• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Babić - M. Dobromirović

15.08.2017

21:17

IVICA DAČIĆ ZA PODELU KOSOVA! Ovo je konkretan predlog lidera SPS i šefa diplomatije!

Politika

IVICA DAČIĆ ZA PODELU KOSOVA! Ovo je konkretan predlog lidera SPS i šefa diplomatije!

Podeli vest

Ivica Dačića predložio razgraničenje Kosova na srpski i albanski deo, formiranje ZSO za Srbe južno od Ibra i specijalni status za srpske manastire u pokrajini...

Lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić predložio je podelu Kosova i Metohije na srpski i albanski deo!

U svom planu u pet tačaka, koji su juče objavili mediji, Dačić se založio za jasno razgraničenje u kome bi sever pokrajine (do reke Ibra) bio pripojen centralnoj Srbiji. Dačić traži i da srpske svetinje na KiM dobiju specijalni status po ugledu na manastire na Svetoj Gori, da se formira zajednica srpskih opština za Srbe južno od Ibra, ali i da se Beogradu isplati finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu.

Brana 'velikoj Albaniji'
Od svih u opticaju, ova ideja je najveći neprijatelj 'velike Albanije'. Ona bi zaustavila njihovo nadiranje na sever
Željko Cvijanović, "Novi standard"

I dobijamo i gubimo

Ovim predlogom, za koji kaže da je jedini realan u nasleđenom vekovnom problemu, Dačić se uključio u unutrašnji dijalog o Kosovu koji je nedavno pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Potrebno je trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto da dobije i izgubi. To je ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske, unapred izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno ima vremena koliko hoćete - obrazložio je Dačić u autorskom tekstu za "Večernje novosti". On smatra da je njegov predlog brzo ostvariv i u interesu obeju strana, jer je vremena sve manje.

Dačićevi predlozi

* Razgraničenje KiM na srpsko i albansko
* Normalizacija odnosa
* Samostalnost manastira SPC po ugledu na Svetu Goru u Grčkoj
* ZSO za Srbe južno od Ibra
* Finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu

- Vekovima su antagonizovani srpsko-albanski odnosi, a posledica toga jeste progon srpskog naroda sa KiM i albansko otcepljenje te matične teritorije srpske nacije i kulture od srpske države u cilju stvaranja 'velike Albanije'. O Kosovu danas postoje uglavnom dve koncepcije. Celo Kosovo je srpsko ili je sve izgubljeno, mora se priznati nezavisno Kosovo. Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim istorijskim geopolitičkim uslovima unapred izgubljena bitka. Druga koncepcija je pogubna jer polazi od toga da je sve rešeno i sve izgubljeno... - objašnjava Dačić.

Tanjug

mojugao

VOJISLAV ŠEŠELJ
LIDER SRS

SRS je protiv podele KiM. Ne možemo mi Srbi ono što je u celini naše da delimo. To je okupirana teritorija i ona se kad-tad mora vratiti Srbiji. Važno je samo da srpski državni organi ne žure i da ne prihvataju ucene sa Zapada.

Komentarišući ovaj predlog, potpredsednik SNS i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je dobro da se čuju različiti predlozi.

- Dačić je među retkima izneo svoj stav o tome šta bi i Srbi trebalo da dobiju na KiM. On svojim predlogom nije ušao u veću grupu političara koji rešenje ovog pitanja vide samo u tome šta Albanci treba da dobiju, odnosno, šta bi Srbi trebalo da izgube. I mislim da je zato takav pristup dobar i važan. Lično, uvek smatram da Srbi treba da dobiju i više, da treba da se borimo za svaki kvadratni metar i za što više prava za srpski narod na KiM... - ističe Đurić za Informer.

Glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović smatra da, iako nije sasvim razrađena i jasna, Dačićevu ideju o razgraničenju valja imati na pregovaračkom stolu.

- Od svih u opticaju, ona je najveći neprijatelj "velike Albanije". U momentu kad su Srbi u istorijskom povlačenju, a Albanci u nadiranju, to bi značilo makar privremeno zaustavljanje Albanaca na liniji njihovog prodora na sever - navodi Cvijanović, uz opasku da će, pomalo paradoksalno, za takvo rešenje pre biti raspoloženi Albanci nego Zapad:

AP PHOTO

mojugao

TIM EŠ
BRITANSKI ANALITIČAR

Dačićev stav je značajan za razvoj situacije, s obzirom na to odakle dolazi. On će reći da je to realpolitika - prihvatanje realnosti, i cena za članstvo Srbije u EU.

- Sile koje su 1999. ratovale protiv Srbije smatraju da su taj rat dobile, i njihova politička kultura ne dopušta im da pregovaraju o podeli nečega za šta veruju da su osvojili na bojnom polju.

Prevaziđena ideja

S druge strane, lider GI SDP Oliver Ivanović uveren je u Dačićeve dobre namere, ali tvrdi da je ta ideja danas prevaziđena.

- Mi smo izgubili kontrolu nad najvećim delom teritorije KiM. Tu samoproglašenu državu je priznalo preko 100 zemalja, a Srba ni izbliza više nema na KiM kao pre. Zato o ovome ne bi razgovarali ni Brisel ni Priština. Uostalom, podelom bismo dobili samo 900 kvadratnih kilometara zemlje i dva spomenika kulture, Sokolicu i Banjsku, a sve ostalo kulturno i nacionalno blago praktično bismo im predali - zaključuje on.

Vlasi: Podela Kosova ne dolazi u obzir!

Azem Vlasi, kosovski političar i savetnik predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija, poručuje za Informer da je Dačićev predlog besmislen.
- Teritorijalna podela Kosova ne dolazi u obzir. Kosovo je nezavisna i suverena država u postojećim granicama i nema te osobe u Prištini koja je ovlašćena da sa bilo kim iz Srbije razgovara ili odlučuje o podeli Kosova. Srbi za tako nešto na Kosovu nemaju sagovornika - kaže Vlasi. Na naše pitanje kako čisto srpski sever Kosova može biti albanski, kaže:
- Ako uđemo u pitanje promene granica i etničke strukture, ko će nas sprečiti da mi s Kosova pokrenemo pitanje podele Srbije u Preševskoj dolini? To bi samo izazvalo dodatne probleme...

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tomo Tripalo

pre 6 godina

Da se Srbija konacno povuce u svoje granice i da se ne siri preko Drine.Na zapad mogu doci samo raditi.

Era sa onog sveta

pre 6 godina

Da sacekamo malo da nauci engleski ,pa da dodje sa novim predlogom ako u medjuvremenu ne zavrsi u zatvoru

Mile

pre 6 godina

Nikada mi Srbi nismo nešto izgubljeno povratili, pa tako nećemo ni Kosovo, mi smo samo gubitnici u zadnjih par vekova. Kosovo je srpska svetinja, ali da nas neko ne zamajava, Kosovo je na žalost izgubljeno, a na podelu neće pristati zapad, jer kako gore stoji oni računaju da su tu bitko dobili. I zašto da nešto što su dobili dele? Nama malima ljudima ostaje da vidimo šta će se desiti, jer mi se ne pitam ništa.

jova

pre 6 godina

Izgleda da je stvarno tesko prihvatiti realnost? Dacic i Vucic prihvataju neku kvazi realnost,kao da su nas albanci,a ne amerikanci vojno okupirali i sada im treba resiti problem? Nemojte zaboraviti da su albanci izbegavali i ucesce u vlasti o poslednjoj Jugoslaviji! Razgranicenje da - svi albanci trebaju biti u Albaniji,a ne praviti Albaniju u Srbiji! Valjda je to jasno?

arsa

pre 6 godina

A sta je sa srpskim teritorijama u Albaniji, sta je sa srpskim Skadrom i severom Albanije

hogar

pre 6 godina

da li bi dacic dao deo svoje imovine kad tako siroke ruke deli Kosmet siptarima....ako siptari smatraju da su priznati i nezavisni sto ce im srpsko priznanje....nema podele,...zamrznut status i cekanje povoljnije geopoliticke situacije....osim ako ga neko nije predao, prodao.....

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija