• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

28.08.2017

15:03

LAZANSKI: Kako je moćna i junačka CRNA GORA UDARILA ŠAMAR zahvalnosti RUSIJI!

Politika

LAZANSKI: Kako je moćna i junačka CRNA GORA UDARILA ŠAMAR zahvalnosti RUSIJI!

Podeli vest

Posle toliko godina i rata sa Japanom, Crna Gora je lupila pravi šamar zahvalnosti Rusiji. Prvo je ušla u NATO, koji je svojim širenjem na granice Rusije, zapravo, u suštini postao antiruski savez, da bi sada zvanična Podgorica poslala i svoju vojsku na paradu povodom 26 godina nezavisnosti Ukrajine, kaže Miroslav Lazanski, najavljujući novu emisiju "Na Nišanu" na portalu Sputnjik

- Godinama sam verovao da su tri stvari kod Crnogoraca praktično nepromenjive: crnogorsko čojstvo, junaštvo i gostoljubivost, ljubav koju gaje prema Rusiji, i u to da su sa Japanom još uvek u ratnom stanju - kaže Lazanski.

Za ovo treće, nastavlja Lazanski, kada sam o tome 1994. u Tokiju upitao načelnika Generalštaba japanskih odbrambenih snaga, generala Tecuu Nišimotoa, on me je nemo pogledao i počeo da se smeje. Dakle, u ovo treće sada nešto manje verujem.

- Doduše, i crnogorski istoričari sada se dosta trude da negiraju bilo kakvu pomisao da je Crna Gora kao saveznik Rusije 1904. godine objavila rat Japanu. Kažu, bilo je dobrovoljaca iz Crne Gore koji su se u tom rusko-japanskom ratu borili na strani Rusije, spominju se i pojedinci, kao dr Ante Gvozdenović, koji je bio u štabu ruskog generala Kuropatkina, pa Jovan Lipovac, koji je komandovao crnogorskim odredom u tom ratu, pa Aleksandar Saičić… Ruski je car u to vreme tvrdio "da je Crna Gora istinski i jedini prijatelj Rusije". Ljubav je bila obostrana, Rusija je finansijski pomagala Crnu Goru, obnavljala škole i crkve u Crnoj Gori, slala čak i odeću za dvor na Cetinju, slala žito za narod u Crnoj Gori, crnogorski je kralj bio i pukovnik ruske armije - ističe Lazanski i dodaje:

- Godine su prolazile, mnogo je Crnogoraca zaglavilo na Golom otoku zbog Staljina, procentualno možda čak i najviše, mnogo je Crnogoraca bilo na dužnostima političkih komesara u JNA. Zarađivalo se na remontu sovjetskih ratnih brodova u Arsenalu u Tivtu, dolazile su sovjetske podmornice, razarači, sve po propisima što se tiče pogona i naoružanja. Jugoslavija je vodila računa da posle svakog sovjetskog ratnog broda u naše luke uplovi američki ratni brod i obrnuto.

- Sad, posle toliko godina i rata sa Japanom, Crna Gora je lupila pravi šamar zahvalnosti Rusiji. Prvo je ušla u NATO, koji je svojim širenjem na granice Rusije, zapravo, u suštini postao antiruski savez, da bi sada zvanična Podgorica poslala i svoju vojsku na paradu povodom 26 godina nezavisnosti Ukrajine. Što nisu učinile, odnosno što su odbile neke mnogo starije članice NATO. Ovakav bahat, skoro neprijateljski potez Podgorice prema Rusiji izvan je tradicionalnih veza crnogorskog i ruskog naroda. Zar treba biti veći katolik od pape? Da li su crnogorski glavari svesni da onog časa kada uđu u NATO njihova upotrebna vrednost prestaje… - pita se Lazanski.

Miroslav Lazanski će danas ugostiti istoričara Aleksandra Rakovića, sociologa Slobodana Reljića, a iz Podgorice će se uključiti Marko Milačić. Emisiju „Na nišanu Lazanskog“ slušajte danas u 17 časova na talasima Radija Novosti na 104,7 megaherca i gledajte na Fejsbuku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikola

pre 6 godina

Koji "crnogorci? milo i klika oko njega, plus muslimani i siprari.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija