• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

25.08.2017

09:28

PAKLENI ŠIPTARSKI PLAN! Ovo je Tačijev recept za formiranje vojske Kosova - IZMIŠLJAJU MANJINU DA DOBIJU VEĆINU!

Politika

PAKLENI ŠIPTARSKI PLAN! Ovo je Tačijev recept za formiranje vojske Kosova - IZMIŠLJAJU MANJINU DA DOBIJU VEĆINU!

Podeli vest

Milo Đukanović i Hašim Tači još uoči izbora u Crnoj Gori postigli su dogovor: Albanci iz Crne Gore će da glasaju za Milove, a zauzvrat se Crnogorcima sa Kosova priznaje crnogorska zajednica i dobijaju jedno poslaničko mesto, što otvara vrata za formiranje kosovske vojske, piše Sputnjik

Činjenica da politički haos u Prištini može i te kako da naškodi i Beogradu nije ništa ako se u obzir uzme ono što bi nova vlada Kosova mogla da priredi Srbiji. Kako nezvanično saznajeportal Sputnjik, uporedo sa pregovorima oko buduće parlamentarne većine u prištinskom parlamentu, teku i pripreme za transformaciju Kosovskog bezbednosnog korpusa u Vojsku Kosova, čije formiranje će biti prva stavka nove vlade i parlamenta u Prištini.

Naime, kako prenose naši dobro obavešteni izvori, albanske stranke, pre svih, partija Hašima Tačija, kojom rukovodi Kadri Veselji (DPK), obezbedila je tri od četiri manjinska glasa za izglasavanje Zakona o formiranju vojske Kosova.

Zasad su dva sigurna - jedan iz Bošnjačke zajednice, a drugi iz srpske (nije sa Srpska lista). Za oba ova poslanika već su predviđene funkcije u parlamentu Kosova čim ovaj bude oformljen. Treći glas Tači očekuje od Crnogoraca sa Kosova, koji je još u februaru najavio da će odmah po formiranju skupštine doneti Ukaz priznanju o crnogorske zajednice na Kosovu, čime će oni steći pravo na jedno poslaničko mesto u Skupštini Kosova.

Iako sada ne izgleda tako, može se očekivati da će politički dogovor u Prištini "pasti“ u prvoj nedelji septembra, ako ne i ranije. Kako se saznaje, Zakon o vojsci Kosova mogao bi da se nađe na stolu pre lokalnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 22. oktobar ove godine.

S obzirom na to da su neki politički predstavnici Crnogoraca sa Kosova već preko albanskih lista, odnosno koalicije PAN, učestvovali na izborima, očekuje se da, odmah po formiranju parlamenta i vlade, Tačijev ukaz bude usvojen, čime bi automatski i crnogorska manjina sa Kosova dobila zvanično mesto u parlamentu (stolicu bi im ustupila stranka DPK).

Predstavnici Crnogoraca sa Kosova nisu želeli da razgovaraju na ovu temu za naš portal, uz napomenu da treba sačekati, i videti prvo da li će "Albanci održati riječ“.

Tu „riječ“, kako reče naš sagovornik, dogovorili su još pre crnogorskih izbora Milo Đukanović i Hašim Tači, tokom Milove posete Prištini.

No, da je ona stara poslovica „gde ima dima, ima i vatre“ tačna, moglo se zaključiti posle nedavne sednice Sveta bezbednosti UN, gde je posle verbalnog okršaja ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i predstavnice Kosova u Americi Vljore Čitaku, Udruženje Crnogoraca sa Kosova stalo na stranu kosovske predstavnice. Oni su saglasni sa rečima ambasadorke Vljore Čitaku, koje je izgovorila na sednici Ujedinjenih nacija „da je Kosovo nezavisna država koja pripada Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima, Turcima i svim ostalim građanima“.

„Udruženje je ocenilo da je to potvrda institucija Kosova da će crnogorska zajednica u najkraćem mogućem roku postati ustavna kategorija“, navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je izdalo ovo Udruženje.

Podsećanja radi, NATO, ali i međunarodna zajednica, jasno su stavili Prištini do znanja da nije moguće da dobije vojsku ako u parlamentu za to ne dobije i podršku manjinskih zajednice, kako Ustav Kosova i nalaže. Inače, na Kosovu deluje nekoliko stranaka i udruženja sa prefiksom "crnogorski“, a to su Udruženje Crnogoraca Kosova, Nove Snage, Narodna crnogorska partija Kosova, Udruženje Crnogoraca Kosova "Lovćen“, Crnogorska liberalna stranke i Udruženje Crnogoraca Kosova "Matica“.

U martu ove godine usvojena je i Strategija o integraciji i afirmaciji Crnogoraca u kosovsko društvo. Najneverovatnije je to da je na Kosovu registrovano samo 19 Crnogoraca koji su ostali tamo da žive, od 30.000, koliko ih je tamo živelo pre 1999.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija