• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodna Evropa

11.09.2017

20:00

EU U PANICI! SRBIJA DRŽI KLJUČ EVROPE, PUTIN TO DO DOBRO ZNA: Centar za evropsku bezbednost šokirao Brisel!

Politika

EU U PANICI! SRBIJA DRŽI KLJUČ EVROPE, PUTIN TO DO DOBRO ZNA: Centar za evropsku bezbednost šokirao Brisel!

Podeli vest

Srbija je za Moskvu ključna ne samo zbog dugogodišnjih političkih i kulturnih veza, kao i velikog nivoa ruskih investicija, već zato što Rusija zavisi od Srbije, tvrdi koordinator Centra za evropsku bezbednost u Institutu za međunarodne odnose Mark Galeoti

Balkan je Rusiji među najslabijim tačkama, a Srbija najvažnija karika, jer služi kao lansirno polje Moskve za ovaj region. Zato će i dalje pokušavati da utiču na zbivanja u Crnoj Gori, samo suptilnijim metodama, te nastaviti pritisak na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, ocenio je Galeoti.

Moskva bi na neki način mogla da pokuša da iskoristi Crnu Goru kao neku vrstu trojanskog konja unutar NATO. Rusi sasvim sigurno neće odustati od Crne Gore, ali će biti malo suptilniji u načinu na koji budu delovali

Kontrolisnai haos

Ovaj britanski analitičar je za Evropski savet za međunarodne odnose uradio istraživanje "Kontrolisnai haos: kako Rusija upravlja svojim političkim ratom u Evropi" u kome je naveo da se Moskva koristi "aktivnim merama" koje podrazumevaju sve što može pomoći ciljevima Kremlja, a da su ideologija i ciljevi izvršilaca nebitni, samo ukoliko su u korist agende Kremlja, a to je neutralisanje Evrope i proširivanje svoje zone uticaja.

Galeoti je u intervjuu za "Slobodnu Evropu" naveo da Rusija za sada nema jedinstvenu strategiju za Balkan, ali je uveren da će je doneti do kraja godine i da će biti vidljiva tokom naredne.

Kako je ocenio, Moskva bi na neki način mogla da pokuša da iskoristi Crnu Goru kao neku vrstu "trojanskog konja" unutar NATO, ako bude mogla, jer "Rusi sasvim sigurno neće odustati od Crne Gore, ali će biti malo suptilniji u načinu na koji budu delovali".

MINISTAR ODBRANE ALEKSANDAR VULIN ZA INFORMER: Migovi 29 sigurno stižu do kraja godine!

Kao jedan od ključnih problema, Galeoti je naveo da je jedan od ključnih problema očekivani pojačani pritisak Rusije na Srbiju, BIH i Makedoniju, jer su "previše dugo Evropa i NATO zapostavljali region Balkana".

AP PHOTO

- Mislim da dobijamo naznake da Rusija pojačano gleda na ovo, kao na novu borbu da proširi svoj autoritet i takođe stvori probleme Evropi. Ispostavilo se da je moćni sekretar Saveta za bezbednost u Moskvi, Nikolaj Patrušev, suštinski zadužen za Balkan. Interesantano je da je nakon pokušaja puča u Crnoj Gori, Patrušev bio taj koji je brzo doleteo u Srbiju u pokušaju da ispegla situaciju i da izvede ruske agente odatle - rekao je britanski analitičar.

Strategija za Balkan 

On je preneo da je čuo iz Moskve da se radi na strategiji za Balkan, ali da u ovom trenutku "vidimo mnogo individualnih aktivnosti, bez jasne koordinacije", koja može da se očekuje sledeće godine.

RUSKI ANALITIČAR ZALEDIO BEOGRAD: Ruse i Srbe će da razdvoje preko religije!

- I to je ono što mislim da je alarmirajuće i nadam se da će EU i NATO početi da deluju na način da će ovim zemljama pomoći da se zaštite. Jer to je ključno, pomoći ovim zemljama da ne dozvole da padnu pod uticaj drugih zemlja, ko god da je u pitanju - istakao je Galeoti.

Evropa i NATO su "previše dugo " zapostavljali region Balkana i to im se sada vraća kao bumerang

Na pitanje koja je od ove tri zemlje najslabija tačka, on je rekao da je Srbija "ne toliko slaba tačka, već krucijalna".

(VIDEO) RUSKA ARMIJA ZAUZELA SEVERNI POL: NATO i zapad u neverici posmatraju kako NIČU VOJNE BAZE I AERODROMI!

- Srbija je ključna ne samo zbog dugogodišnjih političkih i kulturnih veza, kao i velikog nivoa ruskih investicija, već zato što Rusija zavisi od Srbije, kao njenog lansiranog polja unutar Balkana. A Srbija ima i dvostruku ulogu, sa jedne strane je srećna da prihvati ruske borbene avione i slično, ali sa druge strane ima i svoju dugogodišnju ambiciju da bude deo EU. Tako da je bi sa ruske tačke gledišta, ako ne mogu da operišu sa relativnom nekažnjivošću u Srbiji, bilo mnogo teže da deluju bilo gde drugo na Balkanu. Zbog toga mislim da je ključno pitanje, hoće li Srbija omogućiti Rusiji da je koristi do određene mere - istakao je Galeoti.

Tanjug

Na pitanje koliko dugo će Srbija moći da sedi na dve stolice, on je kazao da će to zaista zavisti od toga koliko je Evropa ozbiljna, dok dozvoljava da to radi.

RUSKA OPOZICIJA PLJUJE VLADIMIRA PUTINA: Poklonio si Srbiji naoružanje vredno čak 800 MILIONA DOLARA!

- Zato što je to način na koji dobijaš benefite kad igraš između velikih zemlja i blokova koji su suprotstavljeni. I u datim okolnostima Aleksandar Vučić to čini relativno uspešno - jasan je Geloti.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
branko

pre 6 godina

PUTIN TO DO DOBRO ZNA Kontrolisnai haos Tako da je bi sa ruske tačke velikih zemlja

kristalno jasno

pre 6 godina

Citat " I to je ono što mislim da je alarmirajuće i nadam se da će EU i NATO početi da deluju na način da će ovim zemljama pomoći da se zaštite. Jer to je ključno, pomoći ovim zemljama da ne dozvole da padnu pod uticaj drugih zemlja, ko god da je u pitanju - istakao je Galeoti" Zamislite fašistu i fašiste.Oni stavljaju Balkan pod svoj uticaj da bi isti bio bez uticaja spolja.Ponekad se pitam dokle bolest može da dokuči.

Mara

pre 6 godina

Koliko godina kauboji rade na promeni i uvodjenju nasilnicke demokratije u Evropi i svetu,nisu prezali od toga da bombarduju i uniste citave zemlje,kakav vi to obraz imate i kakav srozani moral,da li ste svesni da je za vas Putin \"BOG\",a da ste svi vi za  njega nedorasli adolescenti,mala deca koja se histericno bacakaju rukama i nogama sto \"Veliki Tata Putin\" nece da im da igracku koju zele.Mislite da mozete svojim glupim analizama da promenite misljenje srpskom narodu,mi vas preziremo i nikad vasu politiku necemo prihvatiti kao dobronamernu,jer ste nam neprijateljstvo bezbroj puta dokazali,zato nosite se u majcinu,sto dalje od nas,siptaru i ustase su vama slicni i blizi,sa nama nemate nikakvih dodirnih tacaka sto se tice morala,etike,pravde.... \n

Emil

pre 6 godina

Pa rusi vas drze ko kamencic u cipeli eu,a vi im se uvlacite u guzicu da vam samo noge vire...stvarno ste komedija...i onda ce opet biti kriv vatikan i pokvaren zapad a ne vasa glupost koju ponavljate vec 100 godina....

Pomracenje uma

pre 6 godina

Neka. Nemo NATO da nas stiti ni od koga Dosta ste nas stitili 99. Dosta stitite Irak Libiju Siriju... Znamo vase strategije, planove i zabrinutost za srbe i srbiju. Jos da nas od rusa stitite, neka hvala...mrs u pzdu mtrinu....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija