• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

23.07.2017

20:37

BRUKA, VIŠE I NE KRIJU DA SU USTAŠE, A EVROPA I DALJE ĆUTI! Hrvati: Pavelić nije zločinac!

Politika

BRUKA, VIŠE I NE KRIJU DA SU USTAŠE, A EVROPA I DALJE ĆUTI! Hrvati: Pavelić nije zločinac!

Podeli vest

Županijski sud u Zagrebu rehabilitovao Filipa Lukasa, glavnog propagandistu vođe zločinačke NDH. Stručnjaci tvrde da će sledeći biti i sam Ante Pavelić!
Printscreen You Tube

Županijski sud u Zagrebu rehabilitovao je juče i Filipa Lukasa, ratnog predsednika Matice hrvatske u vreme zločinačke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i glavnog propagandistu zločinca Anta Pavelića!

Lukas je, naime, bio portparol ustaškog režima i lično je pisao govore Paveliću. Zbog toga je pobegao iz Hrvatske, a onda je osuđen na smrtnu kaznu. U presudi koju je Županijski sud juče poništio piše da je Lukas proglašen krivim zbog veličanja NDH i ustaštva, kao i omalovažavanja narodno-oslobodilačke borbe.

Rehabilitovali i Stepinca

Informer

Podsetimo, Županijski sud u Zagrebu je u julu 2016. u celosti poništio presudu iz 1946. prema kojoj je kardinal Alojzije Stepinac osuđen na 16 godina robije zbog pokatoličavanja Srba i saradnje s ustaškom NDH i Antom Pavelićem. Ovu skandaloznu odluku Hrvati pokušavaju da iskoriste u nameri da se dokazani zločinac proglasi za katoličkog sveca. O tome treba da odluči mešovita katoličko-pravoslavna komisija, kojoj je na inicijativu pape Franje povereno da razmotri Stepinčevu ulogu tokom Drugog svetskog rata.

Ova skandalozna sudska odluka, ubeđeni su stručnjaci, predstavlja uvod u rehabilitaciju samog Anta Pavelića i njegove zločinačke NDH! Evropski zvaničnici, koji su ćutali i kad je isti sud poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu kojom je bio osuđen na 16 godina zatvora zbog nasilnog pokatoličavanja Srba, ni ovog puta nisu osudili veličanje ustaštva u Zagrebu!?!

'Prestroga kazna'

Veoma opasno
Rehabilitacija Lukasa je opasan postupak kojim se otvara put za rehabilitaciju vrednosti i ideja Pavelićevog zločinačkog režima
Milorad Pupovac, predsednik SNV u hrvatskom Saboru

U obrazloženju odluke Županijskog suda, koji je do sada nekoliko puta odbijao da prihvati Lukasovu rehabilitaciju, sada se navodi da krivično delo za koje je osuđen nije dovoljno "teško" za smrtnu kaznu!?!

Propagiranje ustaškog režima nije dovoljno teško kazneno delo za izricanje smrtne kazne. Proces koji je vođen protiv Lukasa nije bio po standardima nezavisnog suda, piše u obrazloženju sudske odluke.

Milorad Pupovac, predsednik SNV u hrvatskom Saboru, kaže za Informer da je to veoma opasno.

- Sudska rehabilitacija Filipa Lukasa opasan je postupak kojim se potencijalno otvara put za rehabilitaciju ne samo onih koji su podržavali kvislinški i zločinački režim Ante Pavelića, već i vrednosti i ideja tog režima. To je opasno u svakom pogledu - naglašava Pupovac.

Printscreen You Tube

mojugao

DRAŠKO ĐENOVIĆ
VERSKI ANALITiČAR

 

Ovo ne znači da Lukas nije kriv, već da nije imao fer suđenje. Poznajući ipak Hrvate, za njih Lukas nije kriv, ali je to već druga priča.

Miodrag Linta, šef Saveza Srba u regionu, ističe da je nova odluka hrvatskog pravosuđa skandalozna.

- Sve to ima funkciju da doprinese procesu rehabilitacije visokih zvaničnika NDH, a time i ustaškog pokreta, koji se tobože borio protiv beogradskog centralizma i nije bio zločinački ni nacifašistički. Hrvatska danas je u suštini naslednica zloglasne NDH, kao dela Jugoslavije, koja je nastala 1945. godine na temelju ogromnih srpskih žrtava. Hrvatski narod nije spreman da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću. To od njega ne traži čak ni Evropska unija, koja prećutno toleriše obnovu i rehabilitaciju ustaštva - podvlači Linta.

To nije kraj

Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centra "Veritas", veruje da Hrvati nisu završili s rehabilitacijama.

- Prošle godine u ovom vreme isti ovaj sud poništio je presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog navodno nefer i nepoštenog suđenja. Dakle, i tada su u prvi plan stavljeni isti razlozi koji se i sada navode u Lukasovom slučaju. Očigledno je da kada se točak zakotrlja, teško ga je zaustaviti - zaključuje Štrbac.

Činjenice

* Okružni narodni sud u Zagrebu osudio je 21. decembra 1945. Filipa Lukasa u odsustvu na smrtnu kaznu
* Kao glavni argument citiran je izveštaj sa zasedanja Matice hrvatske iz 1941, prema kom je Lukas izrekao nekoliko hvalospeva na račun ustaškog pokreta i NDH
* Lukas je, kako stoji u prvoj tački presude, doslovce izjavio: Hrvatski narod u borbi za nezavisnost prineo je beskrajne žrtve. Međutim, najveći i odlučni završni uspeh treba pripisati poglavniku dr Anti Paveliću. Matica može biti ponosna, za vreme nasilnog vladanja srpske vlasti vršila je muževno dužnost i izgrađivala hrvatsku kulturnu samobitnost.
* Ovaj govor Lukas je završio poklikom: Neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi ostvaritelj nove Hrvatske dr Ante Pavelić!
* Umro je 26. juna 1958. godine u Rimu

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 6 godina

Nisu oni jedine budale. U njihovom neposrednom susedstvu je rehabilitovan vođa raspale vojske koja se pretvorila hrpu koljača i pljačkaša. A pošto ni to nije bilo dovoljno, rehabilitovali su i nekakvog vođu koji je bio "na čelu" te "države" tokom okupacije od strane Nemaca i koji se hvalio da je Beograd prvi grad u Evropi u kojem više nema ni jednog Jevreja. Trenutno se u toj državi priprema i rehabilitovanje militantnog krila ovog prvog koji su np. privodili i streljali civile u Kragujevcu uključujući i ceo jedan razred dece od 12 godina.

SRBIJA

pre 6 godina

Kada se uci lazna istorija 60 godina komunisticka propaganada , nije ni cudo,da oni koji su oslobadjali Srbiju u Balkanskim ratovima,srpsko turskom ratu ,prvom svetskom ratu...kraljeva vojska komite centici... Dolaskom onih protiv koga su se borili i izborili na vlast u Jugolaviji komunjare hrvati, tito austrijski kaplar,domobran,ustasa,onda se takva vojska proglasava za izdajnicku od vojske ,a partizani koji ni spajz nnisu mogli da oslobodi ,,oslobodjena Srbija uz pomoc rusa,trgovinom sa Staljinom velike sile nam na vlast dovode domobrana sa njim i domobransku istoriju ,koji kao sto vidmo retki ali i danas neki veruju u nju ,ateisti,odpadnci komunjare,kao ti ,daleko ti lepa kuca svima vama postenima. Umesto da slave slavu ,svetog Savu,cara Dusana ,Nemanjica.... slave hrvata tita ,e umobolni mozgovi zato nam ovako i ide ,koji ih je ucio da mrze sve srpsko da je to lazno a da vole sve tudje pa cak i lazu istoriju hrvata komunizama,koji je toliko dobar da je trajao 50 godina i za to vreme smo se unazadili u svakom smislu 150 godina,i ja zaista ne mogu da verujem da medju srbima postoje ovakvi kao ti ,nazalost,ali smo na dobrom putu da konacno nestanu slebenici copavog zagorca i komunjarssko-ustaske istorije. Sto se tice hrvata bolest je cudo sta oni da rehabiltuje kada od cele istorije oni samo NDH i ustase imaju sta ste ocekivali,ali dobro cega se pametan stidi budale se ponose .

Marcco

pre 6 godina

Izvini, ali nismo svi ovde petnajstogodišnjaci. Imao sam babe i dede koji su bili odrasli tokom II svetskog rata i od kojih sam čuo i te kako detaljne opise šta su radili četnici Draže Mihailovića, Nedićevci i Ljotićevci a nisu ni Hrvati ni Bosanci ni seljaci sa neke planine gde se nije znalo ko je ko i šta ko radi, već Beograđani, sa jedne strane i Kragujevčani sa druge. I čisto da napomenem, babe i dede mi nisu bili u Partizanima.

Vlada

pre 6 godina

Okretanje istorije i nacela 2. Sv. Rata dovesce do 3.Sv. Rata a ovi sto Istoriju okrecu bice prve mete na udaru. Svejedno onda odosmo svi u p... m......

dragan

pre 6 godina

pa zar amerika ocisti etnicki japan i nikom nista a vi o pavelicu.\n

re

pre 6 godina

...problem je što samo srbi ne vide ono što svi vide...a to je da amerikanci spremaju ustaše da napadnu srbiju...ista šema postoji i sa crnogorcima i makedoncima...izgleda da je mutirani fašizam oživeo u celoj evropi uz pomoć amerikanaca ali i rusi su jači nego ikada...

Frane

pre 6 godina

Dobro jel ti shvaćaš koju glupost si napisao.Hrvatskoj netreba niti jedan pedalj tvoje zemlje.niti nam nepada na pamet da ratujemo s tobom (hvala Bogu pa u Srbiji ima i normalnih ljudi)jer su nam nebitan

Nin

pre 6 godina

Neznam da svi vide ali Srbi, bar oni sto su napolju, videli su jos devedesetih da je fasizam vaskrsao u Evropi i da ima podrsku svih EU drzava kao i amera. Nije jasno jos ko vodi sve to ali da nemaju zeleno svetlo Hrvati se nebi usudili da Ustase slave tako otvoreno. Ubedjena sam da ce oni prvi napraviti spomenik Hitleru ako ih balticke drzave i Ukrajina ne preteknu. Jer oni se utrkuju ko ce vise mrzeti Ruse i Srbe i ko ce se vise pognuti pred svojim gospodarima.

Mara

pre 6 godina

Falsifikovana istorija nije istorija i to zna svaki covek na planeti,prema tome hrvati mogu da se slikaju sa takvim falsifikatima,kad tad ce se znati prava istina kao sto se i sada vec zna.Kad neko ima sramnu istoriju onda moraju da lazu sami sebe i da izmisljaju bajke, ali to nije realna osnova na cemu se zasnivaju svi prosli i buduci dogadjaji.Hrvati samo se brukate i jedete g.vna i nista vise od toga.\n

Feniks1

pre 6 godina

Maro , najvaznije u tvom komentaru je sto si na kraju napisala slovo "n" . Izgleda da vam je svima bio isti nastavnik iz srpskohrvatskog .

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Sta ste ocekivali da ce EU da reaguje? Pa cela EU je stvorena na temeljima treceg rajha. Proganjanjem, ponizavanjem, ucenama, rasparcavanjem. Sistem ko nije sa nama taj je protiv nas, ko ne igra kako Brisel i Berlin sviraju ne moze u EU. Pa nisu Hrvatsku primili da im pise ustav i zakone vec da ispunjava sta im je zadatak. Latinima ni ludak vise odavno ne veruje niti ovim zapadnim demokratama. Njihova obecanja cak sa pecatom i potpisom vaze samo dok oni ne dobiju sta traze i ni sekund vise.

Emil

pre 6 godina

Ajde bre begajte..vise ste i bogu i ljudima naporni sa tim ustasama i ndh...rodjaci 2017 godina je..

Darko

pre 6 godina

Mi se čudimo zašto Evropa čuti! A ne čudimo se zašto mi puzimo prema toj Evropi koja podržava svo ustastvo i fasizam u Hrvatskoj. Pobogu ko je ovde kriv, pa mi. Mi smo ti koji želimo da udjemo u naručje onih koji nas ne vole!!!

PETAR 1

pre 6 godina

Evropa, (Nemci,  Austrija, Italijani, Bugari, Rumuni i druge sile osovine) ocekujete da osude svoje saborce a da podrze partizane, Vi gospodo mora da se salite.\n

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59