• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2017

19:32

STEFANOVIĆ: Kriminal manji za 4,2 odsto u odnosu na 2015.

Politika

STEFANOVIĆ: Kriminal manji za 4,2 odsto u odnosu na 2015.

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je ukupan kriminal na teritoriji Srbije u prih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2015. godine smanjen za oko 4,2 odsto, saopšteno je iz MUP-a

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji počinjeno 43.047 krivičnih dela, za oko 6,1 odsto manje nego u istom periodu 2016. godine, naveo je Stefanović i dodao da je policija podnela krivičnih prijava protiv više od 24.022 osobe.

Predstavljajući pred Odborom za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije izveštaj o radu MUP-a od januara do juna ove godine, Stefanović je izneo detaljne podatke u vezi sa zaplenom narkotika, i brojem izvršenja najtežih krivičnih dela u Srbiji.

On je naveo da je za prvih šest meseci 2017. policija zaplenila dve tone i 135 kilograma narkotika i 274.648 komada droge, što je, kako je ukazao, trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplenjeno oko 702,5 kilograma. 

Stefanović je istakao da je istom periodu otkriveno 3.441 krivično delo u vezi sa opojnim drogama - za oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. 

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 11,8 odsto manje imovinskih krivičnih dela, a takođe je zabeleženo smanjenje krivičnih dela protiv života i tela, za 8,8 odsto. 

- Smanjen je broj teških ubistava sa 24 na 20, ubistava sa 27 na 18, teških ubistava u pokušaju sa 19 na 13 i ubistava u pokušaju sa 48 na 43 - precizirao je ministar i dodao da je broj krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda manji za 11,1 odsto. 

Govoreći o aktivnostima pripadnika Ministarstva u borbi protiv korupcije, Stefanović je naveo da je u izveštajnom periodu policija otkrila 876 krivičnih dela među kojima preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, primanje i davanje mita, trgovina uticajem. 

On je dodao i da je policija podnela 504 krivične prijave za koruptivna krivična dela protiv 706 osoba.

Naglasio je da je ostvareno stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici i u prigraničnom području i dodao da su zbog ilegalnog prelaska državne granice prekršajne prijave podnete protiv 694 osobe, među kojima je najviše državljana Avganistana i Pakistana.
MUP Srbije

U periodu od januara do juna, pre početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, počinjena su 3.253 krivična dela iz te oblasti, što je za 15,8 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine. 

On je, međutim, istakao da je država preduzela korake u borbi protiv porodičnog nasilja donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali i obukama koju su prošli policijski službenici, tužioci i sudije.

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je istakao da je u prvoj polovini ove godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim.

Tanjug

Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen je u odnosu na prvu polovinu 2016. godine za 5,8 odsto, a takođe je smanjen i broj povređenih. 

U prvoj polovini 2017. godine, kako je rekao, počinjeno je 451 krivično delo nad policijskim službenicima, što je za 19 odsto manje nego prošle godine u istom periodu. 

Stefanović je naglasio da je MUP u prvoj polovini ove godine zaposlio 407 novih policijskih službenika koji su završili Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i Kriminalističko policijsku akademiju i koji se bave operativnim radom. 

Ministar je napomenuo da je su na Vladinom Odboru za pravni sistem i državne organe usvojeni Nacrti zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Nacrt zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i Nacrt zakona o DNK registrima. 

Na današnjoj sednici Odbora za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije razmatran je i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u periodu od oktobra do decembra 2016. godine. 

Stefanović je tim povodom istakao da je u tom periodu policija zaplenila tonu i 816,2 kilograma narkotika, što je dvostuko više u odnosu na isti period 2015. godine. 

Ministar je dodao i da je policija u poslednja tri meseca 2016. godine otkrila 2.242 krivičnih dela u vezi sa opojnom drogom, 27 odsto više nego u istom periodu 2015.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 6 godina

Policija Srbije je dobro obučena, možemo slobodno reći rame uz rame sa policijama svete mogu da stanu.

Olivera

pre 6 godina

Policija radi svoj posao apsolutno profesionalno, niko se ne može sakriti od zakona i pravde.

ljiks

pre 6 godina

Svaka čast policiji na uspešno izvedenim akcijama.

Kaca

pre 6 godina

Ovim putem pokazujete svim kriminalcima da ce svako odgovarati za ono sto ucini.

Milos

pre 6 godina

Policija i ima zadatak za bolju i vecu bezbednost svakog gradjanina Srbije. Jasno statistika govori da je stopa kriminaliteta manja u odnos una proslu godinu.Tako nastaviti

jovana

pre 6 godina

Policija dobro obavlja svoj posao, svaki građanin Srbije se može osećati bezbednije nego u ranijem periodu.

Mikele

pre 6 godina

Kriminal je u opadanju i to je dobra vest za građane Srbije.

Maca

pre 6 godina

Sasecite ga u korenu,pohvatajte velike vaske,a male ce same da uginu

mika

pre 6 godina

Sjajan vest i to smo doziveli da se smanja kriminal u nasu drzavu.

Maja

pre 6 godina

Policija svakodnevno rizikuje svoj život da bi obezbedila bezbednost svojim građanima, tako da treba ulagati u njih i obezbediti im što bolje uslove za rad.

fani

pre 6 godina

Sve nam to govori da Srbija ima jaku policiju i dobru organizaciju.

Slavoljub

pre 6 godina

Smanjenje stope kriminala je za svaku pohvalu.

Hana

pre 6 godina

Svaki građanin u Srbiji se oseća zaštićenijim, a i brojke pokazuju da se stopa kriminala smanjuje i da je to zasluga policije koja svakodnevno obavlja svoj posao najvećem mogućem nivou.

Maja

pre 6 godina

Treba se boriti protiv kriminala svakodnevno, jer sivurnost gradjana Srbije je na prvom mestu. Ovo su pozitivni rezultati za sve nas.

Princeza

pre 6 godina

Srpska vojska i policija su jedne od boljih u regionu i treba ministar da ih casti.

Dalija

pre 6 godina

Stanje javnog mira i reda je na zadovoljavajućem nivou.

Jela

pre 6 godina

Cim se savesno radi svoj posao, odmah postoje rezultati pozitivni za sve nas.

hgfghf

pre 6 godina

Svako smanjenje stope kriminala cini Srbiju bezbednijim mestom za zivot.

Bane

pre 6 godina

Veliki uspeh policije cime je bezbednost gradjana znacajno poboljsana.

andreas

pre 6 godina

Sve je ovo rezultat predanog rada policije iz dana u dan.

Vrscanka

pre 6 godina

Sistematskim delovanjem nase policije kriminal ce svesti na najmanju meru.

Saanja

pre 6 godina

Stanje javnog mira i reda je na zadovoljavajućem nivou.

Zeljko

pre 6 godina

Izuzetno smo napredovali kada je rec o suzbiljanju kriminala i treba tako da nastavimo!

Suzana

pre 6 godina

Suzbijanje kriminala je glavni korak u stvaranju mirne, stabilne i sigurne drzave. Danasnja vlast maksimalno deluje po tom pitanju i odlicni rezultati su logican epilog.

Savo

pre 6 godina

U ovim rezultatima ogleda se dobar rad policije u borbi protiv kriminala.

Goran

pre 6 godina

Smanjenje kriminalaje očekivino, sistemske mere deluju.

Daca

pre 6 godina

Bravo, radni ljudi, svaka cast! Kriminal treba iskoreniti!

Ana

pre 6 godina

Svaka čast na angažovanju,smanjena je stopa kriminala.

Dare

pre 6 godina

Ovo je odličan rezultat rada naše policije koja je sve efikasnija i sve pohvale na tome.

Jovan

pre 6 godina

Danasnja policija ima prioritet da zastiti gradjane, a ne svoje dzepove kao sto su to radili dok je bila prethodna vlast

mila

pre 6 godina

kad neko odgovorno i ispravno radi svoj posao dobar rezultat ne moze da izostane!

Olivera

pre 6 godina

Dosta je Vlada uložila u opremu,uniforme,vežbe,saradnju pa rezultat ne izostaje!Efikasnost se povećala.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija