• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.09.2017

15:24

BRNABIĆ I HAN: Otvaranje novih poglavlja do kraja godine

Politika

BRNABIĆ I HAN: Otvaranje novih poglavlja do kraja godine

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija ka Evropskoj uniji ide zavidnom brzinom, da ona očekuje otvaranje novih poglavlja do kraja godine, te najavljuje svoju prvu posetu kao premijera, Briselu i to 10. i 11. oktobra

Ona je na konferenciji za štampu posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom rekla da će tamo imati važne sastanke o daljem napretku Srbije na putu u EU, te primetila da činjenica da je njena prva poseta inostranstvu u svojstvu premijera upravo poseta Briselu govori o tome koliko je EU važna za Srbiju.

Premijerka je kazala da očekuje otvaranje novih poglavlja do kraja godine, što je na preš konferenciji rekao i Han, s kojim je premijerka, i danas razgovara o napretku Srbije.

- Razgovarali smo gde trenutno stojimo sa ispunjavanjem svega onoga što imamo zacrtano u smislu otvorenih poglavlja i koji su planovi za otvaranje novih poglavlja do kraja godine - rekla je premijerka, te izrazila uverenje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja.

Kazala je da je za naše građane važno da znamo da ka EU idemo jednom dosta zavidnom brzinom.

Tanjug

Svakako da je u tome, kako je konstatovala, važna i regionalna saradnja, a s tim u vezi je pomenla Berlinski proces u kojem je Srbija lider u ispunjavanju dogovorenog.

Prema njenim rečima za Srbiju je važno da se primeni Akcioni plan o uspostavljanju regionalne ekonomske sardnje, te je važno da se ispuni dogovor iz Drača, prema kojem bi iz kabineta premijera zemalja u regionu bile određene ličnosti koje bi dale podršku regionalnim privrednim komorama u početku implementacije dogovora.

Pomenula je da je važan dijalog sa Prištinom i da Srbija ostaje otvorena i posvećena tom, istakavši da je važno što je podignut na nivo predsednika, jer to, kako je objasnila, omogućava brži i efikasniji dijalog kako bi se premostile političke svakodnevne stvari koje bi mogle da ga uspore.

Zahvalila je ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović za predanost i njen lični angažman u uspešnom vođenju pregovora sa EU.

- Ostaćemo duboko i iskreno posvećeni evropskim integracijama - ponovila je Brnabić.

Tanjug

Istovremeno, Komesar Han je pohvalio napredak Srbije u oblasti vladavine prava, jačanju regionalne saradnje.

Istakao je da je regionalni ekonomski prostor nešto što je jako važno i da smatra da u tome može i mora važnu ulogu da igra Srbija.

Kazao je da mora biti povećan napredak o otvorenim poglavljima, posebno 23 i 24, te izrazio uverenje da će još ove godine biti otvorena nova poglavlja.

- Želeo bih da podsetim na ekonomsku pomoć EU koja iznosi oko 200 miliona evra godišnje u grantovima i da je Srbiji do sada dato više od tri milijarde evra pomoći za razvoj. To vidimo kao investiciju u razvoj zemlje. Mislim da je dobro investiran novac koji doprinosi daljem razvoju situacije u regionu - zaključio je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenili su danas da je region Zapadnog Balkana veoma važan za EU u smislu bezbednosti kontinenta. 

Tanjug

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, a na pitanje da komentarišu izvestaj sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske, prema kojem u jugoistočnom susedstvu postoji veliki broj sledbenika salafizma, među njima i podržavalaca terorizma, Han je rekao da ne zna detalje tog dokumenta, ali da je veoma bitno da EU i region sarađuju po pitanju bezbednosti.

Podsetio je da je na prošlom minitarskom sastanku EU i zemalja kandidata debata bila posvećena upravo borbi protiv terorima i kako se zajednički suočavati sa ovim izazovom.

Rekao je da zemlje kandidati dobijaju pretpristupnu pomoć i za podršku u pospešivanju bezbednosti regiona.

- Bezbednost nije samo pitanje EU već i svih zemalja kandidata. Svi smo u istom čamcu. Videli smo kako saradnja može imati pozitivne efekte 2015. tokom migrantske krize. Računam da ćemo nastaviti dobru saradnju sa partnerima u regionu - kazao je Han.

Istakao je da se u pristupnim pregovorima velika pažnja posvehuje i jačanju bezbednosnih institucija, jer problem terorima, kaže, nije nešto što će nestati narednih godina, već ćemo s njime biti suočeni još dugo, zbog čega je, ocenjuje, neophodno imati solidne nadležne institucije koje sarađuju.

Premijerka Brnabić je kazala da je bezbednost još jedan pokazatelj zašto je region Zapadnog Balkana važan za EU i zašto je EU važna za nas. 

Tanjug

- Zajednička borba protiv terorizma je veliki deo naših integracija. Srbija je bezbedna. Tokom migrantske krize pokazali smo da naša vojska i policija imaju snage i obaveštajni kapacitet da zaštite našu zemlju - primetila je . 

Ona je podsetila da je Srbija ugostila više od milion ljudi, te da je sprečeno da u zemlju uđe više od 20.000 ilegalnih migranata, što, ocenila je, pokazuje da smo dobro pripremljeni za takva pitanja.

Takođe je kazala da Srbija sarađuje sa bezbednosnim agencijama u okruženju, uz poruku da je i po pitanju bezbednosti veoma važna ekonomija, jer "ako imamo dobru privredu primera ekstremizma će biti sve manje".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija