• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.08.2017

14:13

DAČIĆ U GORAŽDEVCU: Rafali koji su kosili srpsku decu u krvavoj Bistrici bili su namenjeni uništenju svega srpskog u Metohiji!

Politika

DAČIĆ U GORAŽDEVCU: Rafali koji su kosili srpsku decu u krvavoj Bistrici bili su namenjeni uništenju svega srpskog u Metohiji!

Podeli vest

Užasavajući masakr nad nedužnom decom, ubijenom samo zato što su bila Srbi, počinjen je kako bi se poslala poruka preostalim Srbima da za njih na KiM nema mesta, a onima koji su proterani, da ne sanjaju o povratku, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na obeležavanju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu

Tokom obeležavanja godišnjice ubistva srpskih dečaka Ivana Jovovića i Pantelije Dikića, Dačić je rekao da, iako je svaki zločin strašan, najteži i nezamisliv je onaj koji je usmeren prema deci.

- Užasavajući masakr nad ovom nedužnom decom, koja su ubijena samo zato što su bila Srbi, počinjen je kako bi se poslala poruka - rekao je Dačić i dodao da je to poruka svim preostalim Srbima da za njih na Kosovu i Metohiji više mesta nema i poruka onima koji su sa Kosova i Metohije proterani da ni ne sanjaju o povratku.

- Rafali koji su kosili srpsku decu tog dana na ''Krvavoj Bistrici'' bili su rafali namenjeni uništavanju svakog traga srpskog postojanja i opstajanja na svetoj metohijskoj zemlji - rekao je Dačić.

Komesar policije UNMIK, podsetio je Dačić , tada je izjavio da će prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašao ubice dece, a osim UNMIK, ovaj zločin osudili su i predstavnici KFOR, Evropske unije, SAD, Francuske i Rusije, dok je predstavnik SAD u Savetu bezbednosti UN ovaj akt nazvao "užasnim zločinom".

Tadašnji portparol Stejt departmenta, kaže ministar spoljnih polsova, ocenio je tada da su "oni koji su počinili zločin protiv nevine dece, neprijatelji mira" koji su "napali budućnost Kosova".

- Uprkos svemu tome, ni danas, 14 godina od ovog zločina, nema pravde za Ivana Jovovića, Panteliju Dakića i njihove porodice- istakao je Dačić podsetivši da pravde nema ni za žrtve zločina nad srpskim žeteocima u Starom Grackom, gde je ubijeno 14 ljudi, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

- To što pravde za njih nema gotovo da je podjednako strašno kao sami zločini - smatra Dačić.

Na Kosovu i Metohiji, prema njegovim rečima, i dalje su brojni incidenti zbog kojih se oni Srbi koji su uspeli da opstanu na svojim ognjištima ni danas ne osećaju bezbedno.

- Na Kosovu i Metohiji se i danas na slobodu puštaju teroristi i počinioci strašnih zločina. Time se šalje poruka da na ''demokratskom i multietničkom Kosovu'' koje postoji samo u marketinškim predstavama kosovske kvazi-države, na teritoriji koju najviši, pravno obavezujući akti Ujedinjenih nacija, definišu kao deo Republike Srbije, nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora tzv. OVK - poručio je Dačić.

On smatra da će istinsko pomirenje i zajednička budućnost pod okriljem evropske porodice naroda biće mogući tek kada se ubice i zločinci na Kosovu i Metohiji ne budu slavili kao nacionalni heroji po kojima se nazivaju ulice i trgovi i kada "ubica bude ubica bez obzira na to da li se njegova žrtva zove Adem ili Ivan, Ramuš ili Pantelija".

Dačić je pozvao institucije na Kosovu i Metohiji i međunarodnu zajednicu da preduzmu mere kako bi se počinioci i nalogodavci ubistava u Goraždevcu, ali i drugim mestima na Kosovu i Metohiji priveli pravdi.

- To je najmanje što možemo očekivati kao potvrdu da naše žrtve nisu manje vredne, da je svaki zločin kažnjiv bez obzira na nacionalnost zločinca i žrtve, i da nekažnjivosti zločina nema mesta, a pogotovo ne u srcu Evrope 21. veka - ističe.

Dačić je obraćanje završio stihovima iz pesme "Decu ti neću oprostiti" i dodao da je žrtva koju su podneli Ivan i Pantelija, njihove porodice, i sva deca koja su se tog dana našla na Bistrici, ne sme biti zaboravljena.

- Upravo zbog uspomene na njih, ne smemo da dozvolimo da ijedno dete na Kosovu i Metohiji ili bilo gde u Srbiji i regionu, bez obzira na njegovu veru ili naciju, doživi ono što su doživeli naši Ivan, Panta, Bogdan, Marko, Dragana, Ðorđe i drugi, tog krvavog 13. avgusta 2003. na ''Krvavoj Bistici''  - poručio je Dačić i dodao da je to dug društva prema njima, posebno onima od njih "koji nisu dobili šansu da odrastu, kao i prema generacijama koje danas stasavaju i onima koje će tek doći.“


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vjecnaja pamjat

pre 6 godina

Рафалима на децу?! Па то се виђало само у усташким логорима, и у Крагујевцу од стране нациста, ако су нечија деца преживела у свом кратком веку ужасе попут распетог Христа то су СРПСКА ДЕЦА која заслужују да се зна истина о њима и да злочинци заврше у најгорим мукама јер то људи нису.

vlada

pre 6 godina

Ti zločinci, uz podršku zapada, su u najužem krugu za "zvaničnike" Kosmeta, poput Haradinaja!

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija