• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.08.2017

09:20

DAČIĆ O KOSOVU I METOHIJI: Ako razgraničimo šta je naše, a šta njihovo NEĆE VIŠE BITI RATA SA ALBANCIMA!

Politika

DAČIĆ O KOSOVU I METOHIJI: Ako razgraničimo šta je naše, a šta njihovo NEĆE VIŠE BITI RATA SA ALBANCIMA!

Podeli vest

Ideja o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko bila bi trajno rešenje za konflikt koji traje vekovima između Srba i Albanaca, kaže lider SPS i šef srpske dioplomatije Ivica Dačić

- Treba uraditi ono što se može, dok se može. Za ovo nema mnogo vremena - rekao je Dačić za RTS.

On kaže da je njegova ideja kompromis između dva polarizovana predloga koji se danas mogu čuti - da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.

- O oba predloga Srbi gube. Prvi predlog podrzumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Pokušavam da predložim trajno rešenje, jer se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava, koji podrazumeva razgraničenje onog što je srpsko i onog što je albansko - naglasio je on.

Dačić objašnjava da je njegov predlog o razgraničenju jedini predlog u kome Srbija i Srbi nešto dobijaju.

Povodom toga što iz Prištine ne stiže odobravanje za taj predlog, on naglašava da Priština misli da je dijalog pokrenut da bi Srbija priznala Kosovo.

- U ime Vlade Srbije i predsednika Srbije, mogu da kažem da mi nikada nećemo priznati jednoglasnu proglašenu nezavisnost Kosova. Ukoliko bez Srbije da rešavaju stvari, zašto se poziva Srbija na sastanke u Briselu - pita se on.

Upitan da li bi predlog prihvatila Međunarodna zajednica, on kaže da ne vidi razloga zašto ne bi, iako je od britanskog ambasadora dobio poruku da su oni protiv promena granica.

- Rekao sam mu da nije zgodno da oni pričaju o tome jer su oni promenili granice Srbije... Kosovo nikada neće postati član UN, bez dogovora sa Srbijom, nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom - naglasio je Dačić.

Rusija će, kaže, podržati sve što Srbija predloži. Predlog o razgraničenju nije predlog o sili, već o dogovoru.

- Interesuju nas srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Zajednica srpskih opština, nadoknada za uzurpiranu imovinu. Ukoliko se prihvati taj model razgraničenja, trajno se eliminušu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju - zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija