• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

11.09.2017

22:00

ŠOKANTNO! Poglavar katoličke crkve PAPA FRANJA konačno priznao: HOĆU DA DOĐEM U SRBIJU!

Politika

ŠOKANTNO! Poglavar katoličke crkve PAPA FRANJA konačno priznao: HOĆU DA DOĐEM U SRBIJU!

Podeli vest

Papa Franja poručio da iskreno želi da se stvore uslovi za njegovu posetu! Sinod SPC, međutim, podeljen oko dolaska čelnika Rimokatoličke crkve

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja prvi put je, preko svojih saradnika, otvoreno poručio da bi uskoro želeo da poseti Srbiju!

Ovu poruku našem državnom vrhu preneo je papski nuncije nadbiskup Lučano Surijani na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno posle sastanaka, koji je održan tokom vikenda, Surijani je Vučiću preneo papin poziv da poseti Vatikan, ali i papinu "iskrenu želju da se stvore uslovi da poseti Srbiju"!

Pitaju se i vladike
Ako je reč o papinoj verskoj poseti, o tome svoje mišljenje daje i Sinod SPC
Dimitrije Kalezić, protojerej stavrofor SPC

Ova vest, kako saznajemo, uzburkala je Sinod SPC, koji je i dalje oštro podeljen oko eventualnog dolaska čelnika Katoličke crkve.

Osetljiva tema

Prema rečima naših izvora bliskih SPC, vladike nikako ne mogu da se dogovore oko ovog pitanja.

- Ona "tvrda" struja neće da pređe preko onoga što su katolički sveštenici činili u Jasenovcu, Jadovnu, Staroj Gradiški... Njihov zahtev je jasan: ako papa hoće u Srbiju, mora da ode na ta mesta i zatraži oproštaj. S druge strane, "meka" struja navodi da bi papa mogao da poseti Srbiju, ali samo kao državnik, a ne verski poglavar. O tome je pričao i sam patrijarh. Tako se SPC ne bi izjašnjavala o poseti, baš zbog duboke podele među vladikama - prenosi Informerov izvor, koji je zbog "osetljivosti teme" insistirao na anonimnosti.

Informer

Patrijarh Irinej juče nije bio dostupan za komentar ovih navoda, dok odgovor nismo dobili ni u njegovom kabinetu. Na drugoj strani, protojerej stavrofor SPC Dimitrije Kalezić smatra da su predsednik Vučić i papski nuncije razgovarali o državnoj, a ne verskoj poseti pape.

Beta

mojugao

STOJADIN PAVLOVIĆ

DIREKTOR PATRIJARŠIJE

Ukoliko bi poseta pape Franje našoj državi imala državnički karakter, to se onda ne tiče Srpske pravoslavne crkve.

- Koliko sam shvatio, predsednik Srbije i nadbiskup Surijani razgovarali su samo o papinoj državničkoj poseti našoj državi. U tom slučaju, Srpska pravoslavna crkva nema ingerencije i ne odlučuje o papinoj poseti. Međutim, ukoliko je reč o papinoj pastoralnoj, odnosno verskoj poseti, onda je to sve stvar dogovora. O tome svoje mišljenje daje i Sinod SPC - podvlači Kalezić, ne želeći da komentariše "odnos snaga" među vladikama.

Važan karakter posete

Verski analitičar Draško Đenović naglašava da zvaničan stav Srpske crkve zavisi samo od toga kakvog bi karaktera bila papina poseta.

- Naravno da ako papa dolazi u Beograd kao državnik, to ne bi imalo veze sa SPC. Međutim, u slučaju da želi da poseti i katoličke vernike u Srbiji, onda bi morao da se uzme u obzir i stav SPC. Nije tajna da su vladike podeljene. Jedni smatraju da je poseta dobrodošla, dok drugi tvrde da papa nema šta da traži u Srbiji dok se ne izvini za stradanja Srba tokom Drugog svetskog rata, pre svega u Jasenovcu, Gradiški i Jadovnu - zaključuje Đenović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 6 godina

Prvo da klekne u Jasenovcu pa tek onda moze da dodje u Srbiju.

Nebojsa

pre 6 godina

Kada otvore arhive Jasenovca i dostave nam kopije, kada otvore crkvene knjige i pokazu nasilno pokrstavanje koje traje 300 godina, kada kleknu i izvinu se za 1.5 miliona zrtava NDH moze da se prica.\nBez toga to bi bio cin veleizdaje i ponizavanja.\nNisu priznali tzv Kosovo iz prakticnih a ne ideoloskih uverenja i morala.\nA prica sa hrvatima je posebna prica kao i o Stepincu i njihovim fratrima koji su se takmicili u klanju i pokrstavanju Srba.\nA sta reci o fra Krunoslavu Draganovicu i pacovskim kanalima i saradnji sa Belom jucom koja je sprecila hpsenje i izrucenje Pavelica.\nI ja bih bio sa Adrianom Limom ali ne moze. Tako bi i papa u Srbiju ali ne moze.\n\n

sasa

pre 4 godine

Da ga podsetimo koliku je žrtvu Srpski narod podneo u zaštiti hrišćanske Evrope.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija