• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.09.2017

10:04

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DODIKOM, BRNABIĆ I CVIJANOVIĆ: Srbija će graditi škole i obdaništa u REPUBLICI SRPSKOJ!

Politika

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DODIKOM, BRNABIĆ I CVIJANOVIĆ: Srbija će graditi škole i obdaništa u REPUBLICI SRPSKOJ!

Podeli vest

Završen je sastanak predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović

Predsednik Vučić rekao je da će Srbija podržati brojne projke u Republici Spskoj u cilju očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Vučić o dijalogu Beograda i Prištine

Osvrnuvši se na navode da u pregovore Beograda i Prištine ulaze novi igrači, Vučić je rekao da Beograd nema nameru da menja formu pregovora. 
- Ako budu uključene neke velike sile, očekujem da će onda biti uključene sve velike sile - naveo je Vučić

Nakon sastanka s predsednikom RS, kao i premijerkama dve države u Predsedništvu Srbije, Vučić je naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susednoj državi.

Reč je o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS, kao i o pomoći opštinama u kojime u BiH žive pfretežno Srbi. 

- Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole "Srbija" u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju - rekao je predsednik te dodao da će Srbija finansitari izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom,,kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici. Biće rekonstrukisane ulice na Palama, kao i sporstke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika, dodao je Vučić.

Tanjug

ŽIVIMO SIROMAŠNO, ALI...

Predsednik Srbije je rekao da naš narod živi siromašno i teško, i da kada budemo imali plate 600 evra, da će opet biti gore od mnogih u Evropi. Predsednik je komentarisao najavljeno povećanje plata svima u javnom sektoru, kao i da će zbog viška u kasi obradovati i penzionere.
Vučić je rekao i da je Srbija imala strane direktne investicije kao 4 zemlje u regionu zajedno. 
- Ono što nama nedostaje jesu veća primanja da bi i potrošnju imali kao izvor rasta - dodao je on. 
On je rekao da Srbiji odgovara skok cene bakra, ali da su suše odnele i 50 odsto roda. Međutim, Vučić je istakao da problema nemamo. Dodao je i da je pokrivenost uvoza izvozom kada je preuzeo vlast bila 50 odsto, a da sada iznosi 79 odsto. 
Zaključio je i da će stvari biti bolje, a da je za unutrašnje diskusije da li će one ići još brže. 

- To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, popu Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razbne projekta. 

Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpske..."

- Ovo je period najbolje saradnje Republike Srpske i Srbije - rekao je Milora Dodikna početku konferencije za medije.

Tanjug

- Zadovoljan sam što su podržani svi projekti koje smo kandidovali. Zhvalan sam Srbiji, zahvalan sam i za pomoć od milion evra koje dobijaju opštine u Federaciji, a koje su u jednoj ingrnorantskoj poziciji od strane vlasti Bosne i Hercegovine - istakao je Dodik.

- RS je zahvalna Srbiji za ovu pomoć, ali i sa aspekta da se Srbija nametnula kao ključni faktor regionalne stabilnosti - dodao je Dodik, ocenivši da je Srbija i snažan motor ekonomskog razvoja u regionu. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila je prvi zajedničku sednicu dve vlade početkom novembra, ocenivši da je to još jedan dokaz kontinuiteta ove vlade Srbije sa prethodnom vladom.

Tanjug

- Pričali smo o konkretnim projektima. Na prvom mestu je dalje infrastrukturno povezivanje, izgradnja brzih saobraćajnica pre svega do Bjeljine, u tom kontkstu je posebno važan most kod Bratunca. Očekuje se otvaranje za početak privremenog graničnog prelaza - istakla je Brnabić.

Ona je najavila otvaranje Nacionalne akademije za javnu upravu sredinom sledeće godine, koja će biti otvorena i za predstavnike Republike Srpske. 

.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija