• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.07.2017

19:49

(FOTO) OTVORENA NOVA AMBASADA BIH U BEOGRADU! Dačić i Crnadak: Potvrda dobrih odnosa!

Politika

(FOTO) OTVORENA NOVA AMBASADA BIH U BEOGRADU! Dačić i Crnadak: Potvrda dobrih odnosa!

Podeli vest

U Beogradu je danas svečano otvorena nova zgrada ambasade BiH u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i BiH, Ivice Dačića i Igora Crnadaka, koji su poručili da je ovo potvrda dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje

Dačić je na otvaranju rekao da se prošlost ne može izmeniti za razliku od sadašnjosti i budućnosti i da je to nešto na čemu bi trebalo zajedno da radimo.

- U vremenu velikih izazova, kada je od suštinske važnosti da naša zajednička prošlost treba da nas spaja, a ne razdvaja, zadovoljstvo mi je da konstatujem da bilateralni odnosi dveju zemalja i tradicionalno prijateljstvo predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, što je jedan od prioriteta naše spoljne politike - rekao je Dačić.

On je istakao da se lično zalaže za dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa i izrazio uverenje da će otvaranje nove zgrade, koja će biti stalna adresa ambasade BiH, biti još jedan korak dalje u uspostavljanju boljih međusobnih odnosa.

Kako je rekao, iako smo živeli u zajedničkoj državi, još nemamo autoput Beograd-Sarajevo, a više puta je o tome bilo reči pa i u okviru Berlinskog procesa.

On je naveo da je veoma važno infrastrukturno povezivanje, brza pruga, ali i dalji razvoj ekonomskih odnosa.

- Kad tome dodam činjenicu da srpski narod u BiH predstavlja jedan od tri konstitutivnih naroda, a jedan od ravnopravnih entiteta je Republika Srpska, imamo poseban i dodatni interes da razvijamo odnose sa BiH, da se trudimo da sva otvorena pitanja iz prošlosti rešavamo dijalogom i da gledamno šta su naši zajednički interesi u budućnosti - rekao je Dačić.
 
Tanjug

Poželevši zaposlenima u ambasadi uspešan i srećan rad u novim prostorijama, rekao je da to mesto predstavlja most saradnje između Srbije i BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak zahvalio je Dačiću što je došao na otvaranje ambasade BiH, navodeći da je dolazak njih dvojice možda najbolja poruka da smo iskreni i da snažno verujemo u to da moramo da nastavimo putem razumevanja, bolje komunikacije, većeg poverenja i putem koji će ostaviti ružne stvari iza nas.

Crnadak je uveren da će poruke sa današnjeg događaja biti samo uvod u ono što sledi, a kako je rekao, sledi još mnogo zajedničkih projekata.

Važno je, kaže Crnadak, da budemo usmereni na popravljanje odnosa i njihovo unapređivanje i dodaje da je važno da se unapredi dijalog između Beograda i Sarajeva, da dođe do veće iskrenosti i poverenja i veće spremnosti na zajedništvo.

- Uveren sam po onome što čujem u poslednje vreme od naših prijatelja u vladi Srbije i novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića, da nas upravo to čeka i mi to pozdravljamo - rekao je Crnadak.
 

Tanjug

On je rekao i da su specijalni odnosi definisani u Dejtonu između Srbije i RS, dugo vremena bili posmatrani kao prepreka u razvoju odnosa dve zemlje što je, kako kaže, potpuno pogrešno.

On je naveo da ono što sada treba da bude u fokusu jeste budućnost, a prioriteti autoput Beograd-Sarajevo, bolje infrastrukturno povezivanje, snažnija ekonomska saradnja, rekao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, Srbiju i BiH vežu identični spoljnopolitički ciljevi, podsetivši da i Srbija i BiH žele u Evropsku uniju.

- Uveren sam da će evropski okvir staviti tačku na sve loše stvari - rekao je Crnadak.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija