• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.09.2017

21:15

OTKRIVAMO! Američka 'KKR grupa' preuzima televizije u bivšoj Jugoslaviji - ŠEF CIA KUPUJE TV PRVA I B92!

Politika

OTKRIVAMO! Američka 'KKR grupa' preuzima televizije u bivšoj Jugoslaviji - ŠEF CIA KUPUJE TV PRVA I B92!

Podeli vest

Investicioni fond na čijem čelu je general Dejvid Petreus, koji je u Srbiji već vlasnik SBB, TV N1 i "Granda", kupuje još dve nacionalne televizije! U Sloveniji preuzimaju TV Pop, u Hrvatskoj Novu TV, u Bosni OBN, u Crnoj Gori TV Vijesti, ulaze i u Makedoniju, kupuju medije i na Kosovu

Amerikanci su čvrsto odlučili da zavladaju medijima i politikom na prostoru cele bivše Jugoslavije. I za to su spremni da plate stotine miliona evra u kešu!

Investicioni fond KKR, na čijem čelu je bivši direktor CIA general Dejvid Petreus, koji je u Srbiji već vlasnik kablovskog operatera SBB, TV N1, ali i "Grand produkcije", u narednih nekoliko meseci preuzeće dve televizije s nacionalnom frekvencijom - TV Prva i B92, saznaje Informer.

Cvijanović: Amerika hoće medijsku koloniju

Urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović smatra da je ovo veoma loša vest za našu državu.

- Ako na medijskoj sceni Srbije i regiona dominira američka kompanija, a američkih banaka nema ni od korova, to može da znači da kupovina medija nema komercijalni, već politički karakter. To objašnjava i činjenicu da na čelu kompanije nije poslovni čovek, već bivši šef CIA s iskustvom kolonijalnog upravnika u Iraku. Pretvaranje srpske medijske scene u kolonijalnu odavno je uzelo maha, dok medijska koncentracija u rukama KKR samo pokazuje koliko smo blizu da taj proces postane nepovratan. Naša javnost, koja je digla ruke od države i naroda, vrlo je osetljiva na uticaj predsednika države na medije, ali joj ne smeta mnogo veći uticaj bivšeg šefa CIA - naglašava Cvijanović.

Istovremeno, KKR završava i pregovore o preuzimanju najgledanijih televizija u svim državama bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije. Ideja celog projekta jeste da Amerikanci suvereno zavladaju regionom, odnosno da ubuduće preko svojih medija određuju ko će gde da dođe na vlast i ko će, kad i kako da bude smenjen.

Ne žale milione

Kako prenose naši odlično obavešteni izvori, predstavnici "KKR grupe" već su završili pregovore o kupovini TV Pop u Sloveniji, Nove TV u Hrvatskoj i televizije OBN u Bosni. U Crnoj Gori su u toku finalni razgovori o kupovini TV Vijesti, a pregovara se i s vlasnicima najgledanijih televizija u Makedoniji. Konačno, Amerikanci će preuzeti i jednu veliku albansku televiziju u Prištini.

- Petreus i njegovi saradnici u tim pregovorima ne žale milione. Ne cenjkaju se mnogo, zanima ih samo da što pre preuzmu što više gledanih i uticajnih televizija u regionu - prenosi jedan od naših sagovornika. Prema rečima ovog biznismena, koji je direktno učestvovao u pregovorima o kupovini TV Prva i B92, Amerikanci svesno preplaćuju medije, jer ih pre svega interesuje moć.

- Gazda grčke "Antene" Teo Kirijaku, koji je vlasnik TV Prva i B92, dobio je neverovatno dobru cenu za te dve televizije. Ne smem da vam kažem tačan iznos, ali cifre su toliko velike da pokrivaju sve milionske troškove i gubitke koje je Kirijaku godinama gomilao u Srbiji i još mu preko toga ostaje jako ozbiljna, milionska suma - navodi Informerov izvor, koji kaže da Amerikanci istu taktiku primenjuju i na drugim tržištima:

- U Sloveniji za TV Pop i Hrvatskoj za Nova TV platili su nerealno velike pare... Očigledno je da tu nije u pitanju samo poslovni interes. Koliko čujem od kolega iz Sarajeva i Podgorice, i tamo nude ogroman keš za OBN i TV Vijesti. Kako su krenuli, realno je očekivati da do Nove godine sve te televizije pređu u njihovo vlasništvo...

Informer

Naš drugi sagovornik, jedan od visoko pozicioniranih menadžera "KKR grupe" u Srbiji, potvrđuje da su Amerikanci krenuli u ofanzivu i da je samo samo pitanje vremena kada će postati "apsolutni gospodari medija u bivšoj Jugoslaviji".

- Pazite, onaj ko u narednom periodu bude kontrolisao najgledanije televizije i internet portale od Ljubljane, preko Beograda do Skoplja taj će biti gospodar igre, taj će moći da određuje pravac najvažnijih ekonomskih, ali i političkih dešavanja... - objašnjava ovaj biznismen.

Kako su i Informer i drugi beogradski mediji već pisali, američka "KKR grupa" pored najgledanijih televizija najverovatnije će u Srbiji preuzeti i mobilnu telefoniju "Telenor", kao i nekoliko manjih, nezavisnih kablovskih operatera.

Public

mojugao

IGOR AVŽNER

MEDIJSKI STRUČNJAK

Postoje zakoni koji regulišu medijsku koncentraciju. Ako su im ove države dozvolile da kupe televizije, znači da imaju interes. Interes imaju i same televizije, koje osim profita teže i medijskom uticaju.

- Cilj KKR jeste da stavi pod kontrolu 90 odsto tržišta "kabla" u Srbiji. Kada dođu u tu poziciju, oni zapravo postaju gazde svih televizija u zemlji. Tome dodajte i kontrolu gotovo 40 odsto mobilne telefonije i biće vam jasno da će Amerikanci bukvalno vladati ovom zemljom. Oni će odlučivati i ko će i kako da dođe, ali i ko će, kad i kako da ode sa vlasti - upozorava jedan od naših sagovornika.

Opasno za Srbiju

I dok na TV Prva, u B92 i "KKR grupi" zvanično niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja, stručnjaci upozoravaju da bi "akumuliranje američke medijsko-političke moći" moglo biti veoma opasno po srpske državne i nacionalne interese. Glavni urednik "Pečata" i "Večernjih novosti" Milorad Vučelić naglašava da Amerikanci hoće potpunu dominaciju.

- Žele da medijski zavladaju regionom i da tako postavljaju ili skidaju ljude sa vlasti. Ovo može biti opasno, ne samo za region već i za Srbiju. Ogromna koncentracija medijske moći Amerikanaca može ozbiljno ugroziti naše državne i nacionalne interese - zaključuje Vučelić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
master

pre 6 godina

Da ne citam dalje od naslova, kakva je to drzava kad tako nesto dozvoli, da ih iznutra unistavaju, ali u drugu ruku verovatno nemamo adakvetne sluzbe koje to mogu zaustaviti ??

Mara

pre 6 godina

Ma mogu da se slikaju sa tim sto rade,narod u Srbiji zna kakva je to olos i kakvo je to zlo,mogu da baljezgaju sta hoce, niko im nece verovati kao sto im i ceo svet ne veruje,oni su zaglupeli samo svoje gradjane i nikog drugog ne mogu,koliko god  bezvrednih dolara ponudili za kupivinu nasih medija.Oni stancuju dolare bez pokrica a kada Kina,Rrusija i Daleki istok promene valutu u trgovini njihov dolar ce nestati,zato bi oni da nas cipuju, da se ne vidi bezvrednost dolara.\n

vev

pre 6 godina

Da sa namerom da nas kopiraju u svoje zemljake, putsjuci sa filmovima i deo koji zatupljuje ljude, zaro su oni takvi ,da 100 fakulteta zavrse nece znati nita, mojoj deci suse divili i ameri i oni iz arapskih zemalja, a posebno australijanci. Oni su pozivani na prijeme, pozivnicama koje im je ambasado jedne zemlje slao i prico zadivljen njihovim znanjem! Oni i sada imaju prijatelje svuda po svetu, svih boja koze, ucila sam ih da postoje samo dobri i losi ljudi, pa naucila da ih prepznaju! Naucila da postuju Svoju Pravoslavnu veru iznad svih, a takodje i sve ostale, to je stvar izbora. Bili su omiljeni i medju draslim ljudima i kolegama. Zato sto su bili iskreni u svemu!

BorisDe

pre 6 godina

Srbija-Rusija pakt. I da ameri kupe svu Srbiju i medije, nece im pomoci da ih zavolimo, uradili su zlo nad nasim narodom.\n\n

Dragan R

pre 6 godina

Svaka ozbiljna država je jača od bilo kog pojedinca i kompanije i ima na raspolaganju mnogo sredstava i načina da ne dozvoli nešto za šta unapred zna da je na njenu štetu. Zato ovde nije pitanje šta hoće i šta rade Amerikanci, već šta hoće i šta i za koga radi vlast u Srbiji?

ČITATELJKA

pre 6 godina

Kupovinu treba sprečiti, zato što će vlasnik imati monopolistički položaj u Srbiji (to je u svim demokratskim državama, pa i u Srbiji, zakonom zabranjeno). Gledala sam nekoliko informativnih emisija TV N1 u Srbiji i shvatila sam da je ta televizija protiv svega što radi i za šta se zalaže sadašnja srpska vlada i sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Regulatorno telo se još nije oglasilo zbog kupovine a možda nikog iz tog Tela ni jedan novinar nije ni pitao zašto se niko nije izjasnio o budućem medijskom monopolu. Sve u svemu: to će biti loše za sadašnju srpsku vladu, za predsednika Vučića i za državu Srbiju.

ZEMUNAC

pre 6 godina

Jel opet narod kriv ili VLAST. Negledajte te televizije i rešen problem. gledajte pink i rijaliti i bićete još gluplji.

Boogeyman

pre 6 godina

Eeee kakva smo jadna država postali! Dozvolili smo strancima da nam uđu u sve sfere života. Bezbednosne službe u rasulu, rade onoliko koliko im stranci dozvole. U svim ministarstvima neki "Džon, Džek ili Votkins..." ima svoju kancelariju i radi kao "savetnik" ?! Pitam se zašto amerikanci nisu kupovali sve što stignu po Srbiji dok je Sloba (vaskrsni molim te) bio na vlasti i dok je (veštački satanizovani) DB čuvao bezbednost Srbije? n

Marcco

pre 6 godina

Zar antimonopolska komisija ne počinje da deluje već na 51%?

mileta

pre 6 godina

RESENJE ,BLOKIRAS TE KANALE I CAO IRMA SAMO RADI SVOJE

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija