• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.07.2017

10:15

GLAS AMERIKE: Bela kuća Srbiju vidi kao partnera, ali Pens će pitati Vučića NA ČIJOJ JE STRANI!

Politika

GLAS AMERIKE: Bela kuća Srbiju vidi kao partnera, ali Pens će pitati Vučića NA ČIJOJ JE STRANI!

Podeli vest

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u ponedeljak u SAD prilika je da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koja muče administraciju SAD, pre svih - na čijoj je strani Beograd, ocenjuje Glas Amerike

Najavljujući danas prvi susret Vučića sa novom američkom administracijom i njegovu prvu posetu SAD otkad je stupio na dužnost predsednika, Glas Amerike se pita šta bi mogla da bude poruka novom predsedniku Srbije iz Bele kuće.

Luk Kofi iz fondacije "Heritidž", koja je ideološki bliska novoj administraciji SAD, kaže da bi Beloj kući savetovao da Srbiji prenese snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, "ili će i dalje da flertuje sa Rusijom". 

Kofi pri tom smatra da, od svih zemalja jugoistočne Evrope, Srbija verovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD.

I Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike mišljenja je da je krajnje vreme da Srbija odluči kome ce se prikloniti - Zapadu ili Rusiji. "Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili deo NATO-a ili zapadnog sveta, i odbace uticaj Rusije", kaže Bugajski, koji smatra da je Vučićeva poseta važna jer će, kako navodi, iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade. 

Šta se tačno očekuje od Srbije kada je reč o ruskom humanitarnom centru nije jasno, ali su američki zvanicnici jasno stavili do znanja da je taj centar potencijalni problem, a kao jedno od gorućih pitanja, i to bi moglo da bude tema razgovora Vučića i Pensa, navodi "Glas Amerike".

Reuters

- Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vežbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i (ruskog predsednika Vladimira) Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svesni - kaže Luk Kofi.

Istovremeno, Dejmon Vilson, potpredsednik Atlantskog saveta, ukazuje da je Srbija ta koja će doneti konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom, i ističe da je pitanje za SAD kako da i one ostanu prisutne u Jugoistocnoj Evropi.

- Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru KFOR-a i Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da Amerika kao sila ostaje tu i ubuduće - kaže Vilson. 

Da se Amerika vraća u Jugoistočnu Evropu i na Balkan, kažu eksperti u Vašingtonu, pokazuju sastanak predsednika Donalda Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena poseta potpredsednika Majka Pensa Crnoj Gori i Vučićev dolazak u Vašington.

- Imamo mnogo posla, biće i teških pitanja između SAD i Srbije, i ovo je prilika da se od početka rešavaju kako treba. Mislim da je Bela kuća zainteresovana da sa Srbijom izgradi odnos poverenja i da u Vašingtonu postoji volja da se Zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Mi vidimo Vučića kao partnera - navodi Dejmon Vilson.

Glas Amerike se pita da li će jedna od tema partnerskih razgovora Vučića i Pensa biti i nedostaci demokratije u Srbiji na koje, kako napominje, često ukazuju americke tink-tenk organizacije i pojedini zvaničnici.

- Poznavaoci prilika veruju da će, ako i o tome bude reči, to verovatno ostati iza zatvorenih vrata Bele kuće - zaključuje američki multimedijalni servis.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
daca

pre 6 godina

Srbija je uvek neutralna i zeli dobre odnose sa svima.

Uki

pre 6 godina

Ucvrstice Vucic odnose i oni ce biti jos bolji nego sto su bili.

nina

pre 6 godina

Srbija nikada nece biti na ovoj ili onoj strani. Rusija je nas veliki prijatelj, a sa SAD zelimo dobre odnose i saradnju.

Niki

pre 6 godina

Nasa zemlja zeli da ima veoma dobre odnose sa SAD-om i tako ce i biti nista se nece menjati.

tanja77

pre 6 godina

Odgovor će biti kratak i jasan, na strani Srbije i svih njenih građana.

Maki

pre 6 godina

Bitni su nam pregovori sa Amerikom, ali i sa Rusijom. Verovatno moze da se nadje kompromis da sa obe zemlje ostane u korektnim odnosima.

filip

pre 6 godina

Srbija nece dozvoliti da bude "Izmedju dve vatre".

Lovac

pre 6 godina

mrcvarenje u nedogled ...vise nista nemozemo uraditi ako ne kazemo na cijoj smo strani,svaki dan ista stvar ..rusija ili mi pa birajte

ledeni100

pre 6 godina

Isto pitanje bi moglo da se postavi i njima na čijoj su oni strani, na strani slobode ili na strani islamizacije balkana

Savo

pre 6 godina

Srbija je na strani svog naroda i na strani sopstvenih interesa.

mara

pre 6 godina

Beograd nije ni na cijoj strani, zelimo sa svima da budemo u dobrim odnosima

filip

pre 6 godina

Srbija vodi jasnu politiku, dobri odnosi i sa Amerikom i sa Rusijom

borko

pre 6 godina

Amerika ,mada je to moje misljenje ,nema nikakvo pravo ni osnova da za ista ucenjuje Srbiju.

Fosil

pre 6 godina

Sta ovi lupaju ? "Nedostatak demokratije" u Srbiji ! A sto ne pociste prvo ispred svojih vrati , oni i demokratija su dva pojma . A drugo , sto oni nisu zaboravili na Srbiju , nije ni cudo , jer toliko bombi sa uranom , nisu bacili nigde ! Smeta im humanitarni centar Rusije ! Jeste , ali Rusi su bili prvi , koji su nam pomogli , kad smo se davili od poplava , a ne kauboji , koji su preko okeana udaljeni od nas !

ČITATELJKA

pre 6 godina

Rusija je takođe prva priznala nezavisnost Hrvatske, a tek posle dva meseca je to učinila Amerika... Srbi koji su se odselili iz Srbije, odselili su se u Ameriku a ne u Rusiju.

viktoar

pre 6 godina

Da se oporedelimo,sasvim pogresan stav,zasto ne bi mogli sa svima zainteresovanima biti samo dobar partner?

zaf

pre 6 godina

Mislim da predsednik ne treba da naseda na ovakve provokacije..

mara523

pre 6 godina

Srbija nece dozvoliti da joj se naredi da bira, zelimo sa svima da budemo u dobrim odnosima

dragan

pre 6 godina

Mi smo mali i moramo bidi udobrim odnosima sa svima, nema tu mnogo kalulacija

Rasa

pre 6 godina

Srbija mora da saradjuje sa obe strane i to je sada svima jasno. Bez Rusije mislim da bi bili u mnogo nepovoljnijem polozaju upravo zbog nasih komsija.

Rea

pre 6 godina

Nema tu strane, Aleksandar Vucic radi sve za dobrobit gradjana Srbije.

Vanja

pre 6 godina

Srbija treba odigrati mudro i pametno i pokušati privoliti SAD da stanu na našu stranu.

mile

pre 6 godina

Po svemu sudeci, Ameri se spremaju da napadnu Rusiju.\n

Deki

pre 6 godina

Srbija je vojno neutralna. To je nase opredeljenje i nase pravo.

Vodolija

pre 6 godina

Humanitarni centar u Nišu nije vojna baza , već pomaže ljudima u nevolji , ne vidim razlog da to nekome smeta.

Dr za rock and roll

pre 6 godina

Zasto im je ruski centar problem jer zato sto ne mogu da nas opet bombarduju. Zlobnici satanisticki, podhitno dati tu rusima bazu i poseban status.

Ilija

pre 6 godina

Srbija se trudi da odrzava prijateljske odnose sa svim zemljama u regionu i mislim da to ne bi trebalo da predstavlja problem za clanstvo u EU.

DaNe

pre 6 godina

Siguran sam da bi na ovo pitanje 90% gradjana odgovorili da smo na strani Rusije. Verujem da ce Vucicev odgovor biti nesto umereniji. Ipak je to visoka politika i ne treba biti kategorican.

Miki

pre 6 godina

Sve je to lepo, partnerstvo izmedju Srbije i Amrike, ali su u pravu, Srbija se stvarno treba odluciti na cijoj je strani.

JasminaM

pre 6 godina

Srbija je na strani mira i stabilnosti i to treba svima da bude jasno!

MiRA

pre 6 godina

Ali Amerika to treba da pokaže i na delu jer Srbija nema više vremena za čekanje.

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Vučić i Srbija su na strani naroda,na strani boljitka.

Ana

pre 6 godina

Srbija se nikada nece odreci prijateljstva sa Rusijom i to je ono cega ameri trebi da budu svesni. Nikada to nismo krili ili govorili drugacije. A ostali iy regiona sto su se izjasnili, to je njihova odluka, mi nemamo nista sa tim.

Miki

pre 6 godina

Veoma je bitno da se odrze dobri odnosi sa Rusijom, ali isto toliko i da se uspostavi dobra saradnja sa SADom.

vukota

pre 6 godina

Pa nismo mi kolonija da nam neko sa strane kroji spoljnu politiku.

veca

pre 6 godina

Predsednik spreman da odgovori na sva pitanja gospodina Pensa i izgradi odnos poverenja, u to nema sumnje.

Slavica

pre 6 godina

Puno oni traze od Srbije, a ne secaju se sta su uradili 1999-e.

Ilija

pre 6 godina

Vucic je stalno s'nekim u pregovoroma,cas sa austrijancem Kurcem cas sa amerikancem Pen()som! Nedaj se predsednice,tu smo da ti damo po:drsku!

Igor

pre 6 godina

A ti ih Vucicu pitaj- a na cijoj ste vi strani?- na Albanskoj- da nam otimate teritoriju- i posle oni nas pitaju- da li smo sa njima ili ne?- Suludo pitanje. NA SRPSKOJ SMO STRANI, GLEDAMO SEBE I NIKOGA DRUGOG, NAS INTERES JE DA SA SVIMA, PONAVLJAM SVIMA BUDEMO DOBRI I NI PROTIV KOGA.

Lovac

pre 6 godina

Šta se tačno očekuje od Srbije kada je reč o ruskom humanitarnom centru nije jasno?

Savo

pre 6 godina

Mi smo uvek na svojoj strani i stitimo svoje interese.

GROF

pre 6 godina

To je lično pitanje koje se tiče isključivo Srbije!

sakili

pre 6 godina

Jedina strana koju Srbija treba da ima je vlastiti interes.

mudrost

pre 6 godina

Eto prilike da im Vučić da odgovor tipa kakav je i sam dobio od EU na pitanje kada tačno datumski EU misli da Srbiju primi u EU. Pa neka Vučić ako stvarno budu tražili da se izjasni na čijoj je strani neka kaže da je Srbija na srpskoj strani i talka. Oni neka tumače kako im volja.

BIBI

pre 6 godina

SRbija čuva tradicionalne odnose sa Rusijom ali učvršćuje odnose i sa SAD-om što će biti razlog da bude više ekonomskih saradnji ugovoreno!

Ana MArija

pre 6 godina

Mislim da ni SAD ni Rusija neće postavljati uslove Srbiji jer ima svoj suverenitet!

Mana

pre 6 godina

Nama je izuzetno bitno da nas zemlje postuju i da sa njima imamo dobre odnose.

Ana

pre 6 godina

Ostacemo zemlja koja se konkretno nije opredelila da bilo kome vise drzi stranu. Sa svima podjednako saradjujemo.

Nenad

pre 6 godina

Mi smo za saradnju sa svima koji su dobronamerni. Srpski interesi su na prvom mestu.

surovi

pre 6 godina

amerika, polako ali sigurno, gubi uticaj u Evropi. Stvari su potpuno jasne. Stvara se blok Rusija - Nemačka - Srbija. Rusija već sada u potpunosti nadgleda i drži pod kontrolom sve vojne i ekonomske poteze amerike. U tome ima veliku podršku Kine i Indije. Nemačka je jedina ekonomska sila u Evropi i jedino ona može da sačuva ekonomski mir i prosperitet cele Evrope. Srbija .... jedina sposobna, da u potpunosti kontroliše događaje na Balkanu !!! Tako da ...... laku noć ameriko gde god bila ****

ilija

pre 6 godina

Srbija je na strani svojih građana rukovođena svojim interesima.

Vita

pre 6 godina

Ukoliko Amerika insistira da se Srbija odluci zeli li u NATO ili ne, imajuci u vidu da je Tranp kao americki predsednik izjavio da je NATO proslost, misljenja sam da je to jasan signal da Amerika ne zeli ravnopravnu saradnju sa Srbijom, vec vazalni odnos.

Lun

pre 6 godina

Vucic je mudar politicar i donece najbolju odluku za Srbiju

Jelena

pre 6 godina

Amerika zeli da bude najuticajnija zemlja i da se svi klanjaju njoj.....i priklanjaju...sto je malo bolesno

vlada

pre 6 godina

....pitajte ali bez ucena! Vama ne odgovara "neutralnost", vi hoćete SVE! Moraćete to prihvatiti - Rusi su nam IPAK draži!

Maja

pre 6 godina

Ova vlada radi samo u interesu gradjana Srbije, ne sumnjam da ce se tako i nastaviti!

Dragana

pre 6 godina

Srbija je za svaku sardnju, ali samo ukoliko je to u interesu gradjana nase zemlje! Tako ce biti i sa saradnjom sa Amerikom.

anamarija

pre 6 godina

Treba da imamo dobru saradnju sa svima i da gledamo interes gradjana.

Bogdan

pre 6 godina

Mislim da ga Pens to nece pitati jer svi znaju da je Srbija neutralna zemlja na strani mira i saradnje.

Rade

pre 6 godina

Vucic je vise puta ponovio da Srbija zeli u EU i dobre odnose sa zapadom ali i da nikada nece uvoditi sankcije niti menjati politiku prema bratskoj Rusiji.

Lina

pre 6 godina

Srbija je politicki neutralna zemlja i ne razumem sta im nije jasno?!?

Lina

pre 6 godina

Srbija ima korektne odnose i sa istokom i sa zapadom i ne zeli da bira jednu od te dve strane!

Neša

pre 6 godina

A zašto bi morali biti na nečijoj strani .Ako oni ne mogu da prihvate stav Srbije o vojnoj neutralnosti , našem sigurnom putu ka EU, i odličnim odnosima sa Rusijo , Kinom, Indijom , Mađarskom , Austrijom i drugim zemljama , onda problem nije u našem dvorištu.

marko

pre 6 godina

Srbija je na strani onih koji žele mir na ovim prostorima.

Marija

pre 6 godina

SAD nas vidi kao partnera, Rusija kao prijatelje..Srbija je pre svega na strani svojih gradjana!

David

pre 6 godina

Srbija je na svojoj strani, a Vasington moze racunati na partnerstvo, kao sto moze i Moskva... Svako ko je fer prema nama... Srbija ima stav u kome je sama sebi na 1. mestu, dok nas se medjusobni odnosi drugih zemalja ne ticu!

LeposavaK

pre 6 godina

na strani Srbije i najboljeg interesa za njene gradjane

Meri

pre 6 godina

Stvarno ne znam sta hoce sa tim stranama, kao da mi bi mi trebalo da odlucujemo ko je jaci! Neka se sami dogovore!

Jana

pre 6 godina

Najvaznije je da imamo podrsku i sa te strane i da Bela kuca predsednika Vucica vidi kao partnera.

Mila

pre 6 godina

Ne verujem da ce se Vucicev stav menjati bez obzira kakvim pritiscima bude izlozen u Americi, a to je neutralnost Srbije i saradnja sa svima.

Majski

pre 6 godina

Ovo je prilika da Srbiji otkriju zavese i da nas vide u sasvim drugacijem svetlu, dugo smo bili u medijskom mraku predvodjenim losim politicarima, danas zahvaljujuci Vucicu Amerika ima sasvim drugaciju sliku o nama, samo napred !

Miki

pre 6 godina

Koliko samo treba vremena da prodje da Srbija dobije pravog zastupnika poput naseg sadasnjeg predsednika??? Stvrano sta su radili predhodnici do sada?? Imam osecaj da su nas drzali u mulju , a zasto ?? Pa zbog neke koristi, sve ima svoje, Srbijom su sa razlogom vladali tajkuni i strani placenici koji su sluzili predhodne politicare kao svoje marionete, danas je sve to drugacije, konacno Srbija ima prave ljude koji nas vode !

KsenijaA

pre 6 godina

Ne zelimo da biramo strane zelimo da napredujemo i politicki i ekonomski.

Tale

pre 6 godina

Vucic i Srbija su na strani Srbije i ne zanima ih niko drugi osim Srbije

Novak

pre 6 godina

Kaze jedna stara poslovica " mirno jare od dve koze mleko pije " ...

jeca1995

pre 6 godina

Srbija mora ostati cvrsta i neutralna kakva je bila dosad.

Boban68

pre 6 godina

Ne mogu oni da nas uslovljavaju da mi nase odnose sa Rusijom remetimo zbog njih.

marko

pre 6 godina

Velika je čast da predsednika Srbije primi drugi čovek SAD. Samo se treba biti oprezan šta stoji iza tog prijema. Srbija treba da bude neutralna i da sa svima ima korektnu saradnju.

sinisa

pre 6 godina

Srbija je uvek bila kljuc stabilnosti u regionu i kao takva ona želi saradnju sa svima!

Miks

pre 6 godina

Srbija moze biti partner svakome i nema potrebe da zauzima stranu

Rale

pre 6 godina

Zasto bi mi uopste birali stranu? Srbija treba da bude na svojoj strani i partner svima koji to zele

Lazar

pre 6 godina

Srbija je neutralna zemlja koja zeli dobru saradnju sa svima.

Rasa

pre 6 godina

Nasa zemlja je dosta puta svima dala do znanja da je neutralna i zeli dobre odnose sa svima.

Dejana

pre 6 godina

Dobri odnosi sa svima veoma su znacajani za Srbiju.

Toma

pre 6 godina

Srbija je na strani pravde i to je jedini odgovor na njihovo pitanje.

Nikola

pre 6 godina

Srbija ceni sve i sa svima želi korektne odnose.

Maki

pre 6 godina

Srbija je uvek neutralna i zeli dobre odnose sa svima.

Afrodita

pre 6 godina

Treba graditi korektne bilateralne odnose sa svima, ali nemaju Ameri nikakvog prava da postavljaju takva pitanja.

Maki

pre 6 godina

A zašto bi morali biti na nečijoj strani .Ako oni ne mogu da prihvate stav Srbije o vojnoj neutralnosti , našem sigurnom putu ka EU, i odličnim odnosima sa Rusijo , Kinom, Indijom , Mađarskom , Austrijom i drugim zemljama , onda problem nije u našem dvorištu.

Cira

pre 6 godina

SAD imaju stalnu tendenciju da nalaze zamerke Srbiju, iz ne znam kog razloga. Srbija je jedina drzzava koja je otvoreno pokazala sve sto se trazilo. Od Ruskog humanitarnog centra vi pravite Bonstil bazu, a imali ste mogucnosti da unutra nema niceg osim opreme za humanitarno delovanje

Luka

pre 6 godina

Srbija je uvek bila na strani prijateljstva i saradnje nikad na strani ucena i pretnji. Srbiji svako moze da bude prijatelj, jer Srbija prihvata svakog samo je potrebno pruziti ruku

selite se na mars vise

pre 6 godina

zasto stalno polarizuju? oni ne umeju da zive bez protivnika! koliko bi svet bio lepsi bez njih!

dejan

pre 6 godina

ako mu pens stvarno postavi to pitanje neka mu nas predsednik pusti insert iz maratonaca kada mija aleksic odgovara na pitanje bogdana diklica " koliki je moj deo " i kaze " ovoliki, ako si glup nisi gluv " pa na cijoj strani treba da budemo na americkoj ? pa ce nam onda mirko oprostiti sto nas je tukao .

XXL

pre 6 godina

Ha, znači istorija se ponavlja. Amerikanci po DRUGI put pitaju ISTO nakon što prvo iznesu sve 'pohvale' za srpsko rukovodstvo i njihovog lidera. Sećamo se NE tako davno, a to još uvek traje da je g-din predsednik USA Džordž Buš senior pitao našeg g-dina predsednika Slobodana Miloševića - 'jeste li sa NAMA ili PROTIV nas' (misli se na USA). Odgovor je usledio kada Ovaj naš NIJE primio na audijenciju PRVOG sekretara USA Bejkera već ga ostavio da čeka u hodniku 2h nakon čega se vratio avionom USAF No.1 za Ameriku neobavljena posla i kao što bi rekao advokat porodice Don Vito Korleonea iz kultnog filma KUM I 'šef voli da čuje vesti ako nisu dobre - ODMAH'. Samo ovoga puta po isto pitanje Ovaj naš ide u Ameriku da se odgovor čuje još - brže. A narod zna kako je prošao i kako živi ... pravi 'boljitak' ...

Marija

pre 6 godina

Na cijoj strani je Srbija? Pa na srpskoj, valjda. Nece biti na siptarskoj ili kaubojskoj, pa da brisu cipele sa nama kao sa bracom iz CG i Makedonije.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija