• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

03.08.2017

11:33

(VIDEO) DAČIĆ NA TV PINK: Hrvatska svake godine u vreme Oluje PROVOCIRA I RUGA SE SRBIJI!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ NA TV PINK: Hrvatska svake godine u vreme Oluje PROVOCIRA I RUGA SE SRBIJI!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za Pink da nije siguran da li Hrvatska želi da radi na poboljšanju odnosa sa Srbijom, jer svake godine u vreme Oluje provocira.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je došlo do pomaka u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, ali da Hrvatska svake godine u vreme obeležavanja akcije Oluja, pravi takve stvari kojima provocira i ruga se Srbiji.

Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za odnose u regionu, dodao je on i istakao da zato treba uložiti maksimalan napor da dve države nađu zajedničke tačke za razvoj takvih odnosa. 

On je rekao da je prethodnih meseci došlo do određenih pomaka u našim međusobnim odnosima i da su se desili neki događaji koji su podstakli da možemo da pričamo ozbiljno o budućnosti.

- To je pre svega izbor predsednika Aleksandra Vučića i dolazak hrvatske predsednice na inauguraciju - rekao je Dačić i podsetio da je tokom boravka predsednika Vučića i njega na nedavnom Forumu u Dubrovniku sa hrvatske strane izražavana verbalna spremnost za razvoj odnosa dveju zemalja. I to što je nova hrvatska ministarka spoljnih poslova iz korpusa koji je već bio angažovan na nekim pitanjima u Srbiji, Dačić je ocenio kao dobre pretpostavke za razvoj odnosa dveju zemalja.

- Ovde je ključno pitanje da li se to želi ozbiljno, jer vidimo da je već postala praksa da se svake godine uoči Bljeska i Oluje dešavaju ovakve situacije koje te odnose komplikuju. Ove godine to su ekonomske mere prema Srbiji - rekao je Dačić.

Podsetio je da je prošle godine u julu, na primer, pokrenuto pitanje rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca, zatim je usledilo obnavljanje suđenja Branislavu Glavašu za ratni zločin nad Srbima, pa podizanje spomenika Miru Barišiću, kao i hrvatsko blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja 23. 

Dačić je podsetio da se i ove godine u Hrvatskoj slavi Oluja u mestu gde se pre 75. godina na taj datum desio veliki zločin.

- I kao šlag na tortu je obeležavanje Oluje uz učešće (Marka Perkovića) Tompsona, čovek koji je dobio mnogo više na medijskom značaju nego što to objektivno zaslužuje. Reč o ustaškoj propagandi sa ustaškim pokličima i pozdravima. On ove godine peva u Slunju i to na dan obeležavanja 75 godina od velikog pokolja koji se dogodio na tom području - rekao je Dačić. 

printscreen

- Neko bi rekao da Tomson ne peva slučajno baš na taj dan u tom mestu. Takvim potezima, Hrvatska se ruga Srbiji u smislu da im je sve dozvoljeno, 'mi smo članica EU'. Ali takva politika ne dorpinosi poboljšanju odnosa - ocenio je Dačić i dodao da i u EU postoje dvostruki standardi.

Dačić je rekao da je veliki problem što mi veliki deo naše istorije sa Hrvatskom ne možemo da našpišemo zajedno, jer oni neke događaje čak i iz II Svetskog rata tumače na jedan, a mi na drugi način, za nas je zločin, a kod njih je praznik, baš kao što je slučaj i sa Olujom.

Dačić je naglasio da treba uložiti maksimalne napore da se nađu dodirne tačke sa Hrvatskom.

- Mi ne možemo stalno da gledamo u prošlost i pored toga što se desilo, moramo da tražimo dodirne tačke, ali onda opet kako da gledamo dodirne tačke kad oni sprovedu ove ekonomske mere prema Srbiji.

Govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se otvori unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da nije lako govoriti o svim tim pitanjima, ali da je predsednik Srbije izašao sa tim da svako može da iznese svoje mišljenje i predlog.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je bio iznenađen kada je čuo predlog lidera pojedinih opozicionih stranaka da Kosovo treba pustiti u Interpol i dati mu stolicu u UN.

- Bio sam frapiran kada sam pročitao da je Saša Janković izjavio "što ne bi Kosovo pustili u Interpol" ili kada Boris Tadić kaže "što ne bi dali Kosovu stolicu u UN" - rekao je Dačić. 

- Napadaju nas da smo sišli ispod te crvene linije u dijalogu u Briselu, a onda kažu dajte KiM stolicu u UN. Mi ovde ne pričamo o davanju stolice, nego daj da vidimo šta nam je krajnji cilj u vezi sa Kosovom.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da poziv za dijalog to ni ne znači, odbacujući tako kritike pojedinaca koji su ocenili da poziv na dijalog znači upravo priznavanje nezavisnoti KiM.

PGLEDAJTE DAČIĆEVO GOSTOVANJE NA TV PINK:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija