• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dobromirović

31.08.2017

20:30

DRŽAVA TRAŽI od Haškog tribunala: PUSTITE MLADIĆA NA VMA ILI ĆE ON UMRETI U HAGU!

Politika

DRŽAVA TRAŽI od Haškog tribunala: PUSTITE MLADIĆA NA VMA ILI ĆE ON UMRETI U HAGU!

Podeli vest

Vlada Srbije na prvoj narednoj sednici doneće odluku da od Tribunala zatraži prebacivanje generala Ratka Mladića na bolničko lečenje! Postoji velika opasnost da umre u ćeliji, tvrde u Vladi

Vlada Republike Srbije na prvoj narednoj sednici doneće odluku da se od Haškog tribunala zvanično zatraži hitno obezbeđivanje uslova za adekvatno lečenje generala Ratka Mladića jer postoji velika opasnost da bivši komandant VRS umre u zatvorskoj ćeliji!

Srpski ministri traže da se deluje brzo i spreči najgori scenario, na koji već mesecima upozoravaju Mladićeva porodica i advokati. Država očekuje da bi, posle zvaničnog zahteva, Haški tribunal mogao da zatraži garancije kako bi se Mladić prebacio na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beograd.

Dozvolili samo
dolazak lekara

Haški tribunal je do sada jedino dozvolio da lekari iz Srbije pregledaju generala Mladića
Rasim Ljajić, Savet za saradnju sa Hagom

Naši sagovornici, međutim, sumnjaju da će Hag pustiti generala na privremenu slobodu iako je u životnoj opasnosti.

Teorijske šanse

Advokat Branko Lukić, branilac Ratka Mladića, kaže za Informer da se nada da će inicijativa dati rezultat.

- Mi iz tima odbrane generala Ratka Mladića zaista smo zahvalni Vladi Srbije što se odlučila za ovakav korak i stav. Zbog narušenog zdravlja nećemo odustati od napora da generalu Mladiću obezbedimo adekvatno lečenje, koje očigledno ne dobija u Hagu. Nadamo se i da će haške sudije promeniti svoje stavove i da će konačno zaštititi Mladića od neprimerenog lečenja koje ima u pritvoru, jer je ono više nego opasno po njegov život - naglašava Lukić.

Tanjug

mojugao

DARKO MLADIĆ

GENERALOV SIN

Zaista se nadam da će inicijativa Vlade Srbije uroditi plodom i da će mom ocu konačno biti omogućeno adekvatno lečenje.

Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, podvlači da je država uvek davala garancije za haške optuženike iz Srbije.

- Izlazili smo u susret zahtevima odbrane za garancijama kako bi optuženici bili pušteni na privremenu slobodu do početka suđenja ili zbog lečenja. Hag je to retko odobravao jer smatra da je zdravstveni sistem Holandije u potpunosti osposobljen da pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu optuženima. Tako da ni u ovom slučaju ne treba u javnosti stvarati preterana očekivanja da će se to desiti. Naprotiv, mislim da su šanse da Mladić dođe u Srbiju na nivou teorije. Haški tribunal je do sada jedino dozvolio da lekari iz Srbije pregledaju generala Mladića... - podvlači Ljajić.

Vadiće se na rizik

Advokat Toma Fila, bivši branilac Slobodana Miloševića, uveren je da Mladića neće pustiti na lečenje jer to Haškom tribunalu nikako ne ide u korist.

- Nažalost, ne verujem da će zahtev Vlade Srbije uroditi plodom. U Hagu smatraju da svi zatvorenici u potpunosti imaju adekvatne uslove i da će, ukoliko puste Mladića na privremenu slobodu, biti negativnih komentara. Uostalom, vadiće se na to da Mladićev izlazak iz pritvora predstavlja veliki bezbednosni rizik jer je moguće da se on nikada više ne vrati u Hag. Ovako im je lakše jer mrtav Ratko Mladić nikome ne smeta... - zaključuje Fila.

Šta su rekli o zdravlju Ratku Mladiću

Vojislav Šešelj, lider SRS: Tabletama će ga održavati poluživog do prvostepene presude u novembru. Onda će mu dati lekove za razređivanje krvi i on će pre Nove godine u ćeliji umreti 'prirodnom smrću'

Dragan Den Ivetić, advokat: Ne daju nam generalovu medicinsku dokumentaciju, a on je u jako lošem, kritičnom stanju. Ako se ništa ne preduzme, Mladić živ neće dočekati izricanje presude

Pavel Dorohin, ruski poslanik: Mladiću je oduzeta čitava desna strana tela, a u haškom pritvoru kljukaju ga sa dvadeset tableta dnevno! General hitno mora na lečenje u Rusiju, u suprotnom - umreće

Jelena Guskova, ekspert za Balkan: Mladića je čekala soba u Nacionalnom naučno-praktičnom centru za kardiovaskularnu hirurgiju "Bakuljev". Međutim, nisu ga pustili




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija