• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

18.08.2017

21:09

TRAMP OD VUČIĆA TRAŽI REŠENJE ZA KOSOVO: Albanci u panici, predsednik SAD bi mogao da podrži PRIPAJANJE SEVERA SRBIJI!

Politika

TRAMP OD VUČIĆA TRAŽI REŠENJE ZA KOSOVO: Albanci u panici, predsednik SAD bi mogao da podrži PRIPAJANJE SEVERA SRBIJI!

Podeli vest

Donald Tramp preko potpredsednika Majka Pensa od Aleksandra Vučića zatražio konkretan predlog za konačno rešenje kosovskog problema. Albanski lobisti u strašnoj panici, plaše se da bi Tramp mogao da podrži rešenje kojim bi se sever Kosova pripojio centralnoj Srbiji

Američki predsednik Donald Tramp diplomatskim kanalima je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražio da predloži konačno rešenje za kosovski problem, tvrde izvori Informera iz jedne od najuticajnijih zapadnih ambasada.

Tramp je, kako saznajemo, preko svog potpredsednika Majka Pensa poslao jasnu poruku srpskom lideru da je spreman da sasluša konkretan predlog za rešenje vekovne krize u južnoj pokrajini. Ova informacija izazvala je strašnu paniku među albanskim lobistima u Vašingtonu, koji strahuju da bi američki lider mogao da podrži rešenje kojim bi se sever Kosova pripojio teritoriji centralne Srbije!

Priština u šoku

Prema rečima naših izvora, Vučić i Pens bi o ovoj temi trebalo da pričaju već u septembru, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN o Kosovu. Potpredsednik SAD bi potom trebalo da konkretan srpski predlog prenese Donaldu Trampu.

Srpski argumenti
Ako je Tramp zaista spreman da sasluša srpske argumente, onda je to jako dobra vest...
Aleksandar Pavić, analitičar ruskog Fonda strateške kulture

- Pens je srpskom predsedniku već preneo jasnu Trampovu poruku da je spreman da sasluša i razmotri konkretan predlog za rešenje kosovskog problema. Američki lider je zainteresovan da čuje srpske argumente u ovom slučaju. Vučić bi svoj predlog trebalo da preda Pensu već u septembru, za kada je zakazana sednica Generalne skupštine UN o Kosovu... - objašnjava Informerov sagovornik.

Beta

mojugao

HAŠIM TAČI
'PREDSEDNIK KOSOVA'

Jedini put do okončanja nesporazuma je postizanje istorijskog sporazuma Kosova i Srbije, a to bi obuhvatilo i međusobno priznanje. Postizanje tog cilja izuzetno je teško i zahteva hrabrost i mudrost.

Ova diplomatska inicijativa Vašingtona, dodaje, jako je uplašila šiptarske lobiste u Americi.
- Albanci su u strašnoj panici zbog ovoga. Njihov glavni strah je da bi Tramp mogao da prihvati rešenje kojim bi se sever Kosova pripojio centralnoj Srbiji. Digli su na noge svoje veze i uveliko lobiraju protiv bilo kakvog 'srpskog rešenja' - podvlači naš sagovornik.

Niko juče u vrhu vlasti nije želeo da zvanično komentariše naša saznanja. Nezvanično, međutim, rečeno nam je da postoji mogućnost da se Vučić i Tramp i lično sretnu do kraja godine i razgovaraju o ovoj temi.
- Postoji ideja da Vučić sa delegacijom eksperata za kosovsko pitanje otputuje u Ameriku i sastane se sa Trampom... - otkriva naš izvor blizak Predsedništvu Srbije.

VUČIĆ SA TRAMPOM O PITANJU KOSOVA: Do kraja godine planiran susret predsednika Srbije i SAD!

Kritikovao NATO agresiju na Srbiju

Tramp je, podsetimo, 1999. godine gostovao kod Lerija Kinga na CNN i kritikovao NATO agresiju na Srbiju.
- Ja bih to uradio drugačije. Pogledajte haos koji su stvorili na Kosovu. Možemo reći da smo izgubili malo ljudi. Naravno, bili smo u avionima 75.000 metara u vazduhu iznad i bacali bombe. Pogledajte šta smo uradili u toj zemlji, tim ljudima i koliko smrti i stradanja smo prouzrokovali - istakao je Tramp tom prilikom.

Aleksandar Pavić, analitičar ruskog Fonda strateške kulture, na drugoj strani, upozorava da ipak nema nikakvih indicija da se stav SAD po pitanju Kosova promenio.
- Naravno, ako je Tramp zaista spreman da sasluša srpske argumente, onda je to jako dobra vest. Naš srpski predlog za rešenje kosovskog problema morao bi da bude predstavljen isključivo u okviru Ustava Srbije. Mi ne smemo da prihvatimo nasilnu otimačinu dela suverene teritorije Srbije - naglašava Pavić.

Imamo veliku šansu

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da je vrlo ohrabrujuće to što jedna dominantna zapadna sila konačno želi da sasluša Srbiju.
- Budući da Zapad u slučaju Kosova do sada nije imao mnogo sluha za naše argumente, sada posle ko zna koliko decenija imamo šansu koju bismo morali da iskoristimo. Sve ovo baca novo svetlo na poziv predsednika Vučića na dijalog o Kosovu. Svako ko odbije da u njemu učestvuje ili kritikuje tu inicijativu zaista ima zle namere i pitanje je za koga zapravo radi... - zaključuje Deđanski.

 

'Blumberg': SAD smanju pomoć Srbiji

Informer

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokušaće drastično da umanji novčanu pomoć koju pruža zemljama istočne Evrope, piše ugledna agencija "Blumberg".
"Predloženo je da se u 2018. opredeli 336 miliona dolara manje nego ove godine. Među zemljama za koje su planirani rezovi nalazi se i Srbija, kojoj je ove godine namenjeno 23,4 miliona dolara za unapređenje vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika i terorizma. Za sledeću godinu planira se skoro 45 odsto manje sredstava, navodi "Blumberg".

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sreten

pre 6 godina

ZSO bi to nesmetano i omogućila i zato su Albanci tu obevzu pored i drugih brojnih obaveza iz sporazuma odlagali.

ceca

pre 6 godina

Rešenja za kosovski problem ima i treba dobro proceniti gde podvući crtu.

Jevrem

pre 6 godina

Covek se trudi da bude realan i nepristrasan, zato tako i razmislja.

Stanko

pre 6 godina

Србија ће повратити назад своје Косово ако треба део по део.

marko

pre 6 godina

samo da se radi i da se sada svi borimo za svoja prava.

Stanko

pre 6 godina

Србија не да своје Косово никоме , вратићемо ми наше Косово .

BorisDe

pre 6 godina

Cekajte, kako to mislite \"sever pripojio \" kad je nasa celokupna zmlja Kosovo. Sta to namestate? Amerima 14 dana da napuste bondstil i pakt sa Rusijom. To bi bio pravi odgovor, sve ostalo je izdaja.\n

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija