• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.08.2017

23:25

KURTI MISLI DA JE BITAN FAKTOR: Dijalog samo sa kosovskim Srbima, ZSO zamišljena kao nova RS!

Politika

KURTI MISLI DA JE BITAN FAKTOR: Dijalog samo sa kosovskim Srbima, ZSO zamišljena kao nova RS!

Podeli vest

Kandidat "Samoopredeljenja" za kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je da nije u principu protiv dijaloga, ali smatra da dijalog treba da se vodi sa Srbima sa Kosova, dok za Zajednicu srpskih opština kaže da je zamišljena kao nova Republika Srpska

On u intervjuu za beogradski "Ekspres" kaže da su pregovori sa Beogradom obustavljeni, tvrdeći da je bilo previše investicije, a premalo dobitka tokom šestogodišnjih pregovora.

- Vreme je da se razmatra zašto je bilo ovako. Nama su potrebni razgovori sa EU o pregovorima sa Beogradom- smatra Kurti, objavljeno je na sajtu tog nedeljnika.

- Nismo protiv dijaloga u principu, ali smo protiv dijaloga bez principa.  Pre svega, mi ćemo uspostaviti dijalog sa Srbima sa Kosova- rekao je Kurti tvrdeći da će to biti "otvoren dijalog, demokratski i društveni, odozdo pa nagore", posvećen ekonomskom razvoju i fokusiran na zapošljavanje ljudi.

On tvrdi i da je dosadašnjim dijalogom u Briselu, Srbija želela da se približi EU, a istovremeno da "ojača Srbiju unutar Kosova", kao i da je u tim pregovorima Kosovo bilo tema dijaloga, a ne jedna od strana u dijalogu i to zbog nemarnosti korumpiranih kosovskih vlasti. 

KURTI ZOVE USTAŠE U POMOĆ: TZV kandidat za premijera mašta da će sa Hrvatima formirati vojsku Kosova?!

Prema njegovim rečima, nekadašnji slogan "Kosovo je Srbija" Vlada Srbije zamenjuje sloganom "Kosovo postaće Bosna", poredeći Zajednicu srpskih opština sa načinom na koji se stvarala Republika Srpska. 

- Dvadeset šestog aprila 1991. godine 14 opština u BiH napravilo je svoju Zajednicu opština koja je 9. januara 1992. proglasila nezavisnost, a 28. februara te godine dobila svoj Ustav- navodi Kurti.

KURTI: Haradinaj je spreman da srađuje i sa Srpskom listom

Na pitanje da li podržava formiranje ZSO i na koji način bi osigurao bezbednost i normalan život Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi da ideja i zahtev za ZSO nisu došli od kosovskih Srba nego iz Beograda. 

- Kada je 23. decembra 2015. Ustavni sud Kosova proglasio da ZSO nije u skladu sa cak 23 clana Ustava, nijedan Srbin sa Kosova nije se bunio, nego je samo Beograd postao veoma ljut- tvrdi Kurti.

On smatra da se integracija Srba i njihovo blagostanje može postici "društvenom integracijom putem ravnopravnosti i razvoja", a ne, kako kaže, "samo institucionalnom integracijom putem privilegija za srpske ministre i poslanike".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija