• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

13.09.2017

20:00

MINISTAR ZLATIBOR LONČAR ZA INFORMER: Skinućemo ljagu sa poštenih lekara - ISKORENIĆEMO KORUPCIJU U ZDRAVSTVU!

Politika

MINISTAR ZLATIBOR LONČAR ZA INFORMER: Skinućemo ljagu sa poštenih lekara - ISKORENIĆEMO KORUPCIJU U ZDRAVSTVU!

Podeli vest

Formiramo antikorupcijsku komisiju čiji će zadatak biti da otkrije koji lekari u Srbiji primaju mito! Cilj je da oni budu kažnjeni, ali i da se skine ljaga sa poštenih i stručnih lekara, kaže Lončar

Objavili smo rat korupciji u zdravstvu, hoćemo da svaki lekar koji prima mito bude kažnjen, a da se sa onih poštenih skine ljaga, kaže za Informer ministar Zlatibor Lončar! On naglašava da će nedavno formirana Komisija za borbu protiv korupcije u zdravstvu iskoreniti svaki oblik malverzacija u toj oblasti.

Kontrola
svakog dinara

Nijedan dinar budžetskih para neće smeti da se potroši u zdravstvu a da se ne zna u šta je uložen
Vesna Dimitrijević, predsednica Komisije za borbu protiv korupcije u zdravstvu

Zadatak komisije biće ne samo da otkriva koji lekari primaju mito već i da sprečava nameštanje tendera prilikom renoviranja i nabavki opreme za domove zdravlja i bolnice.

Konkretan nadzor

Prema rečima ministara Zlatibora Lončara, već je dosta urađeno na planu suzbijanja korupcije u zdravstvu, ali će novoformirana komisija imati zadatak da u potpunosti iskoreni tu pojavu.

- Po dolasku na mesto resornog ministra, između ostalog, odmah sam postavio i "nultu toleranciju prema korupciji". Urađeno je dosta, ali se ne zadovoljavamo dok ne završimo posao. Problem korupcije u zdravstvu je dosta generalizovan i uopšten, što nije dobro. Želimo da svaki oblik korupcije ima svoje "ime i prezime", da bude personalizovan, a ne da svi oni pošteni lekari i ostalo medicinsko osoblje nose mrlju na svom belom mantilu zbog nesavesnih pojedinaca. Hoćemo da se svaki pokušaj korupcije, makar i osnovana sumnja, odmah prijavi, a da se oni koji nanose ljagu profesiji lekara i ostalog medicinskog osoblja isteraju na čistac - rekao je Lončar za Informer.

Biće kažnjavani i oni koji daju mito

Vesna Dimitrijević naglašava da je kod nas običaj da pacijent kad krene kod lekara uvek razmišlja čime da "motiviše" lekara i sestre da bi dobio više pažnje i kvalitetniji tretman.

- To će morati da se promeni. Svako ko daje mito ili pristaje na davanje traženog mita takođe čini krivično delo. Svakako apelujemo na građane da se obrate Ministarstvu zdravlja u slučaju da im neko traži mito. Niko ne treba da se plaši "lekarske osvete" jer će se Ministarstvo pobrinuti za nastavak lečenja pacijenta - ističe Dimitrijevićeva.

Prema saznanjima našeg lista, antikorupcijska komisija imaće pet članova iz oblasti zdravstva, ekonomije, prava, policije i inspekcijskih poslova. Na čelu će biti Vesna Dimitrijević iz Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja naglašava da će pored davanja mita biti pojačana i kontrola velikih javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, lekova, sanitetskog materijala, izvođenja građevinskih radova...

Šta su zadaci tima

* Sprečavanje primanja i davanja mita između pacijenta i lekara

* Nadzor nad tenderima za nabavku opreme u bolnicama

* Kontrola dilova lekara i farmaceutskih kuća

* Otkrivanje korupcije prilikom zapošljavanja na privilegovana radna mesta

- Nijedan dinar budžetskih para neće smeti da se potroši u zdravstvu a da se ne zna u šta je uložen. Takođe, proveravaćemo i namerno odlaganje hirurških intervencija i pružanje zdravstvenih usluga, jer i to ponekad može biti indirektan način da se pacijent pritisne i primora da da novac. Akcenat ćemo staviti i na one koji traže ili primaju novac za zapošljavanje na privilegovana radna mesta ljudi koji su nestručni i nemaju adekvatno obrazovanje - objašnjava Dimitrijevićeva.

Dilovi s lekovima

Ona dodaje i da će biti rigorozno kontrolisani dogovori koje lekari prave s farmaceutskim kućama.

- Lekari ne smeju da promovišu lekove određenih proizvođača zarad lične koristi. Moraće, kada propisuju pojedine lekove, da vode računa da građani mogu da ih dobiju na recept. Takođe, kontrolisaće se i da li lekari nameštaju posao privatnim bolnicama i ordinacijama. Osim toga, i rad privatnih zdravstvenih ustanova biće pod strogim nadzorom - otkriva Vesna Dimitrijević za Informer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija