• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer.rs

26.07.2017

13:13

UZBUNA! BRITANIJA KREĆE NA SRBIJU: Cilj Londona je da otera Putina i Nemce!

Politika

UZBUNA! BRITANIJA KREĆE NA SRBIJU: Cilj Londona je da otera Putina i Nemce!

Podeli vest

Za razliku od drugih koji su to činili iza kulisa, Britanci su odlučili ne samo da obznane da im je Balkan predmet interesovanja, nego i da organizuju javnu raspravu na temu šta im valja činiti sa Balkanom pošto napuste Evropsku uniju.

Zvanični London je, praktično, priznao da po izlasku iz EU Britanija ima neki manevarski prostor još jedino na Balkanu, odnosno Srbiji. Ali šta sa vojnim i ekonomskim vezama sa Rusijom? Britanija više nije tako jaka.

Ne pamtimo ih po dobrom 

Britanija je oduvek igrala značajnu ulogu na Balkanu i u Srbiji.
Mnogi istoričari tvrde da je upravo London organizovao puč 27. marta i uvlačenje Kraljevine Jugoslavije u rat sa Nacistima, što je Srbe koštalo više od milion glava.
Britanija je, uz Austrougrasku, odigrala glavnu ulogu u sprečavanju Srbije da izađe na more posle Balkanskih ratova kada je i stvorena država Albanija. Ne bi trebalo zaboraviti i ulogu Britanaca tokom ratova devedesetih, kada su poslali snage takozvane snage za brze intervencije i koje su često upotrebljivane u borbenim dejstvima protiv Srba i u RS i u RSK.  

Da li Velikoj Britaniji posle Bregzita samo Balkan ostaje?

Za razliku od drugih koji su to činili iza kulisa, Britanci su odlučili ne samo da obznane da im je Balkan predmet interesovanja, nego i da organizuju javnu raspravu na temu šta im valja činiti sa Balkanom pošto napuste Evropsku uniju.

DIPLOMATSKI PUČ DRMA EVROPU! Makron se odmetnuo od Merkelove, HOĆE DA BUDE GLAVNI!

Odbor za međunarodne odnose Parlamenta Velike Britanije saopštio je da su zainteresovani za učešće u raspravi "Posle Bregzita: Velika Britanija i Balkan" i da pisane predloge dostave do 15. septembra. Javna slušanja će biti održana do oktobra, a Odbor će izveštaj sa preporukama dostaviti Gornjem domu Parlamenta u decembru, objavljeno je na sajtu Parlamenta Velike Britanije. 

Tim povodom, sagovornik Sputnjika, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Londona Siniša Ljepojević za početak kaže da nije ništa neobično da Odbor organizuje javnu raspravu. To je praksa u njihovom radu. Tada se, kaže, pozovu i ljudi koji su stručni za oblast o kojoj se razgovara.

Britanija gubi uticaj

Da li takav pristup Balkanu ipak ostavlja prostor za brigu, pogotovo što nam nikada ovde nije bilo dobro kada je bilo dosta dušebrižnika?

Britanija svoju politiku prema Balkanu modifikovati ne toliko prema narodima na ovim prostorima, nego prema onome što ovde radi Nemačka ili onom što radi Rusija. Utoliko pre što će SAD dizati ruke od ovog područja

Odgovarajući na pitanje kako shvatiti konstataciju da po Bregzitu zvanični London ima priliku da preispita britanski angažman na Balkanu, razmotri geopolitičku situaciju u regionu i njene posledice po Veliku Britaniju, Ljepojević konstatuje da Britanija ipak više nije zemlja koja može bitno da utiče na događaje.

BREGZIT MOŽE BITI ZAUSTAVLJEN: Evropa treba samo da zabrani slobodno kretanje ljudi!

Na primedbu da je na ovim prostorima uvek bilo uvreženo mišljenje da su sve ključne događaje na Balkanu režirali Britanci, on odgovara da su sami Britanci podsticali takve ocene kako bi održali iluziju o sopstvenoj moći.

Ljepojević saopštenje Parlamenta Velike Britanije vidi upravo kao priznanje da je Balkan, a tu pre svih Srbija, jedno od područja gde Britanija još može da računa na mogućnost manevarskog prostora kad izađe iz Evropske unije, jer drugde u Evropi nema šta da traži.

Važno da je protiv Rusije

Učesnici u javnoj raspravi treba da ponude i odgovor na pitanje koji je direktan i indirektan britanski interes na Balkanu i kakve su posledice po NATO što neke zemlje regiona grade bliske vojne i ekonomske veze sa Rusijom. Ljepojević, međutim, kaže da to vidi kao opšte mesto.

Ambasada Rusije

- To je deo te opšte mantre protiv Rusije, kako sada stoje stvari. To je dnevna politika i ja tome ne bih pridavao neki veliki značaj. Jedini značaj je upravo to priznanje da Britanija u spoljnoj politici na evropskom kontinentu može još samo nešto da uradi na Balkanu ili da pokuša da uradi - smatra dugogodišnji komentator zbivanja u Britaniji.

SRBIJA NA METI ČETIRI SILE: Rusija, SAD, Kina i Turska u žestokom ratu za prevlast na zapadnom Balkanu!

Od onih koji će uzeti učešće u javnoj raspravi o odnosima Britanije i Balkana, između ostalog, očekuje se da ocene i koji su to ključni ekonomski izazovi na Balkanu i da li London tu može da ima konstruktivnu ulogu.

Šta se u tom pogledu može očekivati od Britanaca čiji ekonomski uticaj na ovim prostorima nikada nije bio vidljiv?

AMERI, DA LI JE OVO RAZLOG ZAŠTO VAM SMETA RUSKI CENTAR U NIŠU: Diplomatski status znači više novca i bolja oprema!

Ljepojević podseća da je britanska ekonomija specifična, da 8,5 odsto bruto društvenog proizvoda dolazi iz industrije, a ostalo čini finansijski sektor i razne vrste uslužnih delatnosti.

- Iza formulacije o ekonomskom uticaju kriju se finansijski inženjering, odnosno kreditiranje, osiguravajuća društva i telekomunikacije. Njihov interes je ono što oni imaju, a to su prvenstveno ta tri sektora - kaže on.

Na granici dva sveta

Balkan je, smatra Ljepojević, geopolitičko pitanje jer se nalazi na granici dva sveta.

- Sada se više nego ikada može učiti iz istorije jer smo sve to što se tiče geopolitičkog položaja Balkana već videli nekoliko puta - smatra sagovornik Sputnjika.

Spoljna politika EU je prema Balkanu uvek bila puna praznina bez jasnih ideja i tu su Britanci uletali i nametali svoje stavove. Sada će imati priliku da to direktno rade, a London pretpostavlja da ovde ima jaku mrežu

Na pitanje koliko će britanska spoljna politika posle Bregzita generalno biti drugačija od spoljne politike EU, Ljepojević kaže da je ona u suštini i dok su bili u EU bila britanska.

SRBIJA LEŽI NA VEĆEM BOGATSTVU OD NAFTE: Evo zašto SAD želi da istera Ruse iz naše zemlje i zašto su nas bombardovali!

Problem EU je što je njena politika prema Balkanu uvek bila puna praznina bez jasnih ideja i tu su, kaže, Britanci uletali i nametali svoje stavove.

Sada će, dodaje, imati priliku da to direktno rade, a oni pretpostavljaju da ovde imaju dosta jaku mrežu.

On, međutim, ukazuje i na novu dimenziju, jer će Britanija svoju politiku prema Balkanu modifikovati ne toliko prema narodima na ovim prostorima, nego prema onome što ovde radi Nemačka ili onom što radi Rusija. Utoliko pre što će Amerika, smatra on, dizati ruke od ovog područja.

Tanjug/AP

- Ja ovo saopštenje razumem i kao poligon za nove obračune među njima. Neće više biti dve strane Rusija i Zapad. Biće više strana - zaključuje Ljepojević za Sputnjik.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ahahahahahahhahha

pre 6 godina

Malo morgen Britancima podvili su rep samo jos krezavi pokusavaju da laju u svojim medijima.

Goran

pre 6 godina

Ako imalo poznajete istinsku istoriju nase srbije uvidecete da je srbija samo kao kraljevina i u saveznistvu sa britanijom bila napredna i uvazena zemlja tada je celokupna katolicka imperija imala straho_postovanje prema nama a danas nam se javno podsevaju cak i siptari !?

ANTE BAN

pre 6 godina

PRAVILNO! Jer- oni su članica NATO-pakta isto kao i mi!

srbin

pre 6 godina

Britanci srpskoj drzavi i srpskom narodu nemisle dobro vec zlo to su patoloski lazovi jedno pricaju a drugo rade.Jadna ti je ona drzavu u koju oni udju to se automatski javlja kriminal pljacka i siromastvo i beda

Mito

pre 6 godina

Divno, umiruća Imperija, koja se obogatila na narodima sveta, sada bi da "pomaže" Srbiji, iako je prema rečima Đejmi Šeja bila kolateralna šteta. Kada je VB imala šansu da pokaže autoritet imperije sa polomljenim zubima, ali ipak imperije u padu, uvukla se Klintonu i slepo podržavala SAD u svim ubilačkim akcijama u svetu. Gospodo Britanci u Beogradu ste pokazivali veliki stepen arogancije. Prevedeno pojam znaći: "nadut, nadmen, naduven, gord, ohol, razmetljiv, uobražen, bezobrazan, drzak". Zbog svega ovoga samo čekamo da nam pomognete. S poštovanjem

sinisa

pre 6 godina

Nema potrebe da se britanci trude oko Srbije jer im nece nista proci i badavace gubiti vreme.Srbi odlicno znaju koji su britanci tako da nemamo potrebe da se opterecujemo.Mi imamo svoje verne prijatelje sa istoka i mozemo mirno spavati.Zivela SRBIJA....

Marcco

pre 6 godina

Nemoj da potcenjuješ srpsku glupost i englesku perfidnost.

Dragomir

pre 6 godina

Какви су енглези могу вам рећи народ Индије.Да су ружни и подмукли!а то ми срби најбоље знамо и видимо.Све најгоре нам је дошло у задње време од енглеза.Њихов Блер је аутор бомбардовања Србије.Наговорио је Клинтона а то му није било тешко јер је имао подршку од Хилари И оне бабе јеврејке коју је српски народ сачувао да је нацисти не стрељају.А она све чини србима најгоре?Видите да јој ни име не пишем!Знате ли колико има индуса у Енглеској?Толико да су поједини градови тамо њихови.Градоначелник Лондона је индус!

branko1

pre 6 godina

Sa svima je ok,samo ne sa izopačenim,degenerisanim Englezima u bilo koji savez ili dogovor

Marcco

pre 6 godina

Patološki lažovi, srbomrzci i ljigava bagra koja nas je koštala milona srpskih života u zadnjih 100 godina. Najviše bi voleli da nam se vrati Osmanlijsko carstvo u Srbiju i da onda po potrebi udaraju po Evropi a sve preko naše grbače. Na tome rade zadnjih 30 godina.

Marjan

pre 6 godina

Sto se mene tice neka crknu.Mi smo od njih samo zlo videli.

Ljubo

pre 6 godina

Srpskoj naivnosti ,nikada kraja kao i gluposti.Sve ,ama bas sve nam je pod kontrolom anglosaksonaca ,od nauke ,crkve ,politike ....da smo malo vise zainteresovani za drzavu Srbiju ,da nismo ogromna vecina zaludjeni i rastrojeni sa raznim glupostima ,bilo bi drugacije.Srbi nikada u istoriji zadnjih sto pedeset godina ,ne znaju ko ih vodi ,upravo sto London tako zeli....kao i sada

Dragan D

pre 6 godina

Ovaj put Srbija i Beograd treba da se priklone Nemackoj i Rusiji ! Gospodo Oholi i AROGANTNI Britanci druzite se sa Siptarima i tamo nekima. Srbi su naucili Lekciju !

Radovan

pre 6 godina

Velika Britanija? Koliko je velika? Šta je to Britanija? Kakva im je istorija?Kome to prete? Ko je bio kolonista? Ko je pljačkao i stvarao robove od živih ljudi? Ko je bio Čerčil? Prevarant koji prvo mislio da se udruži sa Hitlerom? Čerčil koji je znao šta se dogadja u Aušvicu? Čerčil koji je nasamario Jugoslovenske narode da ginu i krv prolivaju protiv Nemaca? Četnike izdao? Šta se desilo sa princezom Dajanom? Laž,laž i samo laž!!!n

Shinter

pre 6 godina

Ti djavoli su nama i stvorili prokletnu Jugoslaviju sa proklenim narodima poput ustashe, balije i siptara ma nikada vise sa englezima.

sergej

pre 6 godina

Svo zlo koje se dešava Srbima potiče iz Londona počev od prvog sveckog rata, stvaranja ustaškog pokreta, stvaranje NDH, uništenje četničkog pokreta, streljanje Draže.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija