• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

18.08.2017

20:20

PRLJAVA IGRA PRIŠTINE I ZAPADA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Šiptari teraju UNMIK, hoće da osvoje sever Kosova!

Politika

PRLJAVA IGRA PRIŠTINE I ZAPADA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Šiptari teraju UNMIK, hoće da osvoje sever Kosova!

Podeli vest

Priština dobila podršku SAD, Britanije i Francuske za svoj zahtev za povlačenje misije UNMIK sa Kosova i Metohije. Rusi tvrde da se iza toga krije plan za nasilno osvajanje severa pokrajine

Kosovski Albanci uz pomoć svojih zapadnih mentora pokušavaju da uklone misiju UNMIK sa KiM kako bi odmah posle toga nasilno osvojili sever pokrajine, upozoravaju ruski bezbednosni stručnjaci.

Zahtev o povlačenju UNMIK sa Kosova na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o stanju u srpskoj pokrajini, pored Prištine podržali su i predstavnici SAD, Velike Britanije i Francuske. S druge strane, Rusija je čvrsto bila protiv takvog scenarija.

Za Srbiju to presudno

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je za Srbiju i te kako važno da UNMIK ostane na Kosovu.

Zapaljiva situacija
Nastavljaju se napadi na Srbe, paljenje njihove imovine. Situacija na terenu zahteva pažljivu međunarodnu pažnju i kontrolu...
Vladimir Safronkov, ruski izaslanik u UN

- Ne postoji saglasnost velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se tema Kosova skine s dnevnog reda UN i da se ukine ta misija na KiM. Takav zahtev su prvi put pored Prištine iznele i neke zapadne zemlje. Za nas je važno da se međunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje u pokrajini- naveo je Dačić i dodao da će oko situacije u regionu sledeće nedelje telefonom razgovarati generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun objašnjava i da je UNMIK preko Rezolucije 1244 garant celovitosti Srbije.

TAČI SANJA RAZMENU AMBASADORA BEOGRADA I PRIŠTINE! Ko o čemu Zmija o priznanju Kosova!

Tanjug

mojugao

GORAN RAKIĆ
SRPSKA LISTA

Svako smanjenje ili obezvređivanje UNMIK misije išlo bi direktno na štetu srpskog naroda i svih nealbanskih zajednica. Ta misija smeta onima koji podržavaju nastojanja da se KiM otrgne od Srbije.
antrfile 4

- Kad već ne mogu da uguraju Kosovo u UN, onda pokušavaju da oteraju tu međunarodnu misiju iz pokrajine. Njeno prisustvo je garant stabilnosti i primene rezolucije 1244, koja potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom. Kad bi se UNMIK ukinuo, ne bi bilo ni rezolucije i time bi se umesto nadziranog statusa otvorio put ka potpunoj secesiji - kaže Drecun i podvlači:

- Iako je u praksi prisustvo UN simbolično, ta misija može svojim autoritetom da utiče na stanje na KiM. Ako bi otišao UNMIK, onda bi se otvorilo i pitanje prisustva KFOR. A sve to vodi ka nestabilnosti.

Da se iza inicijative za sklanjanje UNMIK s Kosova kriju opasni planovi Prištine, upozorava i bivši operativac DB Božidar Spasić.
- To je nova pretnja i pritisak na Srbiju. Činjenica jeste da bi bezbednosna situacija za Srbe i sve nealbance na Kosovu bila znatno teža kad tamo ne bi bilo predstavnika UN. Prisustvo Rusa u UNMIK održava koliko-toliko bezbednosnu situaciju pod kontrolom i Šiptari ne smeju tek tako da pokreću jednostrane akcije. Zna se da je sever njima trn u oku, a naši prijatelji iz Rusije i Kine su garant rezolucije 1244 - kaže Spasić.

PRLJAVA ŠIPTARSKA IGRA: Albanci daju milione Trampu da utiče na Vučića?!

Vrlo je opasno

Informer

čekajtebre!

DUŠAN PROROKOVIĆ

Centar za STR. alternative

Zapad dosad nije iskazivao volju da govori o razgraničenju na KiM. Oni žele da Srbija omogući Kosovu učlanjenje u UN, a to je skopčano i sa američkim težnjama da se NATO proširi na čitav Balkan.

Koliko je ovakav scenario opasan, upozorila je i ruska državna agencija TASS u tekstu pod naslovom "Rusija i Zapad se spore oko ukidanja UN mirovne misije na KiM".

- Aktivnosti Prištine usmerene su ka zloupotrebi imovine u vlasništvu državnih struktura i kompanija u Srbiji, kao i imovine SPC. U regionu se nastavljaju napadi na Srbe, paljenje njihove imovine, pokušaji da se spreči povratak izbeglica. Situacija u regionu još zahteva pažljivu međunarodnu pažnju i kontrolu - preneo je TASS reči zamenika ruskog izaslanika u UN Vladimira Safronkova.

Đurić: UNMIK neprijatan svedok zlodela

Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje da je UNMIK "neprijatan svedok" za sve one koji u pokrajini krše međunarodno pravo.
- UNMIK je neprijatan svedok ilegalne secesije naše južne pokrajine, pogroma i zločina. Sad te zemlje koje su pre samo nekoliko godina pokušale da prekrajaju naše granice govore tobože da nikakve granice ne mogu da se prekrajaju. Oni bi da sakriju i UNMIK i da se naprave da je sve oduvek bilo onako kako su oni planirali... - istakao je Đurić za RTS.


 




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milena

pre 6 godina

Jedinog svedoka UNMIK hoce da sklone sa Kosova jer vide zlocin i pogrom prema srpskom narodu.

Sloba

pre 6 godina

Albanci sa Kosova shvatite da ako krenete ima da vas pregazimo kao plitak potok ...

Marko

pre 6 godina

Ja ne idem u boj po tome kolika je sila koja me napada , već kolika je svetinja koju branim.

duca

pre 6 godina

UMNIK treba da ostane na KIM i da odrzava bezbednost, mir i stabilnost.

Savo

pre 6 godina

Zapad izgleda namerno zeli da izazove nestabilnost na Balkanu,a posebno na KIM.

Maja

pre 6 godina

Srbija neće više ikom dozvoliti da ubija Srbe , naš odgovor će biti munjevit i jak.

Danilo

pre 6 godina

Siptari ne znaju za red,oni su narod zaostali u 18 veku.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17