• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

02.09.2017

20:58

EU RAMPA ZA KINU U SRBIJI: Brisel u panici zbog osovine Beograd - Peking - Moskva!

Politika

EU RAMPA ZA KINU U SRBIJI: Brisel u panici zbog osovine Beograd - Peking - Moskva!

Podeli vest

Više je nego jasno ko koči ulazak država Zapadnog Balkana u EU, i to sigurno nisu ni Rusija ni Kina. Glasna upozorenja Zapada da Kina može da okrene Balkan od EU u stvari su izgovor da se nađe drugi krivac za sopstveno nefer postupanje

Najnoviji autorski tekst nekadašnjeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, bivšeg generalnog sekretara NATO-a i bivšeg šefa diplomatije Španije Havijera Solane, objavljen u listu „Danas", još jedan je od onih koji se u poslednje vreme, bez pardona, bave "zloćudnom" ulogom Kine na Zapadnom Balkanu koja ga odvaja od EU.

U pitanju je strah od konkurencije kineskih firmi koje su po kvalitetu ravne evropskim, a po ceni daleko jeftinije

Opasna kampanja

Osvanuo je samo koji dan pošto je nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter, u takođe autorskom tekstu za „Stratfor", imao sličnu mantru. Upozorio je Zapad da treba da se pripazi Kine na Balkanu, a Americi sugerisao da ponovo usmeri više pažnje na njega.

Nedavno je i "Politiko" pisao da Kina investira u Srbiju da bi imala uticaj na Evropu.

Daleko slabija Srbija možda deluje kao neočekivani partner u nastojanju Kine da ostvari značajniji uticaj na kontinentu, piše "Politiko". 

TENZIJE SVE VEĆE, KINA ZAPRETILA: Nećemo dozvoliti RAT na svom pragu!

Za Kinu investicije imaju, piše list, i ekonomski i politički značaj, jer strategija da je Balkan važan koridor na planiranoj pekinškoj ruti "Jedan pojas, jedan put" obećava povećanje uticaja Kine na evropsku politiku. I to kakvog uticaja. Takvog da bi Kina, poput Rusije, brzo mogla da postane pretnja stabilnosti na Balkanu, zaključuje list.

Dakle, počela je neka vrsta medijske ofanzive protiv velikog partnera Srbije sa Dalekog istoka.

Na pitanje Sputnjika da li takve napise uopšte komentarišu kineski mediji, dugogodišnji dopisnik iz Pekinga, koji je jedno vreme bio i deo tima naše ambasade u Kini, Zoran Đorđević, ističe da se to redovno prati.

(VIDEO) RUSIJA I KINA KREĆU NA MESEC: Moskva i Peking otkačili SAD i NASA, dogovorili da pošalju posadu na zemljin satelit!

- Posebno su, kaže, osetljivi kada se Pekingu pripisuje da, u okviru formata „16 plus jedan" i saradnje sa zemljama istočne i centralne Evrope, želi da isključi EU. Kina se od toga brani konstatacijom da veliki broj tih 16 zemalja takođe pripada EU, a to znači da saradnja sa njima podrazumeva i jačanje saradnje sa celokupnom EU - napominje Đorđević.

Jasan stav Kine i Rusije

On podseća da su i Kina i Rusija u više navrata jasno ponovile da imaju razumevanje za težnje onih zemalja Zapadnog Balkana koje još nisu pristupile EU da to i učine.

- Više je nego jasno ko koči taj ulazak u EU, i to sigurno nisu ni Rusija ni Kina. A glasna i sve češća upozorenja Zapada da Kina može da okrene Balkan od EU su u stvari izgovor da se nađe drugi krivac za njihovo nefer postupanje na ovom prostoru", kaže on.

Zapadni Balkan možda može da preispita svoju motivaciju da se uklopi u institucionalni model EU i pravila koja idu s njim. Kao da je neko branio Briselu da investira u Balkan i da ga integriše u EU

Po njegovom mišljenju, u pitanju je strah od konkurencije kineskih kompetentnih firmi koje su po kvalitetu ravne evropskim, a po ceni daleko jeftinije.

PRETI BLOKADA, EU NAS UCENJUJE ZBOG ŽELEZARE: Još jedna evropska rampa za Srbiju!

- To tera Zapad na strah, i zato on upozorava na bauk Kine i Rusije - kaže Đorđević.

On smatra pogrešnom ocenu da je Kini potrebna Srbija kao kapija za ulazak na evropsko tržište, objasnivši da je ona tu odavno prisutna.

- EU očigledno smeta, napominje on, što Kina nesumnjivo pojačava svoje prisustvo ne samo na Balkanu, već i u okviru mehanizma 16+1. Time Zapadu umanjuje monopol, tera ga u oštru konkurenciju i delimično uskraćuje apsolutnu dominaciju EU u zemljama Istočne Evrope, od kojih su neke članice EU - analizira Đorđević.

PANIKA U BRISELU, KINEZI OTELI GRČKU: Atini dosta ucena EU, neće da je pljačkaju srednjovekovne pijavice!

Uz to, dodaje on, niko ne brani EU da tim zemljama dodeljuje povoljne kredite i da gradi infrastrukturne projekte.

Promo

- EU očigledno ne želi da investira, a i kada nešto investira, to se, za razliku od Kine, i političkim i ekonomskim pritiscima višestruko uslovljava - ističe Đorđević.

Manter je u svom tekstu otišao i korak dalje, upozorivši SAD da moraju ponovo da pojačaju svoje prisustvo na Balkanu. Nije se libio da prizna da "Vašington ima interese na Balkanu, a naročito u kosovskim oružanim snagama, koje vodi NATO". 

Naglasio je, takođe, da je za "ljude na Balkanu jednako važno da imaju jasno i pravilno shvatanje posledica jačanja uticaja Kine, koja će biti aktivna u regionu u godinama koje dolaze".

Nije doduše objasnio o kakvim je posledicama reč, ali sigurno nije mislio na ulaganja u novu, mahom putnu i energetsku infrastrukturu. Posledice američkog prisustva smo u Srbiji dobro upoznali upravo kroz razaranje iste s bezbedne visine.

PUTUJETE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST! Ovo je 16 najopasnih zemalja sveta!

Ništa manje nisu interesantna ni strahovanja Solane zato što je "kroz inicijativu 'Jedan pojas, jedan put' Kina pokazala zube, investirajući milione dolara u infrastrukturne projekte u Srbiji i drugim delovima regiona".

Zbog toga, smatra on, Zapadni Balkan možda može da preispita svoju motivaciju da se uklopi u institucionalni model EU i pravila koja idu s njim. Kao da je neko branio Briselu da investira u Balkan i da ga integriše u EU.

MIHAJLOVIĆ: Srbija je mala zemlja, ali najveći partner Kine na Balkanu

I nije nam objasnio kako to Kina smeta u približavanju Balkana EU, a ne smeta samoj EU. Nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je, izgleda, zaboravio da je Evropska unija najveći trgovinski partner Kine, a Kina drugi najveći EU, nakon SAD.

Ne živi se od ljubavi

Nije Solana zanemario ni ruski uticaj. Pored svojih dugogodišnjih kulturoloških veza s Rusijom, Srbija zavisi od ruskih energetskih zaliha, kaže on, kao da Evropa ne zavisi od istih ruskih energenata.

Dodaje Solana i da Srbija zavisi od prava Rusije na veto u Savetu bezbednosti UN, kojim može da blokira prijem Kosova. Bolje da se ugrizao za jezik pre nego što je to napisao. 

Public

Španija, čiji je bio šef diplomatije, brzo bi mogla da bude suočena sa istim problemom pošto Katalonija ostvari svoj naum i na referendumu izglasa otcepljenje.

Kini potrebna Srbija kao kapija za ulazak na evropsko tržište

Za razliku od "Politika", koji kritički priznaje da je prisustvo EU na Balkanu, kada je reč o pristupanju Uniji, u vidu šargarepe na kraju štapa, Solana je mišljenja da, uprkos svim kinesko-ruskim izazovima, EU "održava naklonost u odnosu na Zapadni Balkan". 

RUSI I KINEZI NE DAJU ŠIPTARIMA U INTERPOL! Snažna podrška Srbiji u novoj borbi protiv samozvanog Kosova!

I ne treba, kaže, da dozvoli da ti izazovi oslabe njenu celokupnu strategiju za proširenje.

Jedini je problem, kako je rekao, što lideri EU ne mogu da garantuju da će proces pridruživanja bloku biti brz i lak. A dok se to ne desi, Srbija i ostali na Zapadnom Balkanu treba valjda da žive od ljubavi. 

Naravno, prema EU. I da se manu tih zloćudnih kineskih investicija, ruskog gasa i rusko-kineskog veta za Kosovo.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
KiM je Srbija

pre 6 godina

Београд-Пекинг-Москва како то моћно звучи!!!

vlada

pre 6 godina

..... još jedan u nizu neprijateljskih stavova EU i Amerike prema našoj zemlji! Oni ne dozvoljavaju da se razvijamo bez njihove "kontrole", a to se najbolje videlo i po zabrani "južnog toka"! Anglosaksonski narodi su najpokvarenija ljudska vrsta, koja, ne da nas ne voli, već želi da nas uništi! U to samo budale ne veruju!

Deso

pre 6 godina

Hvala Kineskom narodu sto je u nasem teskom trenutku stao uz nas i ponudio pomoc u zastiti nasih Srpskih interesa i naroda.

master

pre 6 godina

Vucicu, najbolji savet do sada, ostavi se evropske junije.

Branko

pre 6 godina

To se bivši američki diplomati bore kako bi se vratili na scenu i uzimali masne dnevnice, držali govore i predavanja, da bi ponovo bili važni. Zato je rat u bivšoj Jugi i trajao 5 godina zbog beskrupuloznih i korumpiranih inostranih diplomata kojima financijski nikako nije odgovaralo da se prekine rat. Ali ako američki narod želi plaćati te pokvarenjake i lezileboviće, neka plaća. Dobre plaće, "terenski rad", odvojeni život, masne dnevnice, plaćeni troškovi, uberu oni i po 50 hiljada dolara mesečno. I ja bi se trsio.

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Stavovi Solane i amera su ravni stavovima okupatora. Dace Bog da im bude kako su cinili nama. Sve vise ce biti nebeskih oluja od kojih nema spasa. Svima njima zelim da im Bog svaki dan salje oluje, kad vec nemaju mozga da shvate da Srbija nije njihova birtija.

dika dikan

pre 6 godina

Istorija "zapadne"civilizacije je istorija pljački,porobljavanja,devastiranja osvojenih zemalja i kontinenata kao i istrebljenja čitavih naroda odnosno genocda to su pravdali širenjem civilizacije kao sada što šire demokratiju.Aglosaksonci su uvek bili protiv nas ili sa nama dok im trebamo /po dolasku srpske vojske u grčku odbili su danam pomognu a francuzi su to uradili usled ultimatuma rskog cara.Kasnije na zahtev vlade za vojni kredit englezi uslovili su davanje kredita davanjem dela srbije zajedničkom neprijatelju bugarima to smo odbili i nismo dobili kredit.Ulazak u EU je suprotno srpskim interesima.Pogledajte kako je bugarima u EU.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

solana je jedan bednik koji je ceo svoj vek bio deo nekakvog birokratskog aparata . briselsko uhlebljenje mu je vrhunac karijere .ali on je samo puki izvrsitelj i nista vise . njegove gazde su bitne a to su ljudi [ valjda ] koji komanduju cetvrtim rajhom ili ti evropskom unijom . kada odstranite engleze i francuze jer oni su nemcima bili samo paravan , dobijate cistu sliku onoga sto je treci rajh smatrao svojim dvoristem .jel vi stvarno mislite da ce ti ljudi tek tako odustati od svoga nauma . upamet se braco srbi mi u tom drustvancetu nemamo sta da trazimo . pojesce nas .

Zivko

pre 6 godina

Srbija treba da ima dobre odnose sa svim zemljama sveta ako zato postoje obostrani ekonomski interesi.

kiza

pre 6 godina

Ne NATO, ne EU. Dosta nam je vise fasizma na ovim prostorima

BRANKO

pre 6 godina

Vucicu, Evropu hvali, sa Rusima i Kinezima radi !!!

Cika Sale

pre 6 godina

Pa daje Srbija pametna pa da okrene telefon u Brisel i da odbrusi onom Hit..rjugedu Junkeru dokle bre da nas zajebavate necemo mi u taj EU slikaj tese eto vam Bugari pa vadite oci:-). davidis kako bi onda cmizdrili. A mi lepo sa pravim Narodima u buducnost Kinezi i rusi nas nikad nisu napadali a ovi gore jesu i to tri puta pa kako da zivimo zajedno. Dasu pametni Srbi lepo sa Kinom i Rusijom EU tako itako propada za neku godinu a kina ce biti najaca sila na Svetu i Rusija uz nju Ameri ce ga za neku godinu po.... i eto sami su jamu kopali sami ce daj boze unju da upadnu :-)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija