• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

14.08.2017

21:59

RUSKI MINISTAR ODBRANE ŠOJGU OTVORENO PORUČIO BEOGRADU: Rusija hoće vojni savez sa Srbijom!

Politika

RUSKI MINISTAR ODBRANE ŠOJGU OTVORENO PORUČIO BEOGRADU: Rusija hoće vojni savez sa Srbijom!

Podeli vest

Srbija može da dobije i raketni sistem S-300. 'Migovi', tenkovi i oklopna vozila stižu do Nove godine. Putin opet dolazi u Beograd

Moskva želi čvrst savez sa Srbijom i produbljivanje veza naše dve prijateljske zemlje u različitim oblastima, a prvenstveno u domenu vojno-tehničke saradnje.

Sergej Šojgu, ministar odbrane Ruske Federacije, ovakvu poruku preneo je srpskom kolegi Aleksandru Vulinu, s kojim se proteklog vikenda sreo u okolini Moskve na "Međunarodnim vojnim igrama".

Imaju velike planove

Šojgu i Vulin precizirali su da će šest doniranih ruskih "migova 29" stići u Srbiju pre kraja ove godine. U istom roku stići će nam i 30 modernizovanih tenkova T72, kao i 30 savremenih oklopnih borbenih vozila BRDM-2.

Treba iskoristiti priliku
NATO nam neće prodati oružje koje nam treba, upućeni smo na Rusiju i treba iskoristiti ovu priliku
Dušan Proroković, Centar za strateške alternative

Ministar Šojgu je istakao i da Srbija može da računa na raketni sistem S-300, koji je, kako je rekao, Rusija spremna da isporuči našoj zemlji pod povlašćenim, netržišnim uslovima.

- O isporuci sistema S-300 su već vođeni ozbiljni razgovori i, ako srpska strana pokaže interes za njega, mi smo spremni da ga isporučimo - rekao je Šojgu i najavio da bi sledeće godine predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin mogao ponovo da poseti Beograd, i to na poziv predsednika Aleksandra Vučića. Takođe, kako saznajemo, ministar Šojgu će posetiti Srbiju 20. oktobra ove godine, na dan kada bude obeležavana 43. godišnjica oslobađanja glavnog grada.

RUSI I KINEZI NE DAJU ŠIPTARIMA U INTERPOL! Snažna podrška Srbiji u novoj borbi protiv samozvanog Kosova!

Tanjug/AP

Izvor Infomera upoznat s detaljima sastanka dvojice ministara naveo je da je Šojgu jasno istakao velike planove koje Rusija ima sa Srbijom.

Zdravice za Putina, Šojgua i Vučića

Na svečanoj večeri upriličenoj za goste "Međunarodnih vojnih igara", kojoj su prisustvovali brojni ministri odbrane i načelnici generalštaba iz čitavog sveta, zdravica je održana samo za tri osobe.
- Pred više desetina prisutnih, domaćini su digli zdravicu samo za Putina, Šojgua i Vučića. To vam dovoljno govori kakav status Vučić ima u Rusiji - navodi naš izvor.

-Još jednom je potvrđena snažna saradnja naše dve zemlje po brojnim pitanjima. Ta saradnja je veoma važna u vreme velikih političkih turbulencija u regionu i svetu. Šojgu je posebno insistirao na izuzetno dobrim odnosima Putina i Vučića. Rekao je da je srpski predsednik jedini predsednik na svetu koji se s Putinom video 11 puta, a da dolazi iz zemlje koja nije član ODKB. Zahvalio se i sa zadovoljstvom u svoje i Putinovo ime primio poziv da sledeće godine prisustvuju obeležavanju stogodišnjice proboja Solunskog fronta- navodi naš sagovornik.

Sam Šojgu je potvrdio da ima velika očekivanja od saradnje Srbije i Rusije.
- Nadam se da će dinamika koju imamo u vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji ne samo ostati sačuvana već da će se i povećati. Prethodnih godina mnogo toga je započeto i urađeno. To se odnosi na vojnu saradnju, zajedničke vežbe, razmenu delegacija... - precizirao je Šojgu.

PUTIN I ŠOJGU DOLAZE U BEOGRAD? Sa Srbima će obeležiti stogodišnjicu proboja Solunskog fronta i oslobođenje Beograda?!

Ostajemo vojno neutralni

Ministar Vulin je još jednom potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna i da neće biti član nijednog vojnog saveza.
- Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Republike Srbije, a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji - preneo je ministar odbrane.

Ministar vojni Aleksandar Vulin istakao je da nabavka ruskog naoružanja ide u zacrtanim rokovima.
- Završene su sve administrativne stvari, ostali su još neki tehnički detalji. Nadam se da će 'migovi 29' stići do kraja godine, a odmah posle toga i tehnika za kopnenu vojsku. Tačan datum nabavke 30 ruskih tenkova T-72S i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 još nije određen, ali očekujemo da će se to desiti u istom roku- naveo je Vulin i dodao da Beograd razmatra i mogućnost nabavke ruskog raketnog sistema S-300:

- Kao ozbiljna država, razmišljamo o nabavci S-300, ali suviše je rano da se kaže nešto konkretnije. Generalno moramo našu vojsku bolje da opremimo i osnažimo je... - dodao je on.

ŠOJGU POSLE RAZGOVORA S VULINOM: Rusija očekuje veću vojnu saradnju sa Srbijom!

Bez Rusa bi bilo teško

Komentarišući najnovije "ruske vesti" Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative kaže da je izuzetno važno da Srbija obnovi svoje naoružanje.

Beta

mojugao

STEVICA DEĐANSKI
ANALITIČAR

Pozitivne poruke stižu iz Rusije. Pomalo se već usadila sumnja zašto ne stiže naoružanje, a sada čujemo da je reč o tehničkim detaljima samo. Poseta bliskog Putinovog saradnika Beogradu znači da naši odnosi idu u odličnom smeru.

- Svedoci smo da se sve države naoružavaju i mi to ne smemo da previdimo. Srbija mora isto da učini kako zbog regionalnih pretnji, tako i zbog promena u svetskoj politici. Slede veliki izazovi i mi se moramo opremiti. U opremanju vojske su nam izbori suženi. NATO nam neće prodati oružje koje nam treba. Dakle, upućeni smo na Rusiju i treba iskoristiti ovu priliku - ističe Proroković.

Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da je Srbiji saradnja s Rusijom od vitalnog značaja.
-Bez njih ne bismo mogli da sačuvamo ni Republiku Srpsku ni Kosovo. Za razliku od EU, koja nas stalno ucenjuje i kalkuliše, Rusija je spremna da nam ponudi onaj oblik saradnje koji mi želimo. Sa nama grade partnerski odnos bez pritisaka i to je velika razlika u odnosu na SAD i EU. Ono što nam kroz vojno-tehničku saradnju nude prevazilazi nivo odnosa koji imamo, s obzirom na to da smo na putu ka EU, i to pokazuje da je u pitanju saveznički, a ne komercijalni odnos - konstatuje Anđelković.

 

 

 

 



 

Šta sve nabavljamo od Rusa
 

 

 

 

 

 

 

 

:
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 šest modernih 'migova 29'
 30 ruskih tenkova T-72S
 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2
 pregovara se i o raketnom sistemu S-300

 


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasko

pre 6 godina

Srbija i Rusija ce uci u vojni savez kada je postanem kralj Saudijske Arabije.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija