• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.08.2017

08:15

RUŽIĆ: Zamrznuti konflikt nije rešenje za Kosovo

Politika

RUŽIĆ: Zamrznuti konflikt nije rešenje za Kosovo

Podeli vest

Unutrašnji dijalog koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, državnička je, mudra i hrabra odluka i bitno je da iznedri određene pravce kuda srpsko društvo treba da ide u pogledu razvezivanja kosovskog Gordijevog čvora, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić

Ružić je rekao da je kroz ovaj dijalog potrebno sagledati realne pokazatelje stanja na Kosovu i Metohiji i mogućnosti da se, uz realizaciju Briselskog sporazuma, uvaže interesi Srba sa KiM, očuva naša kulturna baština i uvede funkcionalna eksteritorijalnost za manastire SPC, koja je predviđena Ahtisarijevim planom.

- Naravno, bez priznavanja nezavisnosti Kosova - istakao je za današnje izdanje "Politike" Ružić koji smatra da zamrznuti konflikt nije rešenje za Kosovo.

"Oni koji su za zamrznuti konflikt znamo kako su prošli kada je Koštunica zabijao glavu u pesak i nije želeo da u međunarodnoj areni uopšte učestvuje kako bi oprededljivao sudbinu sopstvenog naroda. Taj model se pokazao neuspešnim", kazao je Ružić.

Na pitanje da li je pogrešna pretpostavka onih koji misle da ćemo za konačno rešenje kosovskog problema kao nagradu dobiti ubrzan ulazak u EU, Ružić odgovora da olako obećana brzina nije nešto što je potrebno Srbiji.

- Srbija je ozbiljna država i mi ne trgujemo Kosovom - poručio je Ružić.

Ružić, koji je i potpredsednik SPS-a, naveo je da je važno da se svi zainteresovani društveno značajni akteri i drugi koje dotiče ovo pitanje uključe i iznesu svoj stav.

O tome do kada bi mogao da traje taj unutrašnji dijalog, Ružić kaže da to zavisi od dinamizma onih koji su učesnici i da smatra da to treba da bude završeno u nekom razumnom roku.

- Činjenica da je predsednik republike pokrenuo jednu ovakvu inicijativu govori u prilog tezi da se svakako ne radi o godinama - dodao je Ružić.

Govoreći o mogućnosti podele Kosova, Ružić je rekao da možemo razgovarati o različitim modelima kojim bi se na sveobuhvatan način razrešilo jedno od pitanja koje imamo ovde u regionu jednim, ukoliko je moguće, istorijskim dogovorom.

- Ovo nije svakako jedan i jedini predlog o kome se govori u ovom unutrašnjem dijalogu, to je prosto jedan od modela da se dođe do nekog kompromisa... - naveo je Ružić.

On je istakao da se ovde ne radi isključivo o kompromisu između Srba i Albanaca sa KiM nego o jednom dubljem i širem kompromisu koji tretira i pitanje odnosa Albanije i Srbije, a kroz kontekst regionalne saradnje i potrebe da obezbedimo političku stabilnost kako bi ekonomski prosperitet uopšte bio moguć.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cezar

pre 6 godina

Da prodamo mi njima kosovo, oni nama pare mi njima njihovo

Sara

pre 6 godina

Kosovo se ne sme dati. Ono je nezakonito oteto i kada se u svetu ponovo uspostavi pravni sistem Kosovo će biti srpsko.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija