• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/TV Happy

11.09.2017

23:59

SVEDOČENJE OFICIRA BIA ŽIVALJEVIĆA U ĆIRILICI: Nisam u Sobranju predvodio NAPAD NA ZAEVA!

Politika

SVEDOČENJE OFICIRA BIA ŽIVALJEVIĆA U ĆIRILICI: Nisam u Sobranju predvodio NAPAD NA ZAEVA!

Podeli vest

Goran Živaljević, oficir BIA i diplomata, koji se po službenoj dužnosti zatekao u makedonskom Sobranju tokom upada simpatizera VMRO-DPMNE, kada je fizički napadnut aktuelni premijer Zoran Zaev, tvrdi da je afera povezana sa njegovim imenom režirana da bi se pažnja javnosti skrenula sa pravih provkatora i batinaša

Živaljević, kojeg su makedonski mediji optuživali da je predvodio batinaše u Sobranju 27. aprila s namerom čak da likvidira Zaeva, a sve navodno zarad ruskih interesa, ispričao je sinoć da se u Sobranju našao dva sata nakon nasilja.

U emisiji “Ćirilica” na Happy tv, Živaljević je obelodanio da je jedini dokaz o njegovom boravku u Sobranju te večeri, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika parlamenta, bio "selfi" koji je on sam poslao savetniku makedonskog predsednika za bezbednost Siniši Aleksoskom.

Aleksoski je, kaže, tada bio u Ohridu, a kada me je, kako je rekao, pozvao i pitao gde sam, poslao sam mu selfi iz Sobranja.

Ukazao je na to da je cela afera izbila gotovo mesec dana od događaja u Sobranju, a kada priča o njemu kao batinašu nije prošla, trebalo je, kaže, ojačati pa mu je prišiveno i da je ruski obaveštajac.

- Trebalo je pronaći moju vezu sa ruskim službama. Igrom slučaja nikada nisam bio u Rusiji, i nikada nisam kontaktirao ni sa jednim Rusom. Družio sam se predstavnicima svih velikih službi, osim sa Rusima- naveo je Živaljević.

Tanjug

U prilog tome da je sve bila režija da bi se skrenula pažnja sa pravih batinaša u Sobranju, Živaljević je ispričao da je u parlamentu, na primer, te večeri bio izvesni Igor Jug, simpatizer Hrvatskih oslobodilačkih snaga (HOS), koji je na sebi imao majicu sa šahovnicom, a, možda, dodao je, i oružje.

Prema njegovim rečima, taj Jug nije uhapšen, a ni batinaši sa maskama. I niko, kaže, ne zna gde se Jug nalazi, iako “pola Skoplja zna ko su oni”.


Živaljević je ispričao da je u Skoplju bio praćen i prisluškivan i da o tome svedoče transkripti telefonskih razgovora koje je vodio sa liderom Srpske stranke u Makedniji Ivanom Stoilkovćem.

Stoilković, prema njegovim rečima, gaji izvesne simpatije prema Rusiji ali to je, kaže, njegovo pravo da bira svoj politički put i opcije za koje misli da će njemu i njegovoj stranci doneti glasove.

- Stoilković je predsednik Odbora makedonskog sobranja za saradnju sa Rusijom, a u taj odbor je izabran od makedonske vlasti I vlade- rekao je i dodao da je na taj način Stoilkovićev odnos s Rusijom praktično legitimisan od vlasti.

Informer

Sporno je, kaže, to da oni nisu prisluškivali njega već i svog poslanika i predsednika parlamentarnog odbora.

Živaljević, koji više ne radi u Ambasadi Srbije u Skoplju, priznaje da mu nije bilo lako tokom svih tih dešavanja koji su, kaže, objektivno poremetili u jednom trenutku makedonsko-srpske odnose.

Sve mu je bilo lakše kada je država stala iza njega i zaštitila ga i to zato što smo, kako je rekao, mi delovali kao sinhronizovani tim.

- Dobio sm zaštitu od vrha države. Nisam član SNS i samo jednom prilikom sam upoznao Vučića, ali taj čovek je mene branio- rekao je Živaljević.

Srbija, prema njegovim rečima, ni na koji način nije uticala na događaje u Makedoniji i gotovo je izvesno da se sve u vezi s ovim slučajem dogodilo zato što, kako je rekao, nekome nisu odgovarlae dobre veze Srbije i Makedonije.

Tanjug

Jer Makedonija je, pojašnjava, država bitna za region budući da se u njoj ukrštajnu mnogi interesi - bugarski, srpski, albanski, ruski, američki…

Podseća da su vezano za Makedoniju, kada je nastajala kao država, bila vezana tri problema - problem oko imena sa Grčkom, sa Bugarskom oko identiteta a sa Srbijom oko crkve. 

Reč je, precizira, o četiri pravoslavne zemlje, a Makedonija, ukazao je, dobija ulogu “trojanskog konja” jer ako su Grčka, Bugarska i Srbija neprijateljske zemlje, preostaje da su im prijatelji samo Albanci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija