• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

01.09.2017

17:32

MIRKO BAJIĆ, PREDSEDNIK SAVEZA BUNJEVACA ZA INFORMER: Hrvati svojataju Bunjevce u Srbiji!

Politika

MIRKO BAJIĆ, PREDSEDNIK SAVEZA BUNJEVACA ZA INFORMER: Hrvati svojataju Bunjevce u Srbiji!

Podeli vest

Trpimo strašne pritiske iz Zagreba da se izjasnimo kao Hrvati, posebno pred izbore i popise, a mi smo posebna etnička grupa koja ima svoj jezik i tradiciju. Sa Srbima smo veoma bliski, i po jeziku i po broju mešovitih brakova, kaže Bajić

Hrvatske vlasti na sve načine pokušavaju da na silu prisvoje više od 16.000 Bunjevaca koji žive u Srbiji, kaže za Informer Mirko Bajić, predsednik nekoliko udruženja koja okupljaju ovu etničku grupu.

Bajić kaže da Zagreb, posebno pred izbore i popise, preko raznih kampanja, ali i pretnji, vrši strašan pritisak da se Bunjevci u Srbiji izjasne kao Hrvati. Prema njegovim rečima, to se nikada neće dogoditi jer su oni posebna etnička grupa koja već vekovima živi u bliskim odnosima sa Srbima.

Strateški cilj Hrvata
Konačni, strateški cilj ovog projekta je da Bunjevci u Srbiji nestanu i stope se sa Hrvatima
Mirko Bajić

Zašto nisi Hrvat

Prema Bajićevim rečima, pritisak Zagreba na njegove sunarodnike traje već godinama, a cilj je da Bunjevci izgube svoj identitet i utope se u hrvatsku manjinu u Srbiji.

- Trpimo strašan pritisak od Hrvata, oni žele da nas prisvoje, da postanemo deo njihovog naroda. Ti pritisci su posebno jaki pred izbore i popise i traju već godinama. Sprovode se razne kampanje, a nekada dolazimo i u konkretne sukobe sa hrvatskom manjinom u Bačkoj. Dešava se da nas preteći pitaju zašto mi nećemo da budemo Hrvati?! Suština je da Bunjevci nisu Hrvati, već posebna etička grupa, koja govori svojim jezikom, a ne hrvatskim. Dešavalo se da predstavnici Hrvata na raznim manifestacijama spajaju njihove i naše običaje, pokušavajući da nas predstave kao jedan narod, što nije tačno. Čak su i naš nacionalni običaj dužijancu predstavili kao svoj, što je neverovatno. Konačni, strateški cilj ovog projekta je da Bunjevci u Srbiji nestanu i stope se sa Hrvatima - upozorava Bajić.

16,7
hiljada Bunjevaca živi u Srbiji prema poslednjem popisu

On napominje da etnička grupa kojoj pripada već vekovima živi u veoma bliskim odnosima sa Srbima i da su te veze neraskidive.

- Pričamo sličnim jezikom, imamo mnogo mešovitih brakova sa Srbima, ali i sa ostalim nacionalnostima koji žive na severu Bačke. Srbija kao država ni u jednom trenutku nije pokušala da sprovodi akt nasilne asimilacije, za razliku od Hrvata, koji to već dugo rade - rekao je Bajić, koji je i član Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Srbija uz manjine

Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je za Informer da je upoznata sa pritiscima koje Bunjevci imaju od strane Hrvata i napomenula da će ih država Srbija uvek štititi.

- Bunjevački nacionalni savet je prvi koji je formiran na teritoriji Srbije još 2003. godine. Svi drugi nacionalni saveti su formirani kasnije. Znamo da poslednjih godina postoji osporavanje njihovog nacionalnog identiteta od strane hrvatske nacionalne manjine i borimo se protiv toga. Ovo je pravna zemlja u kojoj svako može da izabere kako će da se izjašnjava. Tako da nijednog Bunjevca u Srbiji Hrvati nikada neće moći da nateraju da se izjašnjava kao Hrvat. U tom pogledu će ih naša država uvek štititi svim raspoloživim zakonskim sredstvima. Isto tako, ako neki Bunjevac želi da se izjašnjava kao Hrvat, naša zemlja ga u tome neće sprečavati - izričita je Paunovićeva, koja je uz to otkrila da u Srbiji prema poslednjim popisu živi 16.706 Bunjevaca.

Stigli iz Hercegovine pre četiri veka

Etnička grupa Bunjevaca, koja živi u Bačkoj i južnoj Mađarskoj, potiče iz Dalmacije i zapadne Hercegovine, odakle se još u 17. veku preselila u Panonsku niziju. Ime su dobili po reci Buni u Hercegovini. Bunjevci su katolici i govore posebnim jezikom, koji pripada štokavsko-ikavskom dijalektu. U Srbiji ih živi 16.706, najveći deo u Subotici, Somboru i okolnim mestima, a vode se kao manjina od 1990. godine.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20