• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2017

09:11

ČEPURIN: Očigledno je želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom!

Politika

ČEPURIN: Očigledno je želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom!

Podeli vest

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin smatra da je razlog zašto se ne rešava pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu "očigledno želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom"

- Podrivajući ovaj centar, te snage pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi. Ali suverenu odluku ovde u bilo kojem slučaju trebalo bi da donosi samo Beograd - rekao je Čepurin u intervjuu za današnje "Novosti".

On kaže da ne vidi razlog zbog čega Centar pet godina ne može da dobije zvaničan status u skladu sa rusko-srpskim sporazumom iz 2012. godine.

- Smatramo da je spoljašnji pritisak ili uticaj tu nedopustiv. Rešenje pitanja je sazrelo i prezrelo. Uostalom, potpisivanje sporazuma nije ničija želja već obaveza na osnovu međuvladinog sporazuma - rekao je Čepurin.

Na pitanje da li se Moskva sprema da u slučaju da ne bude potpisan sporazum, zatvori Centar, Čepurin kaže da smatra da je sama Srbija zainteresovana da centar radi.

- On je i otvoren na vašu molbu. Verujem da će Srbija naći način da reši ovaj problem - odgovorio je Čepurin.

Govoreći o značaju sporazuma, Čepurin kaže da je on neophodan da bi se obezbedilo funkcionisanje Centra navodeći da on poslednjih godina ne može normalno da se razvija, a da njegovo slabljenje nije ni u interesu Srbije, niti država regiona.

O tome šta podrazumeva status koji se traži za osoblje Centra, Čepurin objašnjava da bi oni, prema sporazumu iz 2012. trebalo da imaju isti status kao administrativno-tehničko osoblje u ambasadi.

- To podrazumeva određene privilegije, ali one nisu velike. Ne radi se, i nikada se nije razgovaralo o davanju diplomatskog statusa ruskim saradnicima RSHC - istakao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, Rusija ne želi da postavlja nikakve rokove i polazi od toga da će ovo pitanje biti rešeno pozitivno.

Upitan da li predsednik Aleksandar Vučić i Vlada dugoročno mogu da održe politiku balansiranja između Istoka i Zapada, Čepurin je odgovorio da Srbija treba da "sedi na jednoj stolici - srpskoj".

- Zašto vaša zemlja ne bi mogla da sarađuje i sa jednima i sa drugima? Mi nikada ne govorimo - nemojte da sarađujete sa Nemačkom ili s bilo kim. A, Srbija nema nikakav razlog za razlaz sa Rusijom. Sasvim je obrnuto - poručio je Čepurin.

Čepurin je rekao i da će ruski "migovi" "stići brže nego što se misli" i da je većina procedure sprovedena.

Kada je reč o sistemu S-300, Čepurin je naveo da je reč o vrlo "skupocenim alatima" i da treba "razmisliti šta je tačno potrebno Srbiji".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija