solunu biće prilika da se razgovara o međusobnim odnosima u regionu, energetskom povezivanju tri zemlje i velikom broju infrastrukturnih projekata.

Susret i s Junkerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Solunu i sa sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić, biće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Po dolasku u Solun, predsednik Vučić razgovaraće sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, a zatim će prisustvovati potpisivanju nekoliko bilateralnih sporazuma.

Nakon prve sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, uz radni ručak, uslediće trilateralni susret predsednika Srbije Vučića, grčkog premijera Ciprasa i njegovog bugarskog kolege Bojka Borisova.

Na kraju posete grčki premijer prirediće večeru u čast predsednika Srbije i predsednika bugarske vlade.

Sednica Visokog saveta, koja je od velikog značaja za saradnju u regionu, dogovorena je tokom posete premijera Ciprasa Beogradu, početkom godine.

Vučić i Cipras su tada odredili, kako je nazvana, "novu mapu puta" između dve zemlje koja će tradicionalno prijateljstvo i ekonomske interese povezati u čvršću formu saradnje, investicija, zajedničkih projekata, planova određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dve zemlje.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u Atini pre nekoliko dana u funkciji pripreme sednice Viskog saveta, gde se sastao sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

- Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji, investicije su premašile dve milijarde evra. Prošle godine je ekonomska razmena bila oko 400 miliona evra, ona se povećava i očekujemo da bude još viši nivo ekonomske razmene u narednim godinama - naveo je Dačić.

Šef grčke diplomatije Kocijas je posebno naglasio podršku koju od Grčke Srbija ima na svom evropskom putu uz konstataciju da je svojim aktivnostima, razvijenim političkim i društvenim sistemom, ulogom i značajem koji ima u regionu Srbija odavno zaslužila mesto u EU, mnogo više od drugih zemalja koje čekaju na članstvo.

Kocijas je izrazio nadu da će sednice Visokog saveta za saradnju kojima se u četvrtak otvara novo poglavlje u odnosima Atine i Beograda sasvim sigurno biti značajan doprinos ekonomskom povezivanju ali i saradnji u svim oblastima i problemima koji muče region.Saradnja u ekonomiji Grčke i Srbije u usponu - može i više

Pored bilateralne i privredna saradnja između Srbije i Grčke nalazi se u stalnom usponu, pokazuju zvanične brojke pred današnju prvu sednicu Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

Robna razmena Srbije i Grčke dostigla je prošle godine vrednost od 397,2 miliona, za oko 20 miliona više nego 2015.godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 50,5 odsto, a izvoz iz Srbije iznosio je 133,2 miliona evra, dok je uvoz iz Grčke na 264 miliona evra.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na srpsko-grčkim poslovnim forumima, koji su održani krajem prošle i početkom ove godine u Beogradu ukazao da je potencijal za uvećanje robne razmene veliki utoliko pre što je ona skromna uprkos blizini tržišta i što je Grčka jedan od 10 najvećih investitora u Srbiji po dosadašnjim ukupnim ulaganjima. 

Cilj Srbije, kako je istakao, je da smanji deficit u razmeni sa Grčkom i da našu razmenu uravnotežimo ali na višem nivou.

Čadež je ranije izjavio da veruje da će se tražnja na grčkom tržištu ojačati, i to ne samo tražnja za srpskim sirovinama i repromaterijalima, već i za gotovim proizvodima višeg stepena prerade i da je uveren da će da će naš izvoz u narednim godinama značajno uvećati.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Davor

pre 6 godina

Sastanak od velike važnost za budućnost Balkana.

Ivca

pre 6 godina

Jos jedna radna poseta, koja ce uvrstiti nase dobre odnose.

karlo

pre 6 godina

Grcka je nas prijatelj, treba zadrzati dobre odnose.

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Saradnja sa svima jeste potrebna, ali uz poštovanje sa obe strane.

alex0809

pre 6 godina

Dobri odnosi dve zemlje se i dalje nastavljaju.

ema

pre 6 godina

Dijalozi su odlicni pogotovo kada nama donose dobro. Odlicno.

cava

pre 6 godina

Samo radom mozemo postaviti nase zemlje na mesto gde treba da budu.

Gale

pre 6 godina

Privrednu i ekonomsku saradnju sa grcima treba podici na visi nivo.

Taki

pre 6 godina

Kroz zajednicke projekte saradnju podizemo na visi nivo, a prijateljstvo ucvrscujemo.

boki

pre 6 godina

Veoma živo i radno će biti u Solunu jer rešenja koja će se iskristalisati doneće evidentan napredak celoj regiji.

iko

pre 6 godina

Vuciceva dobra politika i odlican rad donose ovako dobre saradnje.

miso

pre 6 godina

Vucic se bori da svojoj zemlji obezbedi dobru i stabilnu buducnost.

Ana

pre 6 godina

Jako mi se sviđa diplomatska ofanziva koju sprovodi državni vrh.

Goran

pre 6 godina

Važni sastanci u Solunu za srpskog predsednika i za Srbiju.

Helena

pre 6 godina

Srbija nastavlja svoju diplomatsku ofanzivu , tako i treba da se radi , svaka pohvala.

Nica

pre 6 godina

Uz Ruse i Kineze, Grci su naši najveći pijatelji.

nenad

pre 6 godina

Ova poseta moze samo da produbi ekonomske i bilateralne odnose na relaciji Grcka,Bugarska , Srbija

beba

pre 6 godina

Predsedniku zelim puno uspeha danas. Dobre odnose sa treba negovati i iskoristiti sve potencijale koji zadovoljavaju interese ove strane

Pcelica

pre 6 godina

Visegodisnje prijateljstvo sa Grckom treba samo ucvrstiti i medjusobnu saradnju dovesti na visi nivo.

mina

pre 6 godina

Grčka i Srbija su prijateljske zemlje, tako treba i da ostane

Tomislav

pre 6 godina

Srbiji je saradnja sa Grčkom od velikog značaja.

Uroš

pre 6 godina

Sastanci ovakvog tipa pospešuju saradnju među državama i svaka čast predsedniku što je tamo sada.

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Vučić i ova vlast žele saradnju i prijateljske odnose sa svima zbog građana Srbije.

Jano

pre 6 godina

Cipras je odlican primer drzavnika koji je efikasno sproveo reforme u svojoj zemlji. Saradnja sa takvim ljudima nam je potrebna.

Milos

pre 6 godina

Dobra dosadasnja saradnja daje osnov za jos bolje i savrsenije odnose Grcke i Srbije.

jelena

pre 6 godina

Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose i saradnju.

Jova

pre 6 godina

Saradnja Srbije i Grcke uz tradicionalno prijateljske i bratske veze svakako treba biti uvecana, upravo zbog blizine trzista, te verujem da ce u Solunu biti postignuti konkretni dogovori.

Uros

pre 6 godina

Sa Grcima smo oduvek imali dobru saradnju, nadam se da ce se tako i nastaviti!

Mašenka

pre 6 godina

Jako je lepo das ćemo se kroz konkretne potpise i konkretnu saradnju još više povezati sa Grcima koji su nam veliki prijatelji.

Dragan

pre 6 godina

Grcka je veliki saveznik Srbije u svakom pogledu.

Slavoljub

pre 6 godina

Grcka je nas veliki prijatelj a ekonomska saradnja uvek moze da bude bolja.

Dragoslav

pre 6 godina

Srbija i Grcka imaju jos mnogo prostora za saradnju.

oliva

pre 6 godina

Ovo je veliki dan za Srbiju i Grčku i za njihove bilateralne i ekonomske sporazume!

Marica

pre 6 godina

Ceilj Srbij je da se unaprede ekonomski odnosi sa Grckom i da medjusobna saradnja bude u stalnom usponu.

Natasa

pre 6 godina

Cilj Srbije i Grcke je da se unaprede odnosi u oblasti kulture,sporta,zeleznickog transporta,sociljnog osiguranja,trgovine,turizma,telekomunikacije i drugih vaznih segmenata.

salamander

pre 6 godina

Sa Grcima uvek otvoreno i iskreno...Bugari su nesto sasvim drugo.

eugenik

pre 6 godina

Tako to rade iskreni prijatelji,za sat vremena zavrsise posao na obostrano zadovoljstvo.

Mihajilo

pre 6 godina

Sporazum o socijalnom osiguranju je vrlo važan, veliki broj naših građana letuje u Grčkoj. Svaki sporazum još više zbližava Srbiju u Grčku.

toma

pre 6 godina

Postoji velika verovatnoca da ce se nas izvos u narednom periodu uvecati.

Ana MArija

pre 6 godina

Srbija i Grčka su potpisale tekst zajedničke Deklaracije što je dokaz da su odnosi na prijateljskom nivou!

BIBI

pre 6 godina

Razvoj železničkog saobraćaja, razumevanju u oblasti kulture ,...će doprineti da države prosperiraju i da se saradnje odvijaju i u budućnosti!

loki

pre 6 godina

Saradnja Srbije i Grčke je više nego neophodna i za nas i za Grke i za ceo region.

Vesna

pre 6 godina

Saradnja sa Grckom je bila na zadovoljavajucem nivou, ali uvek ima prostora da bude jos bolja...U svim oblastima , ne samo u ekonomskom pogledu, vec i u obrazovanju, kulturi, sportu....

nikola

pre 6 godina

Veoma bitno učešće Srbije na ovakvim sastancima , a pogotovo sa prijateljskom Grčkom.

daca

pre 6 godina

Nastavlaj se dugo godisnje prijateljstvo dveju drzava

mistia

pre 6 godina

Sa Grčkom smo uvek lepo sarađivali, što tako ne bi i ostalo

humanista

pre 6 godina

Grčka je oduvek pomagala srbija, kao i obrnuto, što se takvi odnosi ne bi i nastavili

Rasa

pre 6 godina

Srbija i Grcka su bratske zemlje i trebaju jacati saradnju.

Milan

pre 6 godina

Saradnja nase zemlje sa Grckom je od velikog znacaja.

Dejan

pre 6 godina

Veoma mi je drago da predsednik neumorno nastavlja diplomatsku ofanzivu, a najviše sa našim pravoslavnim i prijateljskim narodima.

Lun

pre 6 godina

Predsednik na sve misli i sa svima pregovara samo da napravi najbolje za Srbiju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija