• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2017

13:23

AMFILOHIJE PORUČIO MARKOVIĆU: Obnovite crkvu Svetog Petra na Lovćenu - IZVADITE NJEGOŠA IZ TAMNICE!

Politika

AMFILOHIJE PORUČIO MARKOVIĆU: Obnovite crkvu Svetog Petra na Lovćenu - IZVADITE NJEGOŠA IZ TAMNICE!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio je od premijera Duška Markovića obnavljanje porušene crkve Svetog Petra i da se Njegoš sahrani u njoj, što mu je bila, kako kaže, i poslednja želja

Mitropolit je rekao u Budvi da je Markoviću s tim u vezi uputio pismo i izrazio nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je to neophodno učiniti.

Podsetio je da to nije prvo pismo koje je uputio jednom crnogorskom premijeru sa istim zahtevom. Učinio je to kaže i dok je premijer bio Igor Lukšić, pa potom Milo Ðukanović i sada kada je premijer Marković.

- Podsetio sam ga da se vrati crkva na Lovćenu: neka mauzolej ostane tu, neka to svedočanstvo jednog vremena i odnosa prema Njegošu, koji nije njegoševski. Da se Njegoš izvadi iz tamnice. Za one koji ne veruju u svece na Lovćenu su sada mošti Njegoševe i to izrešetane munjama i gromovima i prebacivane šest puta. Njegoš je po tome jedinstven u Evropi i svetu, jer je šest puta njegov grob prekopavan, i nadamo se da će sedmi put, sedam je sveti broj , da ćemo ga vratiti u njegovu crkvicu - naveo je Amfilohije, prenosi Portal Vijesti.

Amfilohije je kazao da je Njegoša sustiglo ono od čega se bojao, a to je zlo domaće.

- Zlo domaće je upravo njega stiglo i danas vi imate Lovćen koji je jedina planina u svetu koja je tako zgažena, unižena, ponižena čija je utroba razorena - rekao je Amfilohije gostujući prvog dana festivala "Ćirilicom“ koji JU Narodna biblioteka Budve organizuje i realizuje u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

Predstavljajući svoju novu knjigu o Njegošu "Žitije svetog mitropolita Petra drugog - cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca“, Mitropolit je opisao mauzolej kao "simpatičnu zamisao skulptora Ivana Meštrovića, uz ocenu da je u pitanju „vaskrsavanje drevnih egipatskih piramida, mesopotamskih vladara kojima su podizane takve ogromne građevine“.

- Ali to nema nikakve veze sa onim istinskim, pravim Njegošem. Ali ima sa ideologijom koja je u to vreme vladala, ideologija takozvanog socrealizma, boljševička... Jedna megalomanija koja proslavlja ljudsku moć, silu, snagu, a čoveka tu nema, on nestaje. Kao što je nestao Njegoš, nestalo ono što je prema njegovoj meri bilo. Daće Bog da se obnovi porušena crkva na Lovćenu - kazao je mitropolit.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija