• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.08.2017

19:15

SEDNICA SB UN O KOSOVU, DAČIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Kažete Kosovo nije Srbija, a kad plaćamo njihove kredite ONDA JESTE?!

Politika

SEDNICA SB UN O KOSOVU, DAČIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Kažete Kosovo nije Srbija, a kad plaćamo njihove kredite ONDA JESTE?!

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku žestoko su raspravljali pred ambasadorima Saveta bezbednosti UN. Dačić rekao da je zabrinut zbog zajedničkog stava SAD, Francuske, Britanije i Prištine oko ukidanja Unmika. Rusija protiv promene mandata ili veličine misije UN na Kosovu
Reuters

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku oštro su raspravljali o stanju na Kosovu pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN, pošto su SAD, Francuska i Velika Britanija podržale zahtev Prištine da se postepeno ukine misija svetske organizacije na Kosovu.

Dačić je, u dodatnoj raspravi po okončanju rasprave u Savetu bezbednosti, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja Unmika.

- Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom? Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju- rekao je Dačić.

printscreen

Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao da "Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije".

- Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija- rekao je Dačić.

Žestoka rasprava usledila je pošto je Čitaku od ambasadora članica Saveta bezbednosti zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može "bolje potrošiti".

Njen zahtev podržali su predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Švedske, što je izazvalo budrne reakcije Dačića i ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje.

- Nema osnova da se smanjuje broj izveštaja Unmika pred Savetom bezbednosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća", rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti "ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu".

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison zatražila je i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija UN na Kosovu, kao i da se izveštaji u Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci.

printscreen

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da rastući budžet Unmika ne odgovara stanju na terenu, kao i da nema potrebe za tromesečnim "žučnim raspravama" predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu.

Dačić je, takođe, upozorio de nema napretka kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i pravosuđu, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine.

- Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom- rekao je Dačić.

Čitaku je uzvratila rekavši da Beograd "opstruiše" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN: 

18.55 - Nezavisnost Kosova nije proizvod seceniostičkog pokreta već konsensualnog raspada bivše Jugoslavije, rekla je Čitaku, odgovarajući na Dačićeve primedbe. Kosovo ima probleme, ali probleme kakve mi imamo imaju i ostale balkanske države, rekla je Čitaku. 

18.52 - Srbija i dan danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije, rekao je Dačić. "Kako je to moguće. U tom slučaju - Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija", rekao je Dačić. Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato, ne vređajte Srbiju, rekao je Dačić.

18. 48 - Dačić je, u dodatnoj raspravi, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija, uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja UNMIK-a. "O kakvom partnerstvu razgovarate?", rekao je Dačić. "Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom Balkanskom rutom?", rekao je Dačić.

18.42 - Nema osnova se smanjuje broj izveštaja UNMIK-a pred Savetom bezbennosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća, rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti "ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu"#.

18.35 - Ruski ambasador je upozorio na opasnost od radikalnih silamista i osudio rečnik kojim je, nedavno, NATO upozorio vlasti u Prištini na navodne ruske aktivnosti na Kosovu. Nebenzja je takođe upozorio na moguće posledice takve politike, posebno u Makedoniji i u Crnoj Gori. "Rusija se nije mešala, već je Rusija optuživana da se meša", rekao je ruski ambasador.

printscreen/Twiter

18.31 - Političari u Prištini se osećaju zaštićeno i ne ispunjavaju dogovore iz Brisela, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. U svetlu napada na kosovske Srbe i ostale nealbance, tražimo garancije za njihovu bezbednost.

18.21 - Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft, podržao zahtev SAD i Prištine, da se misija UN na Kosovo postepeno privede kraju, navodeći da rastući budžet UNMIK-a ne odgovara stanju na terenu. Takođe, Rajkroft je rekao da nema potrebe za tromesečnim "žučnim raspravama" predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu. Smanjenje angažmana UN na Kosovu podržali su i predstavnici Francuske i Japana. 

18.00 - Drugi čovek kineske misije pri UN, Vu Haitao usprotovio se inicijativi da se smanji ili ukine misija svetske organizacije na Kosovu, naglašavajući značaj UNMIK-a. 

printscreen/Twiter

17. 40 - Sjedinjene Američke Države zatražile da Kosovo što pre formira novu vladu, ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i napravi korake ka izgradnji multietničkog društva, rekla je zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison. Ona je zatražila i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija Un na Kosovu, kao i da se izveštaji Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci

17.30 - Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin poručio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, ističući da "postizanje fer, teških i često bolnih kopromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana".

17.20 - OVK nije teroristička armija već najuspešnija oslobodilačka vojska u istoriji- rekla je Čitaku.

17.13 - Čitaku je optužila Beogradu da "opstruiše" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu. 

printscreen

17.02 - Predstavnica Kosova, Vljora Čitaku je zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na UNMIK može "bolje potrošiti". Umesto smanjenja, vidimo da budžet UNMIK-a raste. 

17.00 - Želimo da pronađemo trajno rešenje za kosovski problem. Obostrano prihvatljivo rešenje mora da uzme u pobzir prava i interese i Srba i Albanaca, rekao je Dačić.

16.50 - Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olako pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Na Kosovo se vratilo 1,9 odsto proteranih Srba, rekao je Dačić i od generalnog sekretara UN i šefa UNMIK-a zatražio da se podatke o izbeglim i proteranim Srbima vrate u izveštaje o Kosovu. Dačić je naveo da danas u Prištini živi 100 puta manje nego pre 30 godina.

Tanjug

16.37 - Dačić je upozorio na "ogromnu političku nestabilnost" na Kosovu. Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao i da pravosuđe na Kosovu "nije u stanju ili ne želi" da procesuira počinioce zločina nad Srbima. Naveo je odluke kosovskih sudova da oslobode Samija Ljuštakua i Ljirima Jakupija, poznatog i pod nadimkom "komandant Naci", obustavljanje istrage o ubistvu Srba u Starom Gracku, kao i nepronalaženje počinilaca ubistva srpskih dečaka kraj reke Bistrice.

16.31 - Nema napretka o formiranju Zajednici srpskih opština i pravosuđu, rekao je Dačić, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine. "Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Dačić. 

Tanjug

16.24 - Ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN obratio se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao značaj redovnog tromesečnog izveštavanja Saveta bezbednosti o stanju na Kosovu.  Dačić je kritikovao izveštaj UNMIK-a navodeći da je izostao deo koji se odnosi na pritiske na kosovske Srbe tokom izbornog procesa.

Beta

16.07 - Redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN predstavlja šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji se u rad sednice uključio putem video-linka.

Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za susret sa generalnim sekretarom te organizacije, kao i predsedavajućim Savetu bezbednosti za mesec avgust, stalnim predstavnikom Egipta pri Ujedinjenim nacijama.

AP/Photo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces.

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

- Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima - naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Svi, koji su priznali Kosovo....PRIZNALI SU TEROR i TERORIZAM,kao sasvim legitimno politicko sretstvo, !! Imajte to na umu...!! Srbi koji bi to uradili, i priznali Kosovo, bili bi najveci izdajnici...roda svoga... Kosovo je srpsko i vraticemo ga oruzjem kad NATO politicki nestane... Nema nezavinskog KOSOVA, sve dok ga ne prizna Rusija ili Kina...!!

Srboje

pre 6 godina

Oooo citaku , citas li ti malo istoriju a ako i ne citas pogledaj malo mape Srbije ! Pozdravlja te Dusan silni siptarko !

Mikan

pre 6 godina

Treba da se povuce umnik i nato a da je zameni srpska vojska

mille

pre 6 godina

Zalosno je sto nam je polozaj takav da moramo u ovakvu EU.\n

Vladimir

pre 6 godina

Mi definitivno ne znamo da igramo ovu "igru" jer smo je uvek koristili isključivo za unutrašnje političke potrebe... To što je, u ovom trenutku, Dačić izgovorio u Savetu bezbednosti niko nije ni čuo, niti se zainteresovao, a ni potresao... Ove odluke su već donešene, i sada su samo formalno saopštene na "zvaničnom" mestu... Niti je ikoga briga šta mi mislimo o tome, niti će nas iko pitati za mišljenje... A, mi ćemo se i dalje kod kuće "busati u grudi" predstavljajući se velikim patriotama, dok će svi nama "brisati patos" kad god se pojavimo propagirajući "sopstvenu politiku"... Dokle, videćemo...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija