• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

25.08.2017

11:00

MEKALISTER ZADOVOLJAN: Spor između Srbije i Makedonije rešen dijalogom bez eskalacije!

Politika

MEKALISTER ZADOVOLJAN: Spor između Srbije i Makedonije rešen dijalogom bez eskalacije!

Podeli vest

Predsednik Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je Brisel bio iznenađen sporom između Srbije i Makedonije i dodao da je sada zadovoljan da su zvaničnici obeju država omogućili da se do rešenje dođe dijalogom na diplomatskom nivou bez eskalacije

Najvažnije je, kaže, da na političkom nivou postoji permanentni proces dijaloga između prestonica ovih država.

- Dakle, za nas je možda bilo iznenađujuće što je iskrsao ovaj problem između Srbije i Makedonije, koje do sada uopšte nisu imale puno sporova. Ali, veoma sam zadovoljan što su dijalozi između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva, između Zaeva i premijerke Ane Brnabić i između ministara inostranih poslova, omogućili da se spor reši na diplomatskom nivu bez dalje eskalacije -  istakao je Mekalister tokom drugog dana boravka u Beogradu.

Sa srpskim zvaničnicima je kaže razgovarao o pitanju nedavnih kontroverzi između Srbije i Makedonije i dodaje da mu je rečeno da je to pitanje rešeno.

U četvrtak je, napominje, o tome diskutovao sa ministrom Ivicom Dačićem. 

- Rečeno mi je da je konflikt, ako ćemo ga tako nazvati, rešen. Tu je bio i poziv od svih institucija Evropske unije da obe strane ostanu smirene, koliko je moguće - rekao je Mekalister za Radio Slobodna Evropa.

NEPOŠTOVANJE GOSTA I BLAMAŽA SAŠE RADULOVIĆA: Napustio sastanak sa Mekalisterom 20 minuta pre kraja!

Mekalister je rekao da je to bio "poverljiv razgovor" i da zato ne može da govori o detaljima.

- Očigledno je da je Srbija bila razočarana određenim akcijama koje je Makedonija preduzela protiv srpskih diplomata. Mislim da su sada razjasnili situaciju, da su obe strane promenile mišljenje o tom pitanju i nadam se da nećemo videti ponavljanje koraka ili da se nešto poput ovoga neće događati ponovo - naveo je Mekalister.

Prema njegovim rečima, za EU je posebno interesantno to što Brisel želi dobre odnose između država u ovom delu Evrope. 

- Zbog toga smo vrlo uključeni i podržavamo dobrosusedske odnose, regionalnu saradnju, pomirenje. Zbog toga su države kao što su Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija otpočele takozvani "Berlinski proces", kako bi povezali te zemlje, koje još nisu članice EU, kako bi ih približili kroz evrointegracijske promene, kroz infrastrukturne i energetske projekte - podsetio je.

MEKALISTER OTKAČIO JANKOVIĆA I JEREMIĆA! Izvestilac evropskog parlamenta ZA INFORMER O BOJKOTU OPOZICIJE!

Upitan da li razume gde je interes Srbije da se uključuje u makedonske političke prilike i obratno, interes Makedonije da to čini u Srbiji, Mekalister kaže:

Ne mogu reći šta je bio razlog makedonskih akcija, šta im je bio motiv da učine tako nešto jer nemam informacije. Mislim da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da gledaju napred i da bi sve države Zapadnog Balkana trebalo da čine sve da ne blokiraju jedne drugu na njihovom putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Ukazao je da su Srbija i Crna Gora su na prvoj liniji evrointegracijskih procesa, ali i da, kako je rekao, "svih šest država imaju evro perspektivu".

- Makedonija je država koja je bila godinama blokirana, zbog spora oko imena sa Grčkom, i ja se još uvek nadam da će taj spor konačno biti razrešen. Tako da bismo i toj državi takođe mogli da ponudimo EU perspektivu i da zapravo učinimo nekoliko konkretnih koraka - kazao je Mekalister koji danas završava dvodnevnu posetu Beogradu, gde je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima dela opozicije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17