• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2017

13:03

POPOVIĆ U ŠIDU: Digitalizacija šansa za nova radna mesta!

Politika

POPOVIĆ U ŠIDU: Digitalizacija šansa za nova radna mesta!

Podeli vest

Digitalizacija je šansa za nova radna mesta i ostanak mladih u Srbiji, poručio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović dodajući da je način na koji se sprovodi državni konkurs za podršku inovacijama jedan od najboljih primera primene digitalizacije i seče birokratije koja opterećuje privredu

Popović je na konferenciji za novinare u Šidu, nakon predstavljanja konkursa za podršku inovacijama za kompanije iz tog regiona, ukazao da je proces prijavljivanja na konkurs skoro u potpunosti digitalizovan, bez nepotrebne administracije, dok se evaluacija projekata obavlja putem internet portala Fonda za inovacionu delatnost.

On je dodao i da je ceo proces potpuno transparentan te da su Vlada Srbije i Fond koristili, u pripremi konkursa i iskustva koje su imale zemlje sa najvećim i najbržim razvojem inovacija i tehnologija, a to su pre svega Švajcarska, Izrael i Finska.

- Fond je izuzetno kvalitetna struktura koja je ovaj proces, koristeći i međunarodna iskustva i znanja, napravila apsolutno transparetno - rekao je Popović.

On je podsetio da je Srbija proglasila digitalizaciju kao jednim od glavnih prioriteta u narednim godinama i podsetio da danas u svetu intezivna primena digitalizacije u industriji omogućava tim zemljama koje je primenjuju najbrži ekonomski rast i ključnu konkuretnost na vrlo zahtevnom evropskom tržištu.

- Proces digitalizacije u industriji stvara novu vrednost i povećava naš izvozni potencijal. Zato je digitalizacija šansa za nova radna mesta i za ostanak mladih u Srbiji - rekao je Popović.

On je istakao i da je proces digitalizacije danas najvažniji generator ubrzanog rasta i ključna konkurentska prednost, te da Srbija, kroz ubrzavanje procesa digitalizacije i primenu inovacija i novih tehnologija u industriji, ima šansu da uhvati priključak sa drugim razvijenim zemljama u Evropi i svetu.

Popović je naveo i da je uveren da Srbija ima znanje i potencijal da ceo region predvodi u novo digitalno doba.

On je dodao i da konkurs, putem kojeg Vlada Srbije bespovratno dodeljuje više od 330 miliona dinara za podršku inovacijama, traje do 1. septembra i da kompanije mogu da apliciraju za dva programa.

- Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 10 miliona dinara, dok je drugi program namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, a koje mogu da konkurišu za sredstva u visini do 37 miliona dinara - rekao je Popović.

On je podsetio da ovi konkursi postoje već pet godina, da je bilo nekoliko poziva sa manjim sredstvima jer su to bili pilot projekti te da su kompanije imale mogućnost da konkurišu.

- Sada su sredstva veća, a tek u budućnosti, od sledeće godine, očekujemo da će biti mnogo veća i kompanije mogu da konkurišu isključivo sa novim projektima - rekao je Popović.

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković rekao je da je želja opštine da građani Šida ostaju u toj opšti pod krovom Srbije.

- Vrlo značajna poseta i nadam se da će biti od velike pomoći biti našim privrednicima, mladim preduzećima… - rekao je Vuković.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac podsetio je da programi koji su danas predstavljeni u Šidu - Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija od ove godine postaju stalni programi Fonda i prvi put se u potpunosti finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a u skladu sa projektom unapređenja konkuretnosti zapošljavanja.

- Ovi programi u formi pilot programa uspostavljajani su još 2011. godine i tada su finansirani iz predpristupnih fondova EU - podsetio je Rakonjac.

Kako je naveo, u periodu između 2011. i početka 2016. godine primiljeno je oko 470 prijava , finansirano je 52 projekta sa ukupno šest miliona evra i preduzeća koja su prošla kroz programe danas imaju blizu 400 zaposlenih više nego na samom početku kada su uopšte aplicirali za programe.

- Ovde se radi o radnim mestima koja su visoko kvalifikovana i po pravilu su plaćena iznad proseka. Prihodi tih preduzeća koja su prošla kroz naše programe su udvostručeni, a oni prihodi ostvareni po osnovu izvoza su čak upetostručeni - rekao je Rakonjac.

Navodeći da Srbija ima potencijala kada su inovacije u pitanju što je prepoznala i Vlada Srbije, on je podsetio da je ministar Popović najavio nova ulaganja u narednom periodu i pozvao sve da prate programe Fonda i prijave se.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Isidora

pre 6 godina

Samo treba gledati sta radi svet i kopirati to. Oni su u proces inovacija i digitalizacije ušli odavno, i pogledajte gde su sad. Kasnimo dosta, ali ako se nastavi da se radi, valjda ce biti nekih rezultata.

Aleksandar

pre 6 godina

Najbitnija stvar od svega je sto je ovo povoljnost za male kompanije, a Srbija danas samo jacanjem malih i srednjih kompanija moze da ojaca privredu.

Milos Zdravkovic

pre 6 godina

Procesi inovacije nisu nesto za sta se moze reci da mozemo bez toga. Jednostavno ne mozemo jer trziste ne trpi nista bilo kakav zaostali sistem.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

ne da si u pravu nego 100 % samo me brine to sto elementi sistema nisu ni na analognom nivou a digitalni koncept ni ne shvataju .zato bratac moj treba prvo napraviti ono sto treba da digitalizujes . mi jesmo zemlja cuda ili ti cudovista ali nismo zemlja carobnjaka. prvo stvori bazu a to moze u nasim uslovima samo poljoprivreda pa tek onda sanjaj digitalne snove . deca se odpozadi ne prave.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija