• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2017

15:46

DAČIĆ PORUČIO PREVRTLJIVOM ZAEVU: Može i Srbija da promeni stav o imenu Makedonije - PA DA BUDETE BJRM!

Politika

DAČIĆ PORUČIO PREVRTLJIVOM ZAEVU: Može i Srbija da promeni stav o imenu Makedonije - PA DA BUDETE BJRM!

Podeli vest

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesco, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije

- Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesco, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložicu predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u Unesco, ima u vidu poziciju Evropske unije - istakao je Dačić za Tanjug.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Ime te države je predmet sporenja sa Grčkom, koja osporava naziv Makedonija.

Dačić ukazuje da je najava zvaničnog Skoplja da će u glasanju za članstvo Kosova i Metohije u UNESCO imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, "direktno suprotna svim dosadasnjim izjavama makedonskog premijera Zaeva, da će Makedonija biti uzdržana".

On je istakao da je Zaev, osim javnih izjava na tu temu, stav o uzdržanosti izneo i premijerki Brnabić u Trstu.

Promena stava će, poručuje šef srpske diplomatije, "direktno uticati na naše dobrosusedske odnose", ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dobri odnosi su naš cilj, ali samo na bazi reciprociteta.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 6 godina

A sta ce Dacic uraditi ako i Crna Gora glasa za prijem Kosova u Unesko?

Vrca

pre 6 godina

To uopste nije iznanedjenje,Zaev je prodao sopstveni narod Siptarima,to nije uradio verovatno bez velike apanaze.Vratiti im istom merom!

Moris

pre 6 godina

Bez sile (jake vojske) nema uspesne diplomatije. Tu cinjenicu ministar zna.Izrael je primer male zemlje sa jakom vojskom, koja ne pravi kompromise. Setite se spora sa Turskom nedavnosa brodom kojemu nisu dozvolili prolaz do palestinaca. Mi se kao mnogo ljutimo na Makedoniju, pa valjda znamo da je veliki deo EU i SAD izvorni uzrok celom problemu. Trebalo bi po logici da se nanjih "vise ljutimo".na njih ne smemo, vec se izvinjavamo sto su nas tukli!

AS

pre 6 godina

IVICA JE OVOG PUTA U PRAVU. UPOTREBITI ISTI ARŠIN PREMA NJIMA.

ugljesa

pre 6 godina

na njegovu promenu stava utice eu kojoj se tezi ili da se udje u eu i nato i tada niko nece da nas dira ili u savez sa rusijom samo je razlika sto bi u nato i eu usli kao beogradski pasaluk a sa rusima u njihov savez barem sa ovim sto imamo danas i sigurno bi pripoili i republiku srpsku

knez

pre 6 godina

situacija je vrlo zabrinjavajuca da se kaze eu nam radi iza ledja a da sa druge strane se kaze eu nema alternativu da li mi volimo stokolmski sindrom kao nacija i da volimo i da postujemo onog ko radi protiv nasih interesa cemu tuzbalice i kome se zalimo kada nas ponizavaju nasi prijatelji iz eu

nenad

pre 6 godina

Mi tu nista ne mozemo promeniti. Makedonija je slobodna i suverena drzava. Zasto nije nama nakloljena? Ne znam.

Ante

pre 6 godina

Evo novih imena za " Skoplje"! Bugarska južna provincija! Grčka severna Makedonija! Vardarski bugarski kanton! Kanton pasulj tetovac!

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Frapira podrška koju Zaev i aktuelna vlada imaju od gradjana Srbije. Mislim da više kritike, na postupke aktuelne makedonske vlade, imaju Makedonci. Neverovatan je odijum, koji izaziva svaki potez ove, ili bilo koje prošle srpske vlade kod jednog dela gradjana Srbije?! Mislim da u takvim stavovima ne postoji "ni gram" logike, da u njima nema nikavih argumenata, već da se takvi stavovi zasnivaju na mržnji prema aktuelnom Predsedniku i SNS?! Imam utisak da bi pristali da "udave" Srbiju samo sa da će na taj način udaviti i aktuelnu vlast u Srbiji?! Mislim da su potezi srpske vlade, kada je u pitanju ponašanje Makedonije, razumni, upozoravajući, kao i da sve buduće odluke srpskih vlasti moraju biti zasnovane na reciprocitetu. Ukoliko zaista Makedonija preuzme "čast" da na dnevni red stavi prijem kvazi države, nazvane "kosova" u UNESCO, treba razmotriti da se odluka o priznavanju imena Makedonije "uskladi" sa većinom u EU i da se Makedonija vodi pod imenom BJRM, kao što je slučaj kod većine država sveta i EU, Baš onako kako to radi Makedonija, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i prijem u UNESCO?! I mi možemo da "uskladjujemo" mišljenje sa većinom, makar od toga nemali nikakve koristi, isto kao i Makedonija?! Veliki deo gradjana Srbije, što prosto frapira, odnosi se prema Makedoniji kao da smo mi njihova kolonija, pomoću koje oni treba da namire neke svoje interese, dok se bilo kakva reakcija sa srpske strane proglašava "huškanjem" i duvanjem u "ratne trube"?!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija