• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.09.2017

23:59

IVICA DAČIĆ NA BLEDU: Nadam se da ćemo ući u EU PRE NEGO ŠTO SE RASPADNE!

Politika

IVICA DAČIĆ NA BLEDU: Nadam se da ćemo ući u EU PRE NEGO ŠTO SE RASPADNE!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na Bledu da je i Evropskoj uniji danas, imajući u vidu postojeće okolnosti, potrebno da ostvari "pozitivan poen", a da je upravo Zapadni Balkan mesto gde je to moguće postići i da je i za Uniju važno da se proces proširenja nastavi

Obraćajući se učesnicima panela o Zapadnom Balkanu na Bledskom strateškom forumu, Dačić je podsetio da je situacija u kojoj se EU sada nalazi mnogo gora nego pre nekoliko godina, kada je Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, davao izjavu da neće biti proširenja do 2020. godine – u međuvremenu se desio Bregzit, pobeda Donalda Trampa, migrantska kriza, terorizam.

Tako da mislim da je i Evropskoj uniji u ovom tenutku potreban pozitivan poen. A gde će ga ostvariti, šta će to pozitivno EU uraditi i gde uopšte može da ima pozitivan poen – mislim jedino ovde u našem regionu - rekao je Dačić.

Tanjug/AP

Zato je važno, dodao je Dačić, reći i da je za EU bitno da se proces proširenja nastavi.

- Ili ćemo ući u EU, ili ćemo se pridružiti EU, ili će ona nama. Nadam se da ćemo ući u EU pre nego što se raspadne- rekao je Dačić.

Ukazuje, međutim, da region toliko kasni za EU da se zaista stvara utisak da nikad nećemo ni ući u Uniju.

To, kako kaže, utiče na ocenu o EU kao organizaciji koja nema pravedan odnos prema zemljama Zapadnog Balkana.

"Ne mogu da verujem da su sve zemlje postale članice Unije baš zato što su ispunile sve kriterijume i mogu da se opkladim da, kad bi sad ponovo ulazile u EU, bar trećina ne bi prošla te kriterijume", ocenio je Dačić.

Tanjug/AP

Ako nas ne prime u EU, našalio se Dačić, mi ćemo tražiti prijem u SAD.

"Ako nas ne prime u EU, imam 'pretnju' za Ameriku – mi ćemo tražiti prijem u Sjedinjene Američke Države. Bliži smo od Havaja u svakom slučaju", rekao je Dačić.

Bolje dijalog sa Hrvatskom, nego arbitraža

Dačić je ocenio da se nije mnogo odmaklo u rešavanju pitanja razgraničenja sa Hrvatskom i da se Srbija pre zalaže za rešavanje problema otvoreno i dijalogom, nego arbitražom.

- Naše je opredeljenje da to pokušamo da rešavamo bilateralno, znači dijalogom, da ne treba da idemo na neke arbitraže. Mi nismo ni počeli ozbiljne suštinske razgovore na tu temu sa Hrvatskom", rekao je Dačić.

Napomenuo je da se sada formiraju komisije koje će time da se bave i da je već odredio državnog sekretara Nemanju Stevanovića da vodi deo ekipe koja će se baviti otvorenim pitanjima sa Hrvatskom.

Tanjug/AP

Dačić je rekao novinarima da ranijih godina sa hrvatske strane nije postojala zainteresovanost za rešavanje tih pitanja.

- Priča se zaglavila na tome da Hrvatska ima jedan pristup, Srbija drugi - Srbija misli da razgraničenje treba da ide sredinom reke, a Hrvatska da prioritet treba da bude katastar- rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, "ako nema kompromisa, onda će se tražiti, kao što je Hrvatska već tražila - da se ide na arbitražu".

- Možda će malo promeniti stavove posle svega što se dešavalo, ali mi se nikada nismo izjašnjavali da želimo da idemo na arbitražu, već želimo da se problemi reše neposredno- naveo je Dačić.

Dodao je da bi Srbija više volela da se svi ti problemi rešavaju otvoreno i u dijalogu "i da pokažemo da možemo nešto da rešimo i bez upliva sa strane".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija