• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Web-tribune.rs

25.07.2017

19:43

SRBIJA NA METI ČETIRI SILE: Rusija, SAD, Kina i Turska u žestokom ratu za prevlast na zapadnom Balkanu!

Politika

SRBIJA NA METI ČETIRI SILE: Rusija, SAD, Kina i Turska u žestokom ratu za prevlast na zapadnom Balkanu!

Podeli vest

Sjedinjene Američke države (SAD), Rusija, Kina i Turska ne libe se, nekada čak vrlo otvoreno, da govore o onome što žele od pojedinih zemalja, pa i čitavog regiona. Koji su to sve interesi koje ove svetske sile imaju na Zapadnom Balkanu, a pre svega u Srbiji

Saradnik na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić, kaže da bi ovakvu situaciju trebalo posmatrati sa dva aspekta: bezbednosnog i strateškog.

Na Balkanu su se oduvek ukrštali interesi raznih sila, jer je i raskršće puteva, i ekonomija, i kultura 

- Kada je reč o bezbednosnom, Balkan je ostao jedini prostor koji nije integrisan u EU, ako izuzmemo Rumuniju i Bugarsku. Ovo je u isto vreme i prostor gde EU treba da pokaže da je sposobna da sredi stvari u svom dvorištu, pokaže uspešnost svoje politike, i tako dobije legitimitet za uspešno rešavanje i nekih drugih kriza i problema - kaže Surlić.

OBAVEŠTAJNI RAT RUSIJE I SAD, IGRA KOJA NIKADA NEĆE PRESTATI: Kolumna Lazanskog objašnjava šta se promenio u svetu špijunaže!

Kada reč o strategijskom interesu, on uključuje i SAD, Rusiju, Tursku, Kinu, jer sve one preko ovog regiona šire svoj uticaj.

Tanjug

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je Balkan predvorje Evrope, i njen sastavni deo, ali pojedine njene zemlje nisu deo EU.

- Tu su se oduvek ukrštali interesi raznih sila, jer je i raskršće puteva, i ekonomija, i kultura. U novijim okolnostima, ove zemlje su i dalje na putu ka EU, ali nisu u njoj, njeni zakoni još ne važe u punoj meri, i tu se, takođe, otvara prostor za razne interese - priča Popov.

Evo ko je i zbog čega u poslednje vreme pokazao interesovanje za ovaj region.

Rusija

Politički pre ekonomskog interesa je ono što Rusija želi na ovom području. Jedan od najvažnijih za ovu zemlju jeste da NATO drži podalje od sebe, a da u isto vreme pokuša da pridobije zemlje koje nisu članice Alijanse da ostanu neutralne, ili da se priključe njoj. Takođe, pravoslavno stanovništvo na Rusiju gleda kao na svog zaštitnika.

Rueters/Fotomontaža

- Ruski stratezi često pominju Bugarsku kao ključnog igrača na Balkanu, pre svega kada je reč o energetici. Ako bi preko nje mogli da ostvare tu vrstu interesa, oni bi praktično na taj način imali direktan kontak sa EU. To dalje dovodi do zavisnosti EU ili jednog njenog dela od Rusije, čime država ima veći uticaj - priča Surlić.

BIVŠI AMBASADOR MANTER: Rivalstvo SAD i Rusije na Balkanu, imaće uticaj i na relaciju između Trampa i Putina!

Kako navodi, nekakva ulaganja i podsticaju su sasvim u redu, ali je politički uticaj viši cilj.

SAD

Interes je strateški, bezbednosni, politički i ekonomski. Ova velesila želi regonalnu stabilnost i jačanje uticaja u svim segmentima, što je suština borbe za dominaciju.

- Amerika je oduvek imala nekakakv konkurentski odnos sa Evropom, posebno kako je došlo do jačanja EU. SAD doživljavaju Uniju kao neku vrstu konkurentske sile. Amerika želi da ima uticaj u većem delu sveta, a i dalje važi za najmoćniju zemlju, i politički i ekonomski - priča Popov.

Jutjub

Kako navodi, SAD su uvek bile prisutne na ovim prostorima. Doduše, kaže i da su ga "malo zanemarile zbog poslova na Bliskom istoku", ali su se ponovo vratile.

Važna stvar za SAD je i širenje i jačanje NATO na ovim prostorima, naročito imajuću u vidu da postoji mogućnost da se neke zemlje koje još nisu postale članice Alijanse, okrenu Rusiji.

PUTIN I TRAMP U RATU ZA SRBIJU: Rusija nam šalje S-300, Amerika nudi lovce F16!

- SAD smatraji i da je Dejtonski sporazum "njihovo čedo", i da su bili glavni u zaključivanju mira - navodi Popov, ističući da je glas Amerike onaj koji su uvek čuje.

Kada je u pitanju dominacija balkanskim regionom, Surlić navodi da se SAD oslanjaju na one kojima su garantovali države i nezavisnost, poput Albanije, Kosova, Makedonije, a ulaskom u NATO, i Crnoj Gori.

Kina

Interes ove zemlje je isključivo ekonomski i privredni, odnosno još veće probijanje na evropsko tržište, objašnjava Popov.

Odatle, prema Surlićevom mišljenju, veliko interesovanje Kine za čitav region, ekonomska saradnja, pomoć u izgradnji i finansiranju infrastrukturnih projekata, pa čuveni „Put svile", koji bi preko Grčke i Srbije spojio Kinu sa EU.

Reuters

To ne kriju ni kineski zvaničnici, koji često posećuju Srbiju sa idejom o pronalasku partnera za projekte u koje bi mogli da investiraju, a sve sa jednim ciljem - širenjem svog ekonomskog uticaja na Evropu i čitav svet.

OD BEOGRADA DO PEKINGA ZA 550 EVRA! Počela prodaja avio-karata, PRVI LET 15. SEPTEMBRA!

To je potvrdio i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić tokom sastanka sa guvernerom kineske provincije DŽeđiang Juenom Điađunom, koji je istakao da je Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je odatle moguće izvoziti u brojne zemlje sveta.

Turska

Za svoj uticaj na području Balkana bori se i Turska, ali se za nju ipak ne može reći da je svetska sila poput prethodne tri. Međutim, ni njene interese ne treba zanemariti, ako se uzme u obzir da u ovom regionu živi veliki broj Bošnjaka, što u Srbiji i na Kosovu, ali i u susednoj BiH.

Twitter

- Turska je bivša imperijalistička sila. Bošnjaci u Sandžaku, u BiH pa i na Kosovu doživljavaju je kao zemlju zaštitnicu. Ovakva vrsta uticaja na veliki broj ljudi pa i pojedine zemlje je za Tursku veoma važna, jer lakše može da pregovara sa Briselom oko stvari koje su njoj važne - priča Popov, istakavši da je ovde pre svega reč o političkom uticaju, više nego o ekonomskom.

SRBIJA NA METI TAJNIH SLUŽBI: Za nas su najopasniji Hrvati, Albanci i Crnogorci, jer moraju da se dokažu gazdama u SAD!

Međutim, Turska je, trenutno više okupirana onim što se dešava u Siriji i na Bliskom istoku ali, pored političkog, ima i ekonomski interes na ovom području.

- Upravo su Turci pokupovali neka važna preduzeća i na Kosovu i u Makedoniji - navodi Surlić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Јесмо мали, ал* смо... - "кочоперни"....!!

Pera Detlic

pre 6 godina

Znaci mi se guramo kod onog ko nas nece tj. kod EU.\n

Nato u blato

pre 6 godina

Ја сам за Србију и Русију остали ме не занимају.

Srbija u EU

pre 6 godina

a da se podelimo na 4 dela pa svako sa onim koga voli?

NATO u blato

pre 6 godina

То твоја ЕУ хоће да се Србија подели на још 4 дела, а Срби на још 4 нације јер им је и ово што су око нас створили мало. И да, никад у ЕУ!!!

Anarhista

pre 6 godina

4 силе ће бити на српској мети, само онда када у Небеса погледа 1000 атомских ракета. Све остало је џаба трошење кисеоника.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija