• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.09.2017

14:08

(FOTO) KAKO DOLIKUJE DRŽAVNIKU! Vučić dočekan uz vojne počasti i SRPSKU HIMNU u Sarajevu!

Politika

(FOTO) KAKO DOLIKUJE DRŽAVNIKU! Vučić dočekan uz vojne počasti i SRPSKU HIMNU u Sarajevu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas bilateralnu posetu Sarajevu, gde mu je, ispred sedišta Predsedništva Bosne i Hercegovine, priređen svečani doček uz vojne počasti

Vučića, koji predvodi delegaciju Srbije u zvaničnoj poseti BIH, dočekao je predsedavajući Predsedništva BIH Dragan Čović, a svečanoj ceremoniji su prisustvovali i članovi tog tela Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

informer.rs

Himne Srbije i BiH čule su se u Sarajevu prvi put posle šest godina, koliko nije bilo sastanaka na predsedničkom nivou, a očekivanja od ove posete, posebno na ekonomskom planu, su značajna.

Inače, u delegaciji sa Vučićem su i potpredsednici Vlade Srbije Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović.

Kad je reč o političkim odnosima, predsednik Srbije je unapred otklonio prevelika očekivanja - imajući u vidu sva pitanja iz prošlosti koja opterećuju dve zemlje, kao i odnose Beograda i Banjaluke, koje neki politički akteri ne vide kao dobrodošle i dobronamerne - porukom da je i "da se nikad ništa ne postigne, veoma važno da se razgovara".

informer.rs

Svaki susret i razgovor podrazumeva novi stepen odgovornosti, rekao je predsednik Srbije za sarajevski Dnevni avaz uoči posete.

Rekao je, ne prvi put, i da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da je politika i njega lično i Srbije puno poštovanje integriteta Bosne i Hercegovine.

Vučić je dodao da je Srbin, koji voli Republiku Srpsku, ali da poštuje BiH i smatra da su odnosi Bošnjaka i Srba izuzetno važni, zbog budućnosti.

Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović je, uoči današnjeg susreta, izjavio da Vučića vidi kao pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.

On je potvrdio da će sa predsednikom Srbije razgovarati o pitanju granice, ali i o trasi autoputa koji treba da poveže Sarajevo i Beograd.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje mnogo od Vučićeve posete Sarajevu, jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dve zemlje.

informer.rs

Čović je ocenio da će se kao tema u razgovorima sigurno nametnuti i najavljena Deklaracije o položaju Srba na području bivše Jugoslavije.

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić rekao je da očekuje da Vučićeva poseta Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka roba, ljudi i kapitala između dve zemlje.

Predsedniku Srbije je na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček.

Nakon tet-a-tet sastanaka sa članovima Predsedništva, planirano je da se predsednik Vučić i predsedavajući Predsedništva BIH Dragan Čović obrate medijima.

Programom posete planirano je da se predsednik Vučić sastane sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i da obiđe radove na izgradnji Javno-zdravstvene ustanove "Bolnica Istočno Sarajevo".

Vučić će posetiti i Hram rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu u Sarajevu, gde će se sastati sa Mitropolitom dabrobosanskim g. Hrizostomom.

Drugog dana posete, razgovaraće sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vučić sastaće se i sa predsedavajućim Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ena

pre 6 godina

Sve po zasluzi. Svaka cast na takvom doceku, Vucic je to i zasluzio

Rasa

pre 6 godina

Himna, vojska, crven tepih... Sve na nivou, nisam ovo ocekivao.

Vratica

pre 6 godina

Svečani doček koji zaslužuje državnik kao što je predsednik Srbije Vučić. Ako se po dočeku gleda verujem da su dani dobrih odnosa BiH i Srbije pred nama.

ivanjan

pre 6 godina

Svecano kako i dolikuje,bolji odnosi sa zemljama regiona su nam prioritet naročito u ekonomskom smislu.

mima

pre 6 godina

Dočekani kako dolikuje. Svaki susret,svaki razgovor je korak dalje. Napred!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija