• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

19.07.2017

23:59

DOLAZI VREME ODLUKE: Status Rusko-srpskog humanitarnog centra uskoro pred ministrima!

Politika

DOLAZI VREME ODLUKE: Status Rusko-srpskog humanitarnog centra uskoro pred ministrima!

Podeli vest

Zaista više nije normalno, niti mi je jasno zašto se bune protiv davanja imuniteta za ruske humanitarce u niškom Centru - kaže za "Novosti" prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić

On najavljuje da će se pitanje statusa službenika u Rusko-srpskom humanitarnom centru uskoro naći na dnevnom redu Vlade.

Prema našim saznanjima, o toj temi narednih dana biće održane konsultacije članova ministarskog tima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pitanje statusa za osoblje RSHC u Nišu aktuelizovano je posle izjave direktora evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks, Fabrisa Leđerija, da će oficir za vezu ove organizacije u Beogradu imati diplomatski imunitet.

Tanjug

 

Ovu informaciju Dačić potvrđuje, uz objašnjenje da je reč o uobičajenoj praksi i da tu vrstu privilegija imaju, između ostalih, i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

AMERIKANAC U SRPSKO-RUSKOM HUMANITARNOM CENTRU: Otvorena vrata za pomoćnika vojnog atašea Ambasade SAD!

Međutim, prema nezvaničnim informacijama "Novosti", Fronteks je ranije tražio diplomatski status za sve svoje službenike koji bi na teritoriji Srbije mogli da se uključe u kontrolu granica zbog migrantske krize. Za Fronteks je ključno bilo da njihovi graničari mogu da ulaze u Srbiju bez vize i da uživaju pun imunitet. Taj zahtev Brisela, koji je Beograd tada odbio, protumačen je delom i kao odgovor na mogućnost da ruski spasioci dobiju imunitet.

SRS: FRONTEKS NE ZASLUŽUJE IMUNITET

Srpska radikalna stranka zatražila je od Vlade Srbije da hitno dodeli diplomatski status za članove RSHC. Radikali smatraju da je davanje imuniteta službeniku Fronteksa "apsolutno neprihvatljivo": 
- Nema objektivnih razloga da se Fronteks angažuje u Srbiji, a posebno ne sa diplomatskim statusom njihovih službenika.

Iako se pitanje statusa za predstavnike određenih stranih i međunarodnih organizacija uglavnom rešava po ustaljenoj diplomatskoj praksi, ono je u Srbiji podignuto na nivo prvorazrednog političkog pitanja zbog protivljenja zapadnih zemalja da se diplomatski imunitet dodeli zaposlenima u Centru u Nišu.

Zoran Sinko

Najglasnija u tom je u poslednje vreme američka ambasada, čiji su predstavnici obišli RSHC u Nišu, posle čega su poručili da ne vide razlog zašto bi ruski spasioci dobili poseban status.

OVO JE ISTINA O RUSKOM HUMANITARNOM CENTRU! DIREKTOR VLASENKO: Nismo špijuni, neka dođu Amerikanci i lično se uvere!

Pitanje privilegija za osoblje Centra u Nišu čeka na rešenje već tri godine, od kada je sa ruskom stranom dogovoren predlog sporazuma koji bi to regulisao. Taj predlog podrazumeva imunitet, nepovredivost dokumenata i prepiske i zaštićenost privatnog stana na isti način kao prostorije misije.

Ako bi dobili traženi status, zaposleni u Centru ne bi imali obavezu da svedoče pred domaćim sudovima i bili bi oslobođeni poreza, taksa i carina na stvari za ličnu upotrebu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 6 godina

Izgubiti rusku podrzku bi znacilo izgubiti totalno suverenitet i nemati vise nikoga da stiti srpske interese.

boban

pre 6 godina

dajte im vec diplomatski imunitet. oni pomazu srbiji u slucaju prirodnih i drugih katastrofa. treba da nam je cast sto je taj centar u srbiji.\n

Vlada

pre 6 godina

Mislim da tu nema sta da se diskutuje. A Brate i vi ga mrsite bez razloga!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija