• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2017

14:25

POPOVIĆ U MOSKVI: Rusija otvorena za saradnju u IT sektoru!

Politika

POPOVIĆ U MOSKVI: Rusija otvorena za saradnju u IT sektoru!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnologiju Nenad Popović sastao se danas u Moskvi sa ruskim ministrom za veze i masovne komunikacije Nikolajem Nikiforovim i najavio skoro potpisivanje Memoranduma koji će biti platforma za saradnju srpskih IT i tehnoloških kompanija, istraživačkih instituta sa ruskim

Popović je nakon sastanka sa ruskim kolegom istakao da je ogroman potencijal ekonomske saradnje između Srbije i Rusije, a posebno potencijal koji je sada neiskorišćen, u saradnji u oblasti inovacionih tehnologija i nauci.

Ocenio je da je današnjim susretom otpočela potpuno nova era u razvoju ekonomskih odnosa u inovacionoj delatnosti i novim tehnologijama.

- Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu potpisati Memorandum o saradnji koji će biti platforma za svu moguću saradnju koju mogu da ostvaruju i naše mlade IT komanije i sve tehnološke kompanije, naučno istraživački instituti i akademska zajednica pogotovo u formi koja bi omogućila razmenu iskustava, kadrova, obuke, obrazovanja... - rekao je ministar Popović.

On je ukazao da je Rusija danas jedan od lidera u elektronskoj upravi, da možemo da koristimo ta iskustva i u tom smislu dodao da će nam ta zemlja na najbolji mogući način prezentovati sve što je uradila na tom polju.

Kako je rekao sa ruskim kolegom je razgovarao i o programu digitalne ekonomije i koristimo njihovo znanje i iskustvo ne samo u sferi državnih institucija nego pre svega u industriji, u primeni informacionih tehnologija u konkretnim industrijama, mašinogradnji, robotici, elektrotehnici, a naročito u prehrambenoj proizvodnji i poljoprivredi.

- Ruska strana je zaista potpuno otvorena za saradnju. Spremni su da nam pomognu u digitalizaciji Srbije, da razmene svoja iskustva i znanja i otvore sve one platforme na kojima su radili poslednju deceniju - naveo je Popović koji je naznačio i da je Rusija kao svoj prioritet za 2018. godinu postavila da 70 odsto građana koristi internet usluge države i gradova.

Popović smatra da razmena stručnjaka, mladih kompanija, a pogotovo obrazovnog kadra može mnogo da doprinese Srbiji posebno u procesu digitalizacije koji će se, očekuje, intenzivno razvijati u narednim godinama.

Tanjug

Podvukao je da Srbija ima potpuno slobodan pristup ruskom tržištu te da i IT kompanije i tehnološke kompanije mogu na tom tržištu da usluge i prozvode prodaju bez carina i imaju potpuno otvoren pristup.

Ministar je naznačio i da je dogovorena saradnja između naših tehnoparkova u Beogradu, Nišu i Novom sadu sa najmodernijim tehnoparkovima u Moskvi i Tatarstanu, što će, ocenio je, doneti mnogo obostrane koristi.

- Sa svoje strane Vlada Srbije će učiniti sve da omogući pristup našim IT stručnjacima, inženjerima na rusko tržište, a sa driuge strane ministar Nikiforov je izrazio želju da i njihove IT kompanije, a pogotovo investitori dođu u Srbiju i traže zajedničke projekte gde mogu da investiraju - rekao je Popović.

Siguran je i da će mlade srpske tehnološke kompanije, istraživački i razvojni centri, a pogotovo invacione kompanije imati mnogo mogućnosti za širenje saradnje sa ruskim kompanijama, a pogotovo investitorima.

Ministar je naznačio i da je preneo poruku rukovodstva Srbije i zahvalnost Rusiji i predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za vrlo principijelan stav po pitanju Kosova i Metohije i dodao da je politička saradnja na najvišem mogućem nivou i da je siguran da će i u budućnosti biti nastavljena.

Ruski ministar je istakao da Rusija i Srbija mogu da urade mnogo u sferi izgradnje digitalne ekonomije i dodao da je ruska strana raspoložena da razvija saradnju između srpskih i ruskih kompanija, uključujući i oblast startapova.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 2012. godine ukaz koji je definisao da u 2018. godini najmanje 70 odsto građana Rusije treba da koriste elektronske državne usluge. Danas na portalu državnih usluga je već registrovano 55 miliona korisnika. U 2017. godini naš strateški cilj je digitalna ekonomija - rekao je Nikiforov.

Nikiforov je istakao i da bez informacionih tehnologija ne može da postoji pojam kao što je digitalni suverenitet.

- Spremni smo da delimo naša iskustva u toj oblasti sa Srbijom. Rusija je pouzdan i otvoren partner za široki spektar tehnološke saradnje. Mi se zalažemo da se na osnovu međunarodnog prava izrade opšta pravila kako države treba da se ponašaju u inovacionoj sredini - zaključio je Nikiforov.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija