• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.09.2017

21:23

BRNABIĆ U SLOVENIJI: Digitalizacija kao šansa da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama!

Politika

BRNABIĆ U SLOVENIJI: Digitalizacija kao šansa da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama!

Podeli vest

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras na Bledu da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta Vlade i da u njoj vidi šansu za brži ekonomski rast Srbije i razvoj celog društva, koji će građanima omogućiti bolji kvalitet života

Brnabić je, uoči Bledskog strateškog foruma, razgovarala sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom javne uprave Borisom Koprivnikarom o planovima i aktivnostima Slovenije u oblasti digitalizacije i iskustvima te zemlje u uvođenju elektronske uprave i najboljim praksama koje bi Srbija mogla da primeni. 

Ona je Koprivnikaru ukazala na činjenicu da je Vlada i ona lično, posvećena modernizaciji državne uprave i uvođenju elektronske uprave u Srbiji, kako bi građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država. 

Tanjug

Podsetila je i da je Vlada osnovala Kancelariju za IT i eUpravu, koja se nalazi pri kabinetu Predsednika Vlade kako bi se uvođenje elektronske uprave u Srbiji u punom kapacitetu ubrzalo i građani brzo osetili sve prednosti korišćenja elektronskih usluga. 

- Samo od početka godine, više od sedam miliona dokumenata preneto je u elektronski oblik, što je ogroman pomak u odnosu na ranije, kada elektronska uprava nije bila prioritet i sve je išlo znatno sporije - izjavila je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila da digitalizaciju vidi kao šansu da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama. 

Vlada intenzivno radi na reformi obrazovnog sistema, jer su ”digitalizacija i obrazovanje put da Srbija vaspita mlade generacije koje su spremne za izazove 21. veka. Od ove školske godine, Informatika je postala obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, a na tehničkim fakultetama povećane su kvote za upis studenata, što predstavlja početak reforme obrazovanja koja ima za cilj formiranje mladih ljudi koji kritički razmišljaju i u izazovima vide šanse, umesto da odustaju na prvoj prepreci", ukazala je ona.

Kao primer kako se digitalizacija i obrazovanje povezuju, ona je navela i uvođenje elektronskih servisa u osnovne škole ”eProsveta” i ”esDnevnik”, koji će omogućiti bolji uvid u informacije u sistemu obrazovanja potrebnih za pravovremeno donošenje odluka, bolje povezivanje učenika, profesora i roditelja, što će omogućiti pravovremeno usmeravanje đaka tokom školovanja, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija