• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.08.2017

21:39

(FOTO) DIGLI SMO GLAVU, NIKOME NE DAMO DA NAS PONIŽAVA: Evo šta je predsednik Vučić poručio na Dan sećanja na stradale u Oluji!

Politika

(FOTO) DIGLI SMO GLAVU, NIKOME NE DAMO DA NAS PONIŽAVA: Evo šta je predsednik Vučić poručio na Dan sećanja na stradale u Oluji!

Podeli vest

Državna manifestacija posvećena obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe povodom 22. godišnjice Oluje u kojoj je ubijeno skoro 2.000, a proterano više od 200.000 Srba, održana je naselju Veternik kod Novog Sada...
printscreen

21.10 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić citirao je na početku svog govora reči Vinstona Čerčila da 'nijedan uspeh nije konačan, nijedan poraz nije fatalan.'

5. avgusta 1995. nismo izgubili baš sve, pred nama je još i radosti, i dečjih suza, ali i bolje budućnosti za naš izmučeni narod - istakao je Vučić.

- Izmeriti tragediju srpskog naroda zapadno od Drine, a posebno Srba Krajišnika u poslednjih 75 godina, gotovo je nemoguće. Zločin, težak i grozan, koji se dogodio pre tačno 22 godine meren je različitim merama. Neki su lili suze radosnice i pevali pobedničke pesme, kopirajući ih još iz perioda nacističkih uspeha s početka Drugog svetskog rata, dok su se drugi, a to smo mi, Srbi, našli u čudu političkih poraza, ličnog i političkog sebičluka, u kom nismo smeli ni da govorimo o patnji našeg naroda, njegovom strašnom stradanju, jer bi nam neko spolja to zamerio - rekao je Vučić i dodao:

- Danas, ponosan sam što smo ovde zajedno, svi iz Srpske, svi iz Srbije koji o nečemu odlučujemo i što ne damo da se bol Krajine i Krajišnika zaboravi. Digli smo glavu, nećemo sukobe, hoćemo budućnost, ali ne damo nikome, ponavljam nikome, da nas ponižava - podvukao je predsednik Srbije.

printscreen

- Tražili smo, zahtevali u svakom našem susretu od najviših zvaničnika Hrvatske da se makar neka prava Srbima vrate. Bar pravo na električnu energiju, koju je Srbin iz Like Nikola Tesla još u prošlom veku čitavom svetu podario. Tražili smo i tražimo ista prava za Srbe koji žive u Hrvatskoj, kao što ih imaju Hrvati, ili građani Srbije bilo koje druge nacionalnosti koji žive u Srbiji. Ne znam hoće li naši susedi ikad prestati da slave našu nesreću, ali znam da mi Srbi opet imamo glas, onaj koji se čuje, i poštuje, i taj glas će nastaviti da podseća ceo svet da se avgusta 1995. godine ponovo dogodio zločin nad starima i nemoćnima. Ali ne samo nad njima - dodao je Vučić.

On je ponovio da Srbija više nikada neće dozvoliti da neko nekažnjeno ubija Srbe.

- Srbija nigde više na srpskom etničkom prostoru neće dozvoliti sprovođenje takvih zločinačkih akcija protiv srpskog naroda. Nemamo pravo da gubimo glave, srpska ognjišta, a da gledamo u nebo i pravimo se da ništa ne vidimo. I nikome ne pretimo, ništa tuđe nećemo, samo ne damo više nikome da nekažnjeno ubija Srbe. To je politika Srbije, politika mira, ali i politika zaštite od onih koji su ih decenijama uništavali i hteli da ih zatru - naglasio je Vučić.

20.53 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Oluja bila završni čin nečega što je davno planirano, i što je postalo zvanična politika hrvatske države.

- Srbi su Krajinu napustili jer je pretilo da nas potpuno pobiju, do zadnjeg - konstatovao je Dodik na početku svog govora.

printscreen

Prema njegovim rečima, napustiti kuću, otići, u nepoznato, značilo je strah i tugu.

- Ali pokazalo se da Srbija nije bila nepoznata za vas iz Krajine, da ste došli kod svojih, kako bi se mogli oporaviti, kako bi mogli da gradimo identitet krajiških Srba - naveo je Dodik.

- Srbi su u Krajini branili svoje kuće. Hteli smo mir, ali smo izgubili taj mir i dobili etničko čišćenje u Hrvatskoj - podvukao je lider RS.

On je rekao da Srbi u Republici Srpkoj nisu zaboravili reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija više nikada neće dozvoliti da Srbi budu ubijani.

Kako je istakao, skup u Veterniku je pomen, ali Srbi moraju da se okrenu budućnosti.

- Dajte snagu Srbije, dajte snagu predsedniku Vučiću, vladi Srbije i Srpske, dajte nam snagu da nastavimo da se borimo i da se izborimo da ne bi nestali - podvukao je predsednik Dodik i zaključio rečima 'Živela Srbija, živela Republika Srpska'.

20.47 - Branka Maksimović, koja je u izbegličkoj koloni 1995. stigla u Srbiju je poručila:

- Verovala sam da će im istorija oprostiti. I dalje verujem u ljude i pravdu... I dalje nosim tugu iz te nepregledne kolone. Večna slava svim žrtvama Oluje, da ih nikad ne zaboravimo. Srećna sam što se ne delimo, što smo ujedinjeni oko zajedničke borbe za Srbiju koja prašta, koja tuguje, za Srbiju koja ide napred ponosno, snažno i sigurno - navela je ona.

printscreen

20.41 - Nakon patrijarhovog govora, održan je minut ćutanja za sve stradale Srbe.

20.32 - Moja poruka sa ovog svetog mesta, braćo katolici, bila bi da svoju pastu uče Hristovoj ljubavi i Hristovoj etici. To želimo našem narodu, a to želimo i našim najbližim susedima. Neka gospod primi duše nevino postradalog naroda, i mnogih i mnogih nevinih žrtava. Neka im je večni spomen, za naše stradalnike - ovim rečima patrijar Irinej završio je svoj govor.

20.23 - Patrijarh srpski Irenej rekao je obraćajući se okupljenima da se i ove godine obnavlja naše sećanja o najtragičnijem danu naše istorije.

- Srpski narod zna za mnoge tragične događaje, ali od svih stradanja od Kosova polja do danas, događaj koji se desio 4. i 5. avgusta 1995. godine, prevazilazi sve tragične naše istorije - rekao je patrijarh. 

printscreen

Prema njegovim rečima, 1995. godine ponovila se 1945. godina.

- Tog tragičnog dana ispunilo se ono što su neprijatelji srpkog naroda planirali nekoliko godina unazad. A planirali su da jedan deo Srba pokrste, da jedan deo proteraju i jedan deo na poubijaju. Strašna odluka - podvukao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, tragedija koji su Srbi doživeli 1995. godine, nije samo naša već i tragedija svih hrišćana.

- Koji je to razlog da nas braća hrišćani toliko mrze, da su tu mržnju pokazali prolivanjem krvi - upitao je patrijarh.

Patrijarh je, međutim, ocenio da ne treba da se držimo osvete.

- Moramo da oprostimo jer smo pravoslavni hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo, jer ako zaboravimo, ponoviće se taj zločin - podvukao je čelnik SPC.

20.12 - Centralna manifestacija obeležavanje 22. godišnjice hrvatske akcije Oluja počelo je služenjem parastosa.

printscreen

19.55 - Počelo je okupljanje građana na stadionu fudbalskog kluba Veternik gde će biti održana centralna manifestacija sećanja na stradale Srbe.

DODIK PRED SASTANAK SA VUČIĆEM U NOVOM SADU: Srbi šikanirani, jedini u situaciji da brane identitet!

Na društvenim mrežama pojavile su se i prve fotografije okupljenih.

printscreen

19.39 - Generalni sekretar u kabinetu predsednika Republike Srbije Nikola Selaković najavio je večeras da će Srbija i Republika Srpska na jesen pripremiti deklaraciju o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minumuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda. 

On je, u izjavi za RTS, kazao da to neće biti samo deklaracija, već i neka vrsta programskog dokumenta. 

Objasnio je da će na jesen, 25. Ili 26.novembra, kada ulazimo u 100-tu godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili 1.decembra povodom formiranja Kraljevine SHS predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik predstaviti deklaraciju. 

On je to rekao posle sastanka predsednika Srbije Vučića sa Srbima iz regiona, na kojem je, kako je istakao, najvažnije bilo pitanje kako država Srbija i njene institucije da daju veći doprinos poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju, ali i dijaspori. 

- To je stožer očuvanja nacionalne svesti i bića - podvukao je Selaković.

Uoči centralne manifestacije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Gradskoj kući u Novom Sadu sa Srbima iz regiona.

Tanjug

Na sastanku su i patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatim prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, kao i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 6 godina

Pobunili se i izgubili rat i sad kukate...jadno...i niste se pitali kako je Hrvatima bilo 91"....

Ljubo

pre 6 godina

Nama draga braco Srbi ostaje samo da dajemo parastose u vecernje sate po stadionima ,i da cekamo mirno kada ce isti Hrvati proterati sa prvom prilikom Srbe iz R.Srpske i federacije ,pa i iz Sandzaka i Vojvodine cim dobiju prvu priliku ,za pedeset godina pa i vise .Oni znaju da se sire ,a mi ostajemo na stadionima .

Cro

pre 6 godina

Odkud sad to, najtragicniji dan istorije? Zar to nije boj na Kosovu? Zbilja ste bijednici i nevidjeni lazovi, od tolikih naroda, kud bas vi prvi susjedi

Branko

pre 6 godina

Ne treba zaboraviti nase stradanje, ali moramo krenuti dalje, jer nas proslost ne vodi nikuda.

mimi

pre 6 godina

Danas je jako tuzan dan i nadam se da se nikad nikom nece ponoviti

ivica

pre 6 godina

Razlika izmedju Nemaca i Hrvata je ta sto su Hrvati ubijali sa uzivanjem a danas slave smrt nad zivotom ... Niko u svetu ne slave etnicka ciscenja i genocid kako to rade Hrvati ...

Laza

pre 6 godina

Da se nikada ne zaboravi uvek ćemo se sećati nevinih žrtava i nećemo dozvoliti da se ovakav zločin ponovi.

Bojan

pre 6 godina

Sećamo se i odajemo počast nevinim žrtvama koje su bezobzirno nenaoružane napali Hrvati i nećemo dozvoliti da se bilo šta slično ponovi.

BlueMoon95

pre 6 godina

Strašan datum, strašan broj nestalih i progranih. Ovo se zaboraviti ne sme

zimzelen

pre 6 godina

Ovi nasi popovi I vladike unistise Srbe,samo sam naslov procit ,sta kaze moramo oprostit.Dokle cemo im oprastat svakog rata ubiju hiljadama ili mozda I koji milijon samo sto nasi to sve kriju I opet oprosti im ili sto kaze u zapovijesti on tebe kamenom ti njega jabukom.Srbi ne slusajte te popove,nista vi ne oprastajte I ne zaboravljajte

Nina

pre 6 godina

Etničko čišćenje koje nikad ne sme da se zaboravi! Vidi se tuga u očima ljudi!

bata

pre 6 godina

E,da se ovo nikad vise ne ponovi,moramo se dobro naoruzati!

Ana

pre 6 godina

Srbija, pored svog bola, tragedija iz proslosti, ima snage da nastavi dalje i bira put mira i buducnosti ali to ne znaci da zlocin zaboravlja!

Darko

pre 6 godina

A o Vukovaru koja riječ? O planu Z4? Raketiranju svih većih hrvatskih gradova? Progonima stanovništva iz Vojvodine, BiH, Slavonije i Zagore?

Sava

pre 6 godina

Oluja je zlocin bez kazne i vecna sramota hrvatskog naroda .

Milena

pre 6 godina

Nikome ne može da bude jasno da neko može da slavi operaciju "Oluja".

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija