• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.09.2017

13:17

POPOVIĆ: Vlada nastavlja sa finansiranjem programa za jačanje veze između nauke i industrije

Politika

POPOVIĆ: Vlada nastavlja sa finansiranjem programa za jačanje veze između nauke i industrije

Podeli vest

Vlada Republike Srbije nastaviće sa još više sredstava da finansira programe za jačanje veze između nauke i industrije, jer je to ključan preduslov za izgradnju Industrije 4.0 u Srbiji, izjavio je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj

 

On je danas, tokom potpisivanja ugovora između vladinog Fonda za inovacionu delatnost i Univerziteta u Beogradu, kojima se Mašinskom i Tehnološko-metalurškom fakultetu dodeljuje 5,3 miliona dinara u okviru Programa transfera tehnologije, istakao da su glavni ciljevi ovog programa komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja na tržištu i povezivanje centara za transfer tehnologija na fakultetima sa privatnim sektorom.

Promo

- Ovaj program pomaže mladim stručnjacima na univerzitetima da rade na projektima za razvoj inovacija koji imaju primenu u konkretnim granama industrije, kao što su  mašinogradnja, energetika, poljoprivreda, prehrambena industrija, robotika. Osnova razvoja Industrije 4.0 je što veća primena informacionih tehnologija u industriji i digitalizacija proizvodnih procesa - rekao je Popović na svečanosti priređenoj u zgradi Rektorata u Beogradu.

On je istakao da je primena tehnoloških inovacija u industriji način da Srbija podigne svoju međunarodnu konkurentnost i poveća izvoz. 

Promo

- Time stvaramo uslove za otvaranje novih radnih mesta za mlade inženjere u visokotehnološkim sektorima. I što je najvažnije, to je način da mlade i talentovane ljude zadržimo u Srbiji, umesto da oni odlaze u inostranstvo - rekao je Popović.

Promo

Ugovore o dodeli sredstava u okviru Programa transfera tehnologije potpisali su rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Bumbaširević i direktor Fonda za inovacionu delatnost, Ivan Rakonjac. Ugovori su potpisani za projekat „Multifunkcionalne kuglice za hvatanje boja" sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, za dodelu sredstava u iznosu od 1,7 milion dinara, projekat „Prototip ergonomske stolice za kran" sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, u iznosu od 1,9 milion dinara, kao i projekat „Prototip instrumenta za merenje toplotne provodljivosti višekomponentnih tečnih smeša" sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, u iznosu od 1,7 milion dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija