• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.09.2017

19:10

AGENCIJE O IZBORU HARADINAJA: Bivši gerilac,optužen za ratne zločine na čelu kosovske vlade

Politika

AGENCIJE O IZBORU HARADINAJA: Bivši gerilac,optužen za ratne zločine na čelu kosovske vlade

Podeli vest

Zapadne agencije prenele su danas da je Ramuš Haradinaj dobio mandat za formiranje kosovske vlade i podsetile da se radi o bivšem gerilcu koji je dva puta bio optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji

Agencije primećuju da Haradinaj pripada velikoj takozvanoj "ratnoj koaliciji", koja je sastavljena od bivših gerilaca koji su se borili protiv srpskih snaga u ratu 1998-99. godine.

Sukobi sa srpskim snagama su ga doveli do toga da protiv njega budu podignute optužnice za ratne zločine, ali ga je Haški tribunal dva puta oslobodio, navodi Rojters i dodaje da je Haradinajeva stranka u ponedeljak potpisala koalicioni sporazum za fomiranje vlade sa manjom strankom Alijansa za novo Kosovo.

AFP napominje da parlament tek treba da odobri imenovanje Haradinaja.

ZLOČINAC PREMIJER KOSOVA! Ramuš Haradinaj dobio mandat za sastav nove vlade u Prištini!
 

Ta agencija naglašava da je Haradinaj bio komandat OVK tokom sukoba sa srpskim snagama u periodu od 1998. do 1999. godine.

Navodi i da je izabran za premijera 2004. godine, ali da je podneo ostavku nakon što ga je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Francuska agencija ističe i da su mu njegovi "drugovi po oružju" dali nadimak Rambo kao i da mnogi Albanci na Kosovu tog 49-ogodišnjaka smatraju herojem, dok ga Srbi vide kao ratnog zločinca.

AFP predviđa da će se njegova vlada, kada bude formirana, suočiti sa zadatkom ponovnog pokretanja dijaloga sa Beogradom kako bi se normalizovali odnosi između Beograda i Prištine.

S druge strane, Rojters navodi da se očekuje da će Haradinaj predstaviti svoj program parlamentu u subotu, nakon čega bi trebalo da bude izabrana nova vlada.

Britanska agencija ocenjuje da će se nova vlada suočiti sa nezaposlenošću koja iznosi 30 odsto i "neizvesnim odnosima sa susedima Kosova, naročito Srbijom".

- Moraće i da reformiše zdravstveni, obrazovni i poreski administrativni sistem, kao i da uključi predstavnike od oko 120.000 kosovskih Srba koji ne priznaju nezavisnost - ocenjuje Rojters.

Agencije podsećaju da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine. Srbija, međutom, tu jednostraniu odluku Prištine ne priznaje.

Tači je danas dao mandat za formiranje vlade Haradinaju, kandidatu velike tzv. ratne koalicije PAN, čime se okončava politička blokada nastala nakon izbora održanih 11. juna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17