• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

16.08.2017

19:29

ŠEF DIPLOMATIJE IVICA DAČIĆ ODGOVORIO NA PRETNJE: Albanci sever Kosova mogu da osvoje samo tenkovima!!

Politika

ŠEF DIPLOMATIJE IVICA DAČIĆ ODGOVORIO NA PRETNJE: Albanci sever Kosova mogu da osvoje samo tenkovima!!

Podeli vest

U onim krajevima gde većinski žive Srbi nikad neće biti nezavisnog Kosova. To jeste moguće, ali samo uz tenkove, poručio Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je juče da sever Kosova nikad ne može biti deo takozvane lažne države Kosovo jer je to etnički čista srpska teritorija koju Albanci mogu da osvoje samo tenkovima, odnosno samo pokretanjem novog rata!

Ovakvo Dačićevo upozorenje usledilo je posle pretnji iz Prištine da bi sever pokrajine mogao da bude osvojen u akciji sličnoj hrvatskoj 'Oluji'. Ta pretnja upućena je neposredno posle objavljivanja predloga lidera SPS, koji se zalaže za podelu Kosova, odnosno za teritorijalno razgraničenje između Srba i Albanaca.

SEDNICA SB UN O KOSOVU, DAČIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Kažete Kosovo nije Srbija, a kad plaćamo njihove kredite ONDA JESTE?!

Nema rešenja bez nas

Ivica Dačić juče je rekao da bi njegov predlog upravo eliminisao uzroke za sukob između Srbije i Albanije.
- Pokušavam da predložim trajno rešenje jer se to rešenje bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava koje podrazumeva razgraničenje onoga što je srpsko i što je albansko. Postoji mogućnost da se napravi trajni dogovor, a u onim krajevima gde većinski žive Srbi, nikad neće biti nezavisnog Kosova. To jeste moguće, ali samo uz tenkove - kazao je Dačić za RTS i dodao:

Pitanje je ko bi kako prošao...
I u Prištini dobro znaju da je sever Kosova moguće osvojiti samo nekim novim ratom. A pitanje je ko bi u tom ratu kako prošao...
Orhan Dragaš

- Nema trajnog rešenja za Kosovo bez dogovora sa Srbijom. Mi nismo utvrdili granice ni sa BiH, a kamoli sa nekom tvorevinom koja sebe zove nezavisno Kosovo. Srbija nikad neće priznati lažnu državu Kosovo, to je jednostavno nemoguće da se dogodi i to treba da znaju svi i u regionu i u EU i u SAD - zaključio je Dačić.

Niko iz Vlade Srbije i drugih državnih institucija nije juče hteo da komentariše najnoviju poruku Ivice Dačića. Ipak na više važnih adresa nam je rečeno da je šef diplomatije rekao ono što jeste stav Srbije.

- Ne zaboravite da je i predsednik Vučić nedavno, povodom obeležavanja zločinačke 'Oluje', dao reč da će Srbija braniti Srbe od pogroma na svim njihovim etničkim prostorima. To, naravno, znači i na severu Kosova... - prokomentarisao nam je jedan od ministara.

IVICA DAČIĆ ZA PODELU KOSOVA! Ovo je konkretan predlog lidera SPS i šefa diplomatije!

Informer

Na severu Kosova živi 40.000 Srba

U četiri opštine na severu Kosova, koje se prostiru od obronaka Kopaonika do Ibra, živi oko 40.000 Srba.
Leposavić, severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan etnički su gotovo stopostotno srpska teritorija.

Na drugoj strani, komentarišući Dačićeve više nego jasne poruke, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je veoma važno što je pokrenut unutrašnji dijalog o Kosovu.

-Dačić je u pravu kad kaže da se do konačnog rešenja o Kosovu ne može doći bez Srbije. Kosovske vlasti su nekoliko puta pokušale avanturu sa uspostavljanjem vlasti u severnom delu Kosova, u delu gde je većinsko srpsko stanovništvo, i to se uvek neslavno završilo po njih. I u Prištini dobro znaju da je sever Kosova moguće osvojiti samo nekim novim ratom. A pitanje je ko bi u tom ratu kako prošao... - ističe Dragaš.

HOĆE DA DRŽE BALKAN NA UZICI! Velikim silama ne odgovara DIJALOG i trajno rešenje za Kosovo i Metohiju!

Ne bi im bio prvi put

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić podseća da su Albanci okupirali Kosovo primenom sile, te da ga s njihove strane ništa ne bi čudilo.

- Srbija ima puno pravo da traži ono što je njeno po svim zakonima i principima međunarodnih odnosa... Ipak, ne bi bilo prvi put da Albanci upotrebljavaju oružanu silu u ostvarenju svojih ciljeva. Kosovo je jedna separatistička tvorevina na Balkanu čije postojanje pomažu zapadne sile. Ipak, stvari u svetu se dramatično menjaju... - zaključuje Petrić.
 

Šta stoji u Dačićevom 'kosovskom predlogu'

* Potrebno je trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto da dobije i izgubi. To je ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske, unapred izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno ima vremena koliko hoćete...

*
Vekovima su antagonizovani srpsko-albanski odnosi, a posledica toga jeste progon srpskog naroda sa KiM i albansko otcepljenje te matične teritorije srpske nacije i kulture od srpske države u cilju stvaranja 'velike Albanije'. O Kosovu danas postoje uglavnom dve koncepcije. Celo Kosovo je srpsko ili je sve izgubljeno, mora se priznati nezavisno Kosovo. Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim istorijskim geopolitičkim uslovima unapred izgubljena bitka. Druga koncepcija je pogubna jer polazi od toga da je sve rešeno i sve izgubljeno...

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ode niz vodu

pre 6 godina

a sata je sa oneim delom Kosova gde Srbi nisu većina?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija